Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Malo prej sem naletel na zanimivo temo na avstralskem forumu...
http://aussiehomebrewer.com/topic/90560-no-chill-cubes/

kako nekateri pustijo nefermentirano pivino v sodih, plastenkah... tudi po par mesecev in celo do dve leti, preden dodajo kvas.

Izkusnje in mnenja...

O tem se je že govorilo. Težko rečem, sam si ne upam tvegati. Govorilo se je že o avstralcih, ki naj nebi hladili pivine, je pa res da je pri njih v zraku zelo malo kvasa in bakterij. Težko bi preprečil vstop mikroorganizmu v posodo z napol ohlajeno pivino, mohoče če bi res še vročo pivino zapru v sod za pivo (nevem kako bi tukaj šla čez termodinamika)
Tako da bi odsvetoval teke stvari, je pa res da se pivo ne skisa kar takoj, tole opazim ko delam jabolčni kis, saj ga ne pasteriziram + jabolka se valjajo jeseni po travi, pa vseeno rabi za začetek divje fermentacije vsaj 2 dni. Po drugi strani je pa dovolj že en sam patogen da ti sfiži pivo + hlajenje ima še druge pozitivne lastnosti (coldbrake...)
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
kako mislis malo kvasa v zraku??? ;-)

Hja, po njihovih izjavah sodec, dajo v kanistre in za par mesecev na police v garazi. Kak? Pa, meni bi se skisalo po dveh tednih, pa da se tako pazim na cistoco. Ali sem kaj spregledal?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Rad bi uporabil električni grelec (kakršnena novoletnih sejmih uporabljajo za kuhančka ...) za segrevanje vode za drozganje in splakovanje, vendar sem naletel na težavo, katera me rahlo spravlja ob živce. Ker je zadeva emajlirana, bom nanjo moral prišraufati ventil. Pri inox loncih ni težave, ker zvrtaš luknjo, navariš mufno, potem je pa samo domišljija ovira, kakšen ventil gor djat ...

Ali ima kdo kakšno idejo, kako bi na to ventil gor našraufal brez varjenja, in sicer 1/2 cole ...



Aja, zakaj. Zato, ker una plastična pipica ni uporabna za karkoli resnega, ker ne morem nanjo cevi montirat in resnega ventila. Pa še držati jo moraš ves čas, če hočeš spustiti vodo ....
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
kako mislis malo kvasa v zraku??? ;-)

Hja, po njihovih izjavah sodec, dajo v kanistre in za par mesecev na police v garazi. Kak? Pa, meni bi se skisalo po dveh tednih, pa da se tako pazim na cistoco. Ali sem kaj spregledal?

V našem zraku je za razliko od Avstralskega (podnebje) precej več patogenov (divji kvas, bakterije, plesni) sploh pa npr jeseni ko dozorijo sadeži. Zato je skoraj nemogoče da nebi kaj okužil dolgoročno gledano.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
kako mislis malo kvasa v zraku??? ;-)

Hja, po njihovih izjavah sodec, dajo v kanistre in za par mesecev na police v garazi. Kak? Pa, meni bi se skisalo po dveh tednih, pa da se tako pazim na cistoco. Ali sem kaj spregledal?

Če daš vrelo sladico ali pivino v posodo kje ni zraka je možnost za okužbo majhna, sladka voda je namreč tudi odličen konzervans (spomni se na kompote, marmelade). Bistveno je da v posodi res ni zraka.

V vsakem pivu so 100% spore bakterij, plesni in kvasa. Te zadeve lahko preživijo tudi daljše kuhanje (tudi do 120C), vendar pa imajo spore en problem to je da rabijo zelo dobre življenske pogoje za prehod v "živo" obliko. Navadna voda z malce hrane bi bila ok, sladka voda ki jo uporabljamo kot osnovo za pivo pa je že problematična.

Kot je že pocast omenil, avstralci imajo par svojevrstnih tehnik. To je zato ker imajo "tam spodaj" tudi svojevrstne probleme in svojevrstne pogoje. Od tega da je kubik vode dražji od tanka goriva (zato tudi ne hladijo pivine) in do tega da imajo vroče in suho podnebje, sploh v celinskih delih (= malo mikoorganizmov v zraku).

Metodo ki jo omenjaš zgoraj dejansko uporabljajo zato da poleti (naša zima) kuhajo sladico, ga shranijo v plastične posode in potem tekom zime ko so temperature bolj znosne fermentirajo. Zakaj bi to počeli pri nas ne vem, vode imamo dovolj, temperaturo so večino leta znosne. Kakšno pivo dobiš ven po takem postopku pa vprašanje, vsekakor avstralcem kar se tiče njihovega okusa ni za verjeti da je dobro, mogoče je samo užitno!
evil.gif


S stališča higiene in dobre prakse bi se sam izogibal te metode, sladica piva ima še vedno dokaj visok pH (5+) in v odsotnosti zraka je to okolje v katerem se ti zaredi lahko najbolj nevarna/strupena bakterija ki jo lahko dobiš v hrani (Clostridium botulinum).
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Rad bi uporabil električni grelec (kakršnena novoletnih sejmih uporabljajo za kuhančka ...) za segrevanje vode za drozganje in splakovanje, vendar sem naletel na težavo, katera me rahlo spravlja ob živce. Ker je zadeva emajlirana, bom nanjo moral prišraufati ventil. Pri inox loncih ni težave, ker zvrtaš luknjo, navariš mufno, potem je pa samo domišljija ovira, kakšen ventil gor djat ...

Ali ima kdo kakšno idejo, kako bi na to ventil gor našraufal brez varjenja, in sicer 1/2 cole ...



Aja, zakaj. Zato, ker una plastična pipica ni uporabna za karkoli resnega, ker ne morem nanjo cevi montirat in resnega ventila. Pa še držati jo moraš ves čas, če hočeš spustiti vodo ....

Stopiš v trgovini z vodovodnim marerjalom in vzameš pipo s krogličnim ventilom ki ti je všeč in vse potrebno za pritrditev. Če maš luno 1/2 cole itak ni problem.
nahrung002.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Mah ni tako simpl, ker kroglični ventili nimajo takšnih zaključkov, da bi nanje lahko silikonske podložke dal za dihtanje (glej zgoraj del, kjer se svetla podložka stika s koncem na strani pipe). Vodovodne pipe so narejene tako, da se všraufajo v (!) cev, reducirko, ..... ne pa na neko podlago (pleh v tem primeru).

Sem že stal v štacuni in študiral zadevo pa se mi nikakor ne izide...

Opcija bi bila, da bi pritrdil cev na ta plastični ventil. Ampak kako, ker je koničen .... ?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Vodovodne pipe imajo navoj "v konus" to je res. Ti rabiš straight navoj ki ga potem fiksiraš z matico/podložko in vmesnim tesnilom.

Sam sem kupil nekaj takega pri kitajcih. Najbrž pa dobiš tudi kje pri nas.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Vodovodne pipe imajo navoj "v konus" to je res. Ti rabiš straight navoj ki ga potem fiksiraš z matico/podložko in vmesnim tesnilom.

Sam sem kupil nekaj takega pri kitajcih. Najbrž pa dobiš tudi kje pri nas.


Toooo je to!!! Če sem druge bedarije naroča z Alija, lahko pa enkrat za spremembo kaj uporabnega
zmaga.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Mah ni tako simpl, ker kroglični ventili nimajo takšnih zaključkov, da bi nanje lahko silikonske podložke dal za dihtanje (glej zgoraj del, kjer se svetla podložka stika s koncem na strani pipe). Vodovodne pipe so narejene tako, da se všraufajo v (!) cev, reducirko, ..... ne pa na neko podlago (pleh v tem primeru).

Sem že stal v štacuni in študiral zadevo pa se mi nikakor ne izide...

Opcija bi bila, da bi pritrdil cev na ta plastični ventil. Ampak kako, ker je koničen .... ?

Če te prav razumem (fotke ne vidim) imaš1/2 cole luknjo v plehu in bi rad pipo prišravfal gor. Vzameš navadni kroglični ventil od herca in podaljšek 1/2 cole. En del podaljška poviješ s teflonom in ga naviješ v ventil, na drugo stran daš podloško za podloško teflonsko tesnilo, vtakneš vse skupaj v luknjo tako, da je teflonsko tesnilo na zunanji strani, zadaj oziroma znotraj priviješ z reducirko 1/2 na 3/4 cole in zategneš.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Vodovodne pipe imajo navoj "v konus" to je res. Ti rabiš straight navoj ki ga potem fiksiraš z matico/podložko in vmesnim tesnilom.

Sam sem kupil nekaj takega pri kitajcih. Najbrž pa dobiš tudi kje pri nas.

Pri nas kaj takšnega ne dobiš. Sem bil lani po trgovinah in hodil okrog mojstrov... nekateri ti to naredijo, samo te "lepo opalijo" (tesnila pa še vedno moraš kupit).
Tako, da sem tudi sam nabavil pri kitajčku
smile-1.gif
Sicer čakaš kak mesec +, ampak bolje pozno kot nikoli.

lp, b
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
Tole kar gledate pr kitajčku sestaviš iz navadnega krogličnega ventila, podaljška, podloške, tesnila in reducirke brez težav. Če kdo želi lahko k meni prinese, pa še kak pir bova spila.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Mah ni tako simpl, ker kroglični ventili nimajo takšnih zaključkov, da bi nanje lahko silikonske podložke dal za dihtanje (glej zgoraj del, kjer se svetla podložka stika s koncem na strani pipe). Vodovodne pipe so narejene tako, da se všraufajo v (!) cev, reducirko, ..... ne pa na neko podlago (pleh v tem primeru).

Sem že stal v štacuni in študiral zadevo pa se mi nikakor ne izide...

Opcija bi bila, da bi pritrdil cev na ta plastični ventil. Ampak kako, ker je koničen .... ?

Če te prav razumem (fotke ne vidim) imaš1/2 cole luknjo v plehu in bi rad pipo prišravfal gor. Vzameš navadni kroglični ventil od herca in podaljšek 1/2 cole. En del podaljška poviješ s teflonom in ga naviješ v ventil, na drugo stran daš podloško za podloško teflonsko tesnilo, vtakneš vse skupaj v luknjo tako, da je teflonsko tesnilo na zunanji strani, zadaj oziroma znotraj priviješ z reducirko 1/2 na 3/4 cole in zategneš.

Po istem postopku sem tudi sam želel najprej predelat svoje inox sode, samo sem obupal. Ni variante! Problem so podložke in pa predolgi navoji. Raje sem navaril gor mufe in našraufal noter pipo. Sem pa kitajski kompletek uporabil na brozgalniku.

Kalbo, maš kako sliko le-tega? Ker koliko se sam spomnim sem se skoraj ubil iskajoč ta material.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
Na ta način imam narejene vse kotle, le da je uporabljena navadna pipa 1/2 cole, kar pa tu ne pride v poštev, ker ima debelostenski kotel.
 
Nazadnje urejeno:

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Je skupinski nakup kegov še vedno možen ali ste že kupili. Jaz se tudi zanimam za nakup enega ali dva.

Lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Ne bom rekel da se ne da rešit, ampak problem "cevnih" navojev je v tem:


... torej po domače; po navadnem navoju lahko matico premikaš gor dol BP po celem navoju in ti sam navoj ne zateguje, pri cevnem navoju pa ti matico sam navoj zateguje z vsakim obratom več do nivoja ko se več ne premakne. Tako da za 3cm navoja bi rabil za pokrit neko točko na teme navoju točno določeno matico, ki bi prijela točno v tisti točki kjer bi ti želel. Lahko seveda kombiniraš tesnila, podložke ipd. da "zadaneš" točko ampak je boilj odvisno od sreče in preizkušanja kot pa od kaj drugega.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113

Sem sicer pozabil že nekaj časa nazaj tu vprašat, ampak ker se v članku ravno omenja real/cask ale.

Tale člen našega pravilnika o pivu:
Citat:

16. člen
....
Pivo iz kovinskih sodov se mora točiti samo s pomočjo točilnih aparatov. Za točenje piva iz sodov se lahko uporabljajo le naslednji potisni plini: ogljikov dioksid, dušik ali mešanica obeh plinov.

.. dejansko prepoveduje točenje (iz kovinskih sodov) prek zraka?!
tongue-1.gif


... po drugi strani je tudi res da veliko craft pivovaren ne uporablja kovinskih sodov za te evente ampak tankajo iz "plastike"!
zmaga.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.