Prvo, kar naredi je to, da daš v vodo led, pustiš nekaj minut in tam ti mora termometer kazat nulo, vrelo vodo, ki močno vre, pa nekaj pod 100, potem boš ziher, da je teh 64,4 res toliko .Potem umeri hidrometer, v navadni vodi ti mora kazat okol 1, v destilirani točno 1. Če si meril vročo pivino je tud normalno, da ti je kazal redkejše, kot je v resnici, za meritve moraš ohladit najmanj na 20 stopinj.
Po tem si nastavi beersmith na svojo opremo, tud to, koliko vode ti povre v eni uri in tako naprej.
Po tem ti zadeva lepo izračuna koliko vode in pod kakšno temperaturo vlit, da dobiš temperaturo drozge tako kot želiš. Nikakor ne sme bit kepic, zato je bolje, da zrnje dodajaš počasi in sproti mešaš. po tem drozgaš 60 ali 90 minut in od tu naprej imaš dve možnosti, fly sparge, ali batch sparge, kar ti tud lepo beersmith izračuna, tako količino, kot temperaturo.
Pri fly sparge, počasi, ampak res počasi dodajaš na vrhu vodo, za to je več tehnik, jest uporabljam cev, ki jo dam tik nad gladino (imam okrogel mash tune) in lepo počasi naredi kroženje na vrhu in toliko kot dodajaš na vrhu, spodaj odteka, ko to ujameš res počasi je to to in efektivnost lepo naraste. Ko naloviš želen volumen pred vretjem nehaš, tud če je še kaj vode v mash tunu, to je batch size + litri, ki iz tvojega kotla povrejo v eni uri. Izmeriš pre boil gravity, po vretju izmeriš original gravity, Men se po navadi vedno lepo ujame.
Druga varianta je batch sparge, ki je hitrejši in lažji, je pa efektivnost nekoliko manjša. tukaj normalno drozgaš kot prej, nato izprazniš mash tune in nato vliješ celotno sparge vodo, pomešaš, počakaš nekaj minut in spet izprazneš do želenega volumna, če je premalo, raje dodaš še malo vode in to je to.
Kje si ga ti pobiksal boš moral ugotovit, ker na količino zrnja in batch size bi moral imeti gravitacijo krepko nad 1040 oziroma blizu, če ne na 1050. S čim pa melješ? Kakšen imaš mash tune, kakšen imaš kotel? Aja, pa za začetek priporočam klasično flaširanje in šele po tem sode in podobno, ker boš imel že s vsem ostalim polne roke dela in polno neznank.
Priporočam kanal od tega dečkota, lepo in počasi se od njega veliko naučiš o osnovah:
https://www.youtube.com/watch?v=2pA0UJCtWNA