Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Pa ti veš, kako se bodo soočli s to problematiko? Enostavno se bodo obesli na te, ki nam zdaj prodajajo material. Si že kdaj tu pri nas opazil, da bi se lotli reševanja težav in problemov.
In ja, ker si jim odgovor napisal kar sam, si dobil kar si dobil. Še enkrat državni organ se vpraša kratko in jedrnato, odgovor mora bit pa nujno podkrepljen s citati iz zakona in ko sprašuješ državni organi to ni natečaj o poznavanju zakonov, ker se kratkomalo zafrkneš, vedno. Verjemi, imam večletne izkušnje s tem.
V bistvu zdaj ne veš nič več kot prej, je pa več možnosti, da se lotijo problematike tko po slovensko.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pa ti veš, kako se bodo soočli s to problematiko? Enostavno se bodo obesli na te, ki nam zdaj prodajajo material. Si že kdaj tu pri nas opazil, da bi se lotli reševanja težav in problemov.
In ja, ker si jim odgovor napisal kar sam, si dobil kar si dobil.

S problematiko se ne bodo soočili ker jim dol visi oz. cariniki na terenu niso za to usposobljeni in tudi ne bodo dokler ne bo nekdo z vrha videl da se tu goljufa državo oz. ko bodo lobiji to zahtevali. Pri trenutnih razsežnostih homebrewinga obe točki nista možni.

Skratka trenutnega stanja z zakoni 100% ne bodo izkoriščali zato da bodo sedaj iskali ljudi ki doma varijo pivo. Ker to bi pomenilo da bi morali vsako dobro gospodinjo ki naredi nekaj smrekovega sirupa ali šabese spomladi tudi oglobit!
grin1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Ja, je velika verjetnost, da bo tako kot praviš, so tud meni cariniki neuradno rekli nekako tako, če se pa že bodo soočili, se bodo pa sigurno z napačnega konca.
 

Fernig

Zelenc'
7. jan 2014
26
0
1
hvala za co2 odogovore in zelo zanimivo debato. Flaške so super zadeva, pivo se odlično stara in na zalogi imaš lahko več različnih batchov. Je pa sodeček zelo uporaben za primere večjih dogodkov - recimo rojstni dan, V zelo kratkem času cca 14 dneh lahko prideš do piva, ki je dobro karbonizirano. Pivo je tudi, vsaj tako se mi zdi rahlo drugačnega okusa. V glavnem sem to preveril šele 1x in moram reči, da je bilo pivo vrhunsko.

Glede toršarine bi se pa se res morali mali pivovarji združiti in zahtevati tako kot je recimo v Avstriji, ZDA, da imajo manjši craft pivovarji manjšo trošarino. To bi bilo dobro za večjo craft ponudbo, gospodarstvo, turizem, večjo konkurenco,itd...
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Ravnokar mi je S04 pokazal vse svoje čare-okoli pol litra pira mi je že spluval skozi veho po garaži in še ne misli nehat
crazy1.gif
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
še malo razmišljanja okrog trošarine. Primerjava z vinogradniki in žganjarji se mi ne zdi najbolj primerna, ker le ti osnovno surovino pridelajo sami, jaz pa pri proizvodnji piva moram kupiti celotno sestavino in sem tako že en davek plačal (DDV).
In če se dobro spomnim; se ni uvrščalo pivo med prehrambene proizvode in je bilo tako obdavčeno z nižjo stopnjo? (včasih je bilo tako, danes nevem)
 

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik Fernig pravi:

Glede toršarine bi se pa se res morali mali pivovarji združiti in zahtevati tako kot je recimo v Avstriji, ZDA, da imajo manjši craft pivovarji manjšo trošarino. To bi bilo dobro za večjo craft ponudbo, gospodarstvo, turizem, večjo konkurenco,itd...

Zakaj? Manjše od 0 ne more biti, če pa iz proizvodnje piva delaš posel si pa že tako dolžan prijaviti proizvodnjo kot je napisal Utiševalec.

Poznam kup "vinogradnikov" ki imajo svojih 100 trt in kupujejo grozdje da imajo svoje vino.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Prilagam fotografijo sodčkov in vas sprašujem, če je to ball lock varianta. Jaz mislim, da je. Rad bi bil 100 procent, ker bom naročil ta dva sodčka in hkrati bom naročil tudi priključke. Zanima me kje se naroči priključke za na sod( za plin in pivo)? Mogoče preko ebaya... ali ima vametal tudi takšne stvari? Co2 jeklenko bom pa naročil iz kmetijske zadruge. Mogoče še kaj takšnega na kar je dobro biti pozoren? Regulacijski ventil je verjetno najboljše vzeti z dvojnim izhodom...?


Ne morem naložiti slike, soda pa sta iz nektarja in imate izenačitev tlaka na poteg
Lp,
Denis
 
Nazadnje urejeno:

Fernig

Zelenc'
7. jan 2014
26
0
1
da, meni je vametal sestavil in prodal vse povezovalne elemente od co2 regulatorja, cevi, joly konektorjev, do pipe..
ni da ni, tudi cene so ok
lp
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Kako se dodaja hmelj pri lagerjih? Ali se lahko daje tako kot pri pale ale tudi za aromo oz. ali obstaja kakšno pravilo za lagerje?
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Od prijateljev sem dobil v dar refraktometer. Danes ko sem varil pivo sem ga preizkusil pa nisem najbolj zadovoljen. Hidrometer mi sicer laže za +2 točke 1002 v destilirani vodi. Hidrometer mi je OG pokazal 1044 (1046 - 2) refraktometer pa 12,00 brix. Refraktometer sem umeril z destilirano vodo prav tako sem hidometer preveril v destilirani vodi. Moti me velika razlika v merjenju. Po refraktometru bi moral biti OG 12 brix = 1048. Se pravi je faktor razlike kar 1.099, kar je veliko. Ima še kdo kaj izkušenj z tem?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Žal se pa na to ne spoznam, baje obstajajo neke formule za preračun. Malo poguglaj. Sam prisegam na stari dobri hidrometer.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Za preračun uporabljam beersmitha tako, da s tem ni težav. Bolj me zanimajo izkušnje tistih, ki merijo z refraktometrom.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Kako se dodaja hmelj pri lagerjih? Ali se lahko daje tako kot pri pale ale tudi za aromo oz. ali obstaja kakšno pravilo za lagerje?

Če ne kompliciraš potem dodaš tako kot za ale, pri 60min hmelj za grenčino in na koncu hmelj za aromo. Tradicionalno se sicer uporablja za lagerje ena vrsta hmelja z dosti nizko AA tako da ga daš na začetku "veliko" in potem na koncu malo manj oz. včasih celo nič ker ostane od prvega hmeljenja še veliko arome.

Moraš pa vedet da danes industrisko pivovarstvo temelji na "ekonomiki" in so se posledično razvile nove vrste hmelja ki omogočajo enak efekt kot pri tradicionalnem kuhanju z precej manj dodanega hmelja. Tako obstajajo kultivati tipičnega hmelja za lagerje (saaz, hallentrau) ki imajo visoko stopnjo AAja s tem da ne kvarijo originalnega okusa.

Jst se držim ekonomske logike, na začetku kuhanja hmelj za grenkobo + klasičen hmelj za lagerje na koncu.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Za preračun uporabljam beersmitha tako, da s tem ni težav. Bolj me zanimajo izkušnje tistih, ki merijo z refraktometrom.

Jst ga uporabljam in nimam problemov, moraš pa vedet par zadev preden se lotiš dela z refraktometrom. Refraktometer meri lom svetlobe čez tanko plast tekočine in glede na ta lom se na skali prikaže vrednost.

BRIX refraktometri merijo v osnovi BRIX stopinje ki predstavljajo delež (%) raztopljenega sladkorja (saharoze) v vodi. Torej prikaz brixa deluje samo če meriš saharozo (ne pa ostalih sladkorjev) v vodi (ne pa v drugih tekočinah sokovi, vino, pivo). Za kalkulacijo v dejansko vrednost pri pivu rabiš popravek vrednosti glede na prej omenjena dejstva (ta popravek je načeloma konstanta). Dodaten problem pri refrakciji predstavlja alkohol ki spremeni lastnosti lomljenja osnovne tekočine, zato moraš pri pivu upoštevat koliko alkohola imaš v pivu in to upoštevat pri kalkulaciji (ta vrednost ni konstanta).

Torej v osnovi rabiš:
1. umerit refraktometer v destilirani vodi na 0
2. ugotovit konstantni odmik refraktometra za pivo (wort correction factor)
3. upoštevat delež alkohola v pivu za preračun meritve

Točko 1. delaš s vijakom ki ga ima vsak refraktometer, pametno je refraktometer preverit vsake toliko (če nima temperaturne korekcije dejansko rabiš kalibrirat vsakič ko meriš). Vrednost v navadni vodi mora bit 0.

2. točko ugotoviš tako da zmeriš SG NEFERMENTIRANEGA piva (takoj po kuhanju) z refraktometrom IN z aerometrom. Korekcijski faktor je za večino "vinarskih" refraktometrov okoli 1.05 (razmerje je med BRIX in pa PLATO). Tu lahko odstopa tudi glede na vrsto piva, tako da moraš VEDNO prvo meritev naredit z obema napravama (oz. če delaš vedno enako pivo potem predvidevaš da je korekcija vedno enaka) in potem dobljeno vrednost uporabljaš naprej pri preračunu.

3. za razmerje alkohola vs. sladkorja uporabiš kalkulatorje. Sam uporabljam tega in deluje BP. Da veš koliko alkohola imaš v pivu moraš vedeti OG, brez OGja bo tudi preračun napačen. Zgoraj omenjeni kalkulator ti upošteva tudi korekcijo iz 2. točke.

Torej tako na primeru, ko skuhaš pivo vzameš vzorec ki ga zmeriš z aerometrom in s refraktometrom. Recimo aerometer kaže 1.042, refraktometer kaže pa 11 BRIXa (pri klasičnem preračunu "sladke vode" je to 1.044). Če damo v stopinje platoja je razmerje 11.0 vs 10.48 oz. korekcijski faktor znaša 11.0/10.48 = 1.049 (poenostavimo da je 1.05).

Ko pivo konča vret imamo recimo po refraktometru 7 BRIXa, kar če vržemo v kalkulacijo z zgornjim podatkom o OGju (1.042) in korekcijo 1.05 da ven FG 1.015.

Upam da sem jasno napisal, če ne pa vprašaj!
grin1.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Za preračun uporabljam beersmitha tako, da s tem ni težav. Bolj me zanimajo izkušnje tistih, ki merijo z refraktometrom.

Jst ga uporabljam in nimam problemov, moraš pa vedet par zadev preden se lotiš dela z refraktometrom. Refraktometer meri lom svetlobe čez tanko plast tekočine in glede na ta lom se na skali prikaže vrednost.

BRIX refraktometri merijo v osnovi BRIX stopinje ki predstavljajo delež (%) raztopljenega sladkorja (saharoze) v vodi. Torej prikaz brixa deluje samo če meriš saharozo (ne pa ostalih sladkorjev) v vodi (ne pa v drugih tekočinah sokovi, vino, pivo). Za kalkulacijo v dejansko vrednost pri pivu rabiš popravek vrednosti glede na prej omenjena dejstva (ta popravek je načeloma konstanta). Dodaten problem pri refrakciji predstavlja alkohol ki spremeni lastnosti lomljenja osnovne tekočine, zato moraš pri pivu upoštevat koliko alkohola imaš v pivu in to upoštevat pri kalkulaciji (ta vrednost ni konstanta).

Torej v osnovi rabiš:
1. umerit refraktometer v destilirani vodi na 0
2. ugotovit konstantni odmik refraktometra za pivo (wort correction factor)
3. upoštevat delež alkohola v pivu za preračun meritve

Točko 1. delaš s vijakom ki ga ima vsak refraktometer, pametno je refraktometer preverit vsake toliko (če nima temperaturne korekcije dejansko rabiš kalibrirat vsakič ko meriš). Vrednost v navadni vodi mora bit 0.

2. točko ugotoviš tako da zmeriš SG NEFERMENTIRANEGA piva (takoj po kuhanju) z refraktometrom IN z aerometrom. Korekcijski faktor je za večino "vinarskih" refraktometrov okoli 1.05 (razmerje je med BRIX in pa PLATO). Tu lahko odstopa tudi glede na vrsto piva, tako da moraš VEDNO prvo meritev naredit z obema napravama (oz. če delaš vedno enako pivo potem predvidevaš da je korekcija vedno enaka) in potem dobljeno vrednost uporabljaš naprej pri preračunu.

3. za razmerje alkohola vs. sladkorja uporabiš kalkulatorje. Sam uporabljam tega in deluje BP. Da veš koliko alkohola imaš v pivu moraš vedeti OG, brez OGja bo tudi preračun napačen. Zgoraj omenjeni kalkulator ti upošteva tudi korekcijo iz 2. točke.

Torej tako na primeru, ko skuhaš pivo vzameš vzorec ki ga zmeriš z aerometrom in s refraktometrom. Recimo aerometer kaže 1.042, refraktometer kaže pa 11 BRIXa (pri klasičnem preračunu "sladke vode" je to 1.044). Če damo v stopinje platoja je razmerje 11.0 vs 10.48 oz. korekcijski faktor znaša 11.0/10.48 = 1.049 (poenostavimo da je 1.05).

Ko pivo konča vret imamo recimo po refraktometru 7 BRIXa, kar če vržemo v kalkulacijo z zgornjim podatkom o OGju (1.042) in korekcijo 1.05 da ven FG 1.015.

Upam da sem jasno napisal, če ne pa vprašaj!
grin1.gif

Hvala za pojasnila!
cool-1.gif


Držal sem se postopka isto kot si napisal zgoraj. Zmotil me je samo visok korekcijski faktor 1.1.
Bom pa zaenkrat uporabljal tako refraktometer in hidrometer, da dobim čimbolj točen korekcijski faktor.
 

nartin

Zelenc'
4. jan 2014
18
0
1
Kje bi dobil laktozo in koliko bi jo moral dodat za 20l piva. Delam milk stout bi bil ta recept primeren?

3,46 kg pale malt
0,53 kg caramela malt 60l
0,49 kg barley flaked
0,37 kg chocolate malt
0,26 black barley

15g arurora 60min
10g aurora 10min
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Tako od oka je recept ok za "sweet stout", laktozo bi moral 100% dobit v lekarni ampak bo relativno draga.

Sladkorje za sladkobo se ponavadi dodaja med 5-10% celotne mase sladu, za bolj lahka piva bližje ali manj od 5%, za težja piva pa bližje ali celo preko 10%. Je pa tu bolj kot ne stvar okusa, enim (meni osebno) je še pivo drozgano na višji temperaturi ali pa pivo z več kot 20% karamelnega sladu "presladko", eni pa za zraven potice hočejo malce več sladkobe in lahko sipaš dokler te ne peče v grlu. Kako se bo stvar ujela z osnovnim okusom v pivu je pa težko ugibat, probaš prvič malce manj pa vidiš če je ok oz. če drugič malce povečaš dozo.

Aja pa pivo obvezno označit za nalepko "vsebuje laktozo" ker če pride v roke komu z visoko izraženo laktozno netolerance bo hitro tekel na WC!
evil.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.