Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
Glej da ponoviš
smile-1.gif
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Ker se bliža poletje in višje temperature me zanima če je že kdo uporabil kvas MANGROVE JACKS (M10) WORKHORS. Baje lahko fermentira tudi pri višjih temperaturah (12c-32c).
Kake izkušnje ?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Mene pa zanima, koliko časa lahko pustiš pivo v primarnem fermentorju z vso usedlino, preden dobiš kakšne neželene okuse?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Jaz sem imel do 21 dni, pa ni bilo težav.
Sicer pa priporočam , glede na literaturo in izkušnje kakih 10 dni
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
Vsa moja piva so v fermentorju štiri tedne in potem gredo direkt v kege in glede tega ni blo še nikoli težav. Seveda govorimo o količinah 25 - 50l. Po eksperimentih ni bilo nobene razlike med pivom pri katerem je bil uporabljen sekundarni fermentor in pivom brez tega nepotrebnega koraka.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Jaz uporabljam sekundarca samo zaradi lažjega prenašanja in po potrebi hlajenja piva v hladilniku, ker fermentiram v rosfrai sodih, ki imajo privarene noge. Po parih tednih pretočim v sekundarca iz plastike, postavim na hladno/v hladilnik za par dni in flaširam.
Pivo je po nekaj tednih zorenja zelo čisto brez uporabe raznoraznih želatin.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Citat:
Uporabnik pivoljub pravi:
Ker se bliža poletje in višje temperature me zanima če je že kdo uporabil kvas MANGROVE JACKS (M10) WORKHORS. Baje lahko fermentira tudi pri višjih temperaturah (12c-32c).
Kake izkušnje ?

Tudi sam sem se zanimal za te kvasovke in sem na netu dobil to:

http://www.indianbrewer.com/2015/12/mangrove-jacks-m10-workhorse-yeast.html

Imam pa v fermentorju Mangrove M42 kvasovke. Ko sem jih odprl me je najprej presenetil močan vonj po kvasu za pečenje.
Po prvih 10 urah v fermentorju ni bilo videti aktivnosti. Ko pa sem naslednji dan preveril fermentorja sem videl, da je bilo očitno pene do vrha fermentorja, ker je veha zelo umazana. To se mi ni še nikoli zgodilo pa redno varim pivo že več kot dve leti.
Varil sem v nedeljo dopoldne včeraj zvečer pa je fermentacija potekala še zelo živahno.
Fermentacija pa poteka na 19°c.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Ksz
Za vse, ki ste se zanimali za nakup kegov, je ponudba naslednja
1-5 50€
5-10 40€
10< 30€
Zaenkrat se mi zdi da smo presegli število 5. Vsi, ki ste zares zaintererinani mi napišite na zs kolikobi jih vzeli in od kje ste. Če hočemo speljati kot skupinski nakup je treba narediti eno naročilo in plačilo ter tudi prevzem. Zato pa rabim vedeti od kje ste oz. do kje ste se pripravljeni pripeljati iskat. Sam lahko dostavim na relaciji KP-NG-PO-LJ. Naročila predlagam da zbiramo do petka bo pa treba kaj denarja dati vnaprej, ker sam ne bi lih zalagal take vsote.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
Moj nasvet. Na tvojem mestu bi postavil pogoj FB klik, ali vsaj mail kontakt s telefonsko številko in nakazilo denarja preden naročiš in plačaš sode.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Na ta način imam narejene vse kotle, le da je uporabljena navadna pipa 1/2 cole, kar pa tu ne pride v poštev, ker ima debelostenski kotel.

Kalbo, ali lahko prosim kako sliko objaviš ali pa na mail pošlješ .... Tole me res zanima, ker bom drugače hitro naročil kitajčkom, naj pošljejo ....
cheer.gif
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Malo z zamudo.
V trgovini z vodovodnim materjalom "tapro" nabaviš tole in sestaviš. Pipa je lahko drugačna...


 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Pozdravljeni,
imam dve vprašanji.

1. Kako dry-hoppat kar velike količine hmelja? ali naj kar vržem v pivo ali naj dam v vrečke, ker če vržem v fermentor bi znal na koncu biti problem s pretakanjem?

2. Ali po tem, ko operete steklenice z oxi-jem ali čim podobnim, sperete tudi z vodo, čeprav piše, da oxija ni potrebno splakovati. Oz kaj uporabljate za čiščenje steklenic?

Najlepša hvala.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Pozdravljeni,
imam dve vprašanji.

1. Kako dry-hoppat kar velike količine hmelja? ali naj kar vržem v pivo ali naj dam v vrečke, ker če vržem v fermentor bi znal na koncu biti problem s pretakanjem?

2. Ali po tem, ko operete steklenice z oxi-jem ali čim podobnim, sperete tudi z vodo, čeprav piše, da oxija ni potrebno splakovati. Oz kaj uporabljate za čiščenje steklenic?

Najlepša hvala.

Flaše po uporabi operem (da gre ostanek kvasa ven in se ne zasuši). Pred flaširanjem flašo potopim v oxi, splaknem od znotraj in na smrekico za odtekanje. OPtem gre vanjo pivo!.

Po 10ih rundah še nisem imel nobenih težav s kakšno okužbo ... (tok tok tok na les ....)
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Pozdravljeni,
imam dve vprašanji.

1. Kako dry-hoppat kar velike količine hmelja? ali naj kar vržem v pivo ali naj dam v vrečke, ker če vržem v fermentor bi znal na koncu biti problem s pretakanjem?

2. Ali po tem, ko operete steklenice z oxi-jem ali čim podobnim, sperete tudi z vodo, čeprav piše, da oxija ni potrebno splakovati. Oz kaj uporabljate za čiščenje steklenic?

Najlepša hvala.

Flaše po uporabi operem (da gre ostanek kvasa ven in se ne zasuši). Pred flaširanjem flašo potopim v oxi, splaknem od znotraj in na smrekico za odtekanje. OPtem gre vanjo pivo!.

Po 10ih rundah še nisem imel nobenih težav s kakšno okužbo ... (tok tok tok na les ....)

Najbolj prakitčno je pomivalni stroj (v 60cm spravim gajbo in pol), čim višja temp in brez praška (tablete)...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Pri pomivalcu ne uporabljat sredstva za sijaj. Ta zadeva je eden najboljših ubijalcev pene.

Enako velja za kozarce iz katerih se pije pivo. Če se jih pere v pomivacu s sredstvom za sijaj jih je potrebno po pomivanju vsaj znotraj še ročno splaknit da bo penca v pivu ok!
zmaga.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.