Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
nisem zasledil odgovora na vprašanje;
Ali imamo v Sloveniji s kakšnim zakonom določeno, koliko piva na leto si lahko doma zvariš za lastno uporabo in ti za to ni treba plačati trošarine, oziroma kje kaj prijaviti ??

Smo se že spraševali pa še nič pogruntali!
tongue-1.gif


Kar sem preučevall zakon o trošarinah velja oprostitev trošarine za domačo pridelavo samo za vino in žganje (do ustrezne količine oz. do ustrezne velikosti kotla, 45. člen Zakona o trošarinah). Za pivo ni nikjer nič napisano.

Pravno je potem možno tolmačenje od tega da sploh ne smeš delat piva doma pa do tega, da ga lahko delaš v neomejenih količinah! Dvomim da je carinikom kaj bolj jasno. Torej zaenkrat smo na "sivem" območju. Ko/če se bo stvar popularizirala bi se verjetno moralo domače pivovarstvo vključit v člen o "oprostitivi trošarine".

Edit: ze tezim carini da razcistimo kako je s tem
 
Nazadnje urejeno:

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
nisem zasledil odgovora na vprašanje;
Ali imamo v Sloveniji s kakšnim zakonom določeno, koliko piva na leto si lahko doma zvariš za lastno uporabo in ti za to ni treba plačati trošarine, oziroma kje kaj prijaviti ??


Smo se že spraševali pa še nič pogruntali!
tongue-1.gif


Kar sem preučevall zakon o trošarinah velja oprostitev trošarine za domačo pridelavo samo za vino in žganje (do ustrezne količine oz. do ustrezne velikosti kotla, 45. člen Zakona o trošarinah). Za pivo ni nikjer nič napisano.

Pravno je potem možno tolmačenje od tega da sploh ne smeš delat piva doma pa do tega, da ga lahko delaš v neomejenih količinah! Dvomim da je carinikom kaj bolj jasno. Torej zaenkrat smo na "sivem" območju. Ko/če se bo stvar popularizirala bi se verjetno moralo domače pivovarstvo vključit v člen o "oprostitivi trošarine".
hvala mojster
smile-1.gif
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
kje v SLO bi se dala dobiti taka cev, oziroma kako se sploh imenuje(kakšna je oznaka)

1950504-chillercev.JPG
 

Priponke

  • 1950504-chillercev.JPG
    1950504-chillercev.JPG
    32,6 KB · Ogledi: 376
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
Ne nimamo, ker v nobenem zakonu ni predvidena proizvodnja piva za lastne potrebe.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Bakrena (cu) cev v kolutu (uporablja se za vodoinstalaterstvo oz. pri ogrevanju). Čeprav tale na sliki zgleda bolj medeninasta kot pa bakrena.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
v bistvu piše da je edelstahl, in neka CNS oznaka, vendar na netu tega ne najdem,
do bakrene cevi pa imam nekak odpor, mi ne deluje glih higiensko
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Baker je načeloma primeren za stik z živili in ni nevaren za zdravje.

Izpostavljenost bakra zraku (vodik) in kislini povzroči t.i. "zelenega volka" (mislim da je to kemijsko bakrov acetat) ki je STRUPEN. Ampak kot rečeno pogoj je relativno močna kislina in dvomim da je pivo dovolj kislo da bi se sploh sprožila reakcija.

Tudi če se pojavi zeleni volk se ga lahko spuca z neko fino abrazivno snovjo, recimo volna za poliranje.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Govoril sem o nastanku zelnega volka, pivo ima na koncu pH okoli 4 kar ne spada pod "močne kisline". Vino ima okoli 3, kis (za solato) okoli 2 pa kolikor vem se tudi v vinarstvu uporabljajo za pretakanje oz. filtracijo bakrene posode/cedila/cevi.
 

nartin

Zelenc'
4. jan 2014
18
0
1
Ja mene tudi zanima kje ste dobili cev ker sem iskal v NM in LJ in povsot so 6-7E/m v prejšnih postih pa je nekdo napisal da je dobil po 3E/m iskal pa sem mehko bakreno cev, sicer sem našel trgovino na internetu kjer je 3,20E/m vendar prodajajo samo po 50m.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.077
-8.771
113
Nima veze kako močna je kislina. Vezo ima le, katera kislina je prisotna.
Če imaš bakrov oksid in ocetno kislino(koncentracija ni važna), boš dobil zelenga volka.
Baker lepo pucat, pa ni problema
wink-1.gif
 
  • Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Nima veze kako močna je kislina. Vezo ima le, katera kislina je prisotna.
Če imaš bakrov oksid in ocetno kislino(koncentracija ni važna), boš dobil zelenga volka.
Baker lepo pucat, pa ni problema
wink-1.gif

zmaga.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Citat:
Uporabnik nartin pravi:
Ja mene tudi zanima kje ste dobili cev ker sem iskal v NM in LJ in povsot so 6-7E/m v prejšnih postih pa je nekdo napisal da je dobil po 3E/m iskal pa sem mehko bakreno cev, sicer sem našel trgovino na internetu kjer je 3,20E/m vendar prodajajo samo po 50m.

Instal.si vidim da ima res samo po cel kolut (50m). Tule gre v košarico tudi manj pa še cenejša je (vsaj jst ne vidim da kje piše da moraš naročit 50m?!).
 

nartin

Zelenc'
4. jan 2014
18
0
1
Sem že naročil 10m hvala za info. mislil sem že koristiti sneg jutri pa bom raje počakal na cev in ohladil tako kot je treba :D
 
Nazadnje urejeno:

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Zdej pa res ne vem kaj delam narobe

Amber DME od mojepivo.si, rehidriran safale us05, temperatura pitchanja in fermentacije 18 stopinj

Iz zacetne 1,043 je v enem tednu padlo komaj na 1,030. Kisika bi moglo bit dovolj ker sem 5 minut mesal sod... Je mozno da je ekstrakt kriv?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Citat:
Uporabnik Mr_Globus pravi:
Zdej pa res ne vem kaj delam narobe

Amber DME od mojepivo.si, rehidriran safale us05, temperatura pitchanja in fermentacije 18 stopinj

Iz zacetne 1,043 je v enem tednu padlo komaj na 1,030. Kisika bi moglo bit dovolj ker sem 5 minut mesal sod... Je mozno da je ekstrakt kriv?

Na kaksni temperaturi si rehidriral kvas? Sam bi rekel da je s kvasom nekar narobe. Dvigni T na cca 22C pa ce se je slucajno kvas ze posedel previdno z lopatico pomesaj uedlino na dnu. Ce se zacne aktivnost lahko spustis T nazaj na 18.
 

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Rehisriral sem pri 20 stopinjah, se je lepo penil.

Ne vem... Nzadnje sem dal 2kg amber in 1kg svetlega DME in je slo do 1,025. Res da takrat nisem dosti oksigeniral (samo prelovanje iz visine). Bom dvignu na 22, lahko raje pretumbam sod kot pa z lopatico? Sej bi moral bit samo co2 v sodu tako da ne bi smelo bit problem - raje ne bi odpiral soda ce se lahko izognem.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.