Načeloma je tako da dalj časa pustiš bolj se bo pivo zbistrilo. Da potegne na dno večje trde kose, recimo "floatije" kvasa in pa hmelj iz dry hoppinga je ponavadi dovolj že da se pivo shladi na nastavljeno temperaturo, torej recimo 1 dan. Potem pa iz dneva v dan dobiva bistrino odvisno od tega kako motno je od prej.
Za ale piva ima smisel tam do enega tedna ker v tem času se dobi povsem čisto pivo, nadalnji cold crash bo povzročal samo "lager" efekt torej se bodo poleg vidnih delcev na dno vezali tudi nevidni delci ki dajejo arome (arome hmelja).
Irish moss in cold crash se ne izkjučujeta, torej lahko kombiniraš vse te tehnike za bolj bistro pivo.
Glede opisanega poteka imaš prav zastavljene točke. Dry hopping lahko prehaja v cold crash oz. je to celo najboljša rešitev da se znebiš plavajočega hmelja in motnosti ki je posledica dodajanja hmelja kasneje v fazi staranja. Računaj pa da se pri 0C (oz. zelo nizkih temperaturah) izloča zelo malo arome hmelja tako da naredi dry hopping po urniku in nato delaj cold crash kot da nebi imel hmelja noter.
Za ale piva ima smisel tam do enega tedna ker v tem času se dobi povsem čisto pivo, nadalnji cold crash bo povzročal samo "lager" efekt torej se bodo poleg vidnih delcev na dno vezali tudi nevidni delci ki dajejo arome (arome hmelja).
Irish moss in cold crash se ne izkjučujeta, torej lahko kombiniraš vse te tehnike za bolj bistro pivo.
Glede opisanega poteka imaš prav zastavljene točke. Dry hopping lahko prehaja v cold crash oz. je to celo najboljša rešitev da se znebiš plavajočega hmelja in motnosti ki je posledica dodajanja hmelja kasneje v fazi staranja. Računaj pa da se pri 0C (oz. zelo nizkih temperaturah) izloča zelo malo arome hmelja tako da naredi dry hopping po urniku in nato delaj cold crash kot da nebi imel hmelja noter.