Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Načeloma je tako da dalj časa pustiš bolj se bo pivo zbistrilo. Da potegne na dno večje trde kose, recimo "floatije" kvasa in pa hmelj iz dry hoppinga je ponavadi dovolj že da se pivo shladi na nastavljeno temperaturo, torej recimo 1 dan. Potem pa iz dneva v dan dobiva bistrino odvisno od tega kako motno je od prej.

Za ale piva ima smisel tam do enega tedna ker v tem času se dobi povsem čisto pivo, nadalnji cold crash bo povzročal samo "lager" efekt torej se bodo poleg vidnih delcev na dno vezali tudi nevidni delci ki dajejo arome (arome hmelja).

Irish moss in cold crash se ne izkjučujeta, torej lahko kombiniraš vse te tehnike za bolj bistro pivo.

Glede opisanega poteka imaš prav zastavljene točke. Dry hopping lahko prehaja v cold crash oz. je to celo najboljša rešitev da se znebiš plavajočega hmelja in motnosti ki je posledica dodajanja hmelja kasneje v fazi staranja. Računaj pa da se pri 0C (oz. zelo nizkih temperaturah) izloča zelo malo arome hmelja tako da naredi dry hopping po urniku in nato delaj cold crash kot da nebi imel hmelja noter.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Pozdravljeni. Nikjer nisem zasledil kaj se dogaja na podrocju dom.pivovarstva v vezi s kolicino,ki jo lahko imas doma. Je bilo kaj govora na skupscini decembra 2015?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.531
113
Citat:
Uporabnik matejko pravi:
Živjo!
Sem šele danes opazil, da je pivius varilius oklestil ponudbo za 50% prejšnje
frown-1.gif

Kaj je s temi čehi/poljaki, ki to furajo ? Če že gotovino nočejo sprejeti, naj imajo vsaj čitalec kartic pa jim potem ni treba imet davčne blagajne!
uf-1.gif

Ja, novi lastnik pač začenja na novo, močno upam, da njemu rata, kar prejšnjemu ni. Če verjameš ali ne, ni šlo za nesposobnost in lenobo, prej iztrošenost. Weyerman sladov pa že prej ni bilo, ker ima ena gospa pri nas ekskluzivo in se lepo dela norca iz malih kupcev, tako da na ta slad kar pozabi. Je par boljših belgijskih na trgu, enega ponuja mojepivo.,

Kar se pa "čehov", ki to furajo tiče pa tole. Mal je jeba pri nas, ker nas je premalo in je zgolj od prodaje pivovarskih surovin težko preživet, kot popoldansko dejavnost to furat je pa težko, ker folk pač (čisto legitimno) zahteva dobavo naslednji dan. Modeloma iz mojepivo je v tem pogledu lažje, ker je to pač postranska dejavnost, in tud onadva sta rabla nekaj let, da sta prišla do te ponudbe in odziovnosti, ki je zdaj. Tko da pusti času čas, lahko bo ratalo, lahko pa tudi ne. Gre pa lepo za člane DLDP enega izmed najbolj delavnih in najbolj dejavnih in nikakor za Čehe in Poljake, zato ima mojo podoporo, zdaj sploh.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.531
113
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Pozdravljeni. Nikjer nisem zasledil kaj se dogaja na podrocju dom.pivovarstva v vezi s kolicino,ki jo lahko imas doma. Je bilo kaj govora na skupscini decembra 2015?

S strani DLDP so bile dane pripombe na predlog novega trošarinskega zakona, v smislu, da je omejevanje količine piva proizvedenega za lastno rabo nesmisel. V kolikor omejitev ostane, naj se ustrezno poveča količina glede na dovoljeno količino proizvedenega vina za lastno rabo, ki je 500 litrov. Glede na to, da ima pivo od 2-3krat manjšo količino alkohola je bil dan predlog 1200l. Če bomo uslišani, bomo videli, ko bo nov trošarinski zakon sprejet.
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
@Kalbo,
čez prejšnjega lastnika se nisem nikoli jezil, hvala bogu da je začel s taksno trgovino. Sem pa pri njemu dobil weyermann slad, sicer sem jemal le pale ale. Da pa gre sedaj za cehe/poljake ni bilo misljeno kot nekoga, ki je manj sposoben ampak imajo na strani napisano: Narsil, Andrea Marie Jadrzyk s.p.

Seveda jim bom dal čas
wink-1.gif
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Pozdravljeni. Nikjer nisem zasledil kaj se dogaja na podrocju dom.pivovarstva v vezi s kolicino,ki jo lahko imas doma. Je bilo kaj govora na skupscini decembra 2015?

S strani DLDP so bile dane pripombe na predlog novega trošarinskega zakona, v smislu, da je omejevanje količine piva proizvedenega za lastno rabo nesmisel. V kolikor omejitev ostane, naj se ustrezno poveča količina glede na dovoljeno količino proizvedenega vina za lastno rabo, ki je 500 litrov. Glede na to, da ima pivo od 2-3krat manjšo količino alkohola je bil dan predlog 1200l. Če bomo uslišani, bomo videli, ko bo nov trošarinski zakon sprejet.

Ok, upam da gre vsaj nekaj v prid nam. Glupo, da se doloceni alk.proizvodi lahko doma delajo, pivo pa ne.
Hvala,lp
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.531
113
Pivo se bo lahko delalo doma, to smo dosegli s prepoznavnostjo hobija, upam, da nas upoštevajo še pri količini. Predlagana letna na gospodinjstvo je namreč 200l, kar je absolutno premalo.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
200 je za pol leta
crazy1.gif

Čeprav saj po drugi strani praktično nikoli nimam več kot 50l na zalogi, tako da dokaznega materjala ni. Ampak vseeno, 200l je absolutno premalo.
 

NSBrew

Pripravnik
9. jul 2015
30
0
6
Kaj je mogoče komu kaj več znano o novem BeerLab Maribor , ki nastaja v MB?
Kakšna bo oprema, kako bo potekala fermentacija, flaširanje? Kapaciteta?

Mogoče je kdo od vas "tukaj-gori" tudi direktno povezan in lahko pove kakšen inside info.

Drugače pa seveda takšno zadevo pozdravljam!
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik NSBrew pravi:
Kaj je mogoče komu kaj več znano o novem BeerLab Maribor , ki nastaja v MB?
Kakšna bo oprema, kako bo potekala fermentacija, flaširanje? Kapaciteta?

Mogoče je kdo od vas "tukaj-gori" tudi direktno povezan in lahko pove kakšen inside info.

Drugače pa seveda takšno zadevo pozdravljam!

Kakšne bolj profi varilnice pomoje odpadejo, naj bi se varilo iz ekstraktov in BIAB.
Vir: pivopis
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Najraje js kr doma varim, noben pod prste ne gleda, pa se vem kaj dam notri oz. kaksen je postopek. Trenutno se malo z vodo ubadam, kupil RO sistem, in si sam vodo prilagajam. Tu pri nam je zelo trda, in ni glih ql za svetla piva. Pa se te vodna porocila nikjer ni za dobit v celoti...tak pa vem kaj mam pa kaj bom dal notri..
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Najraje js kr doma varim, noben pod prste ne gleda, pa se vem kaj dam notri oz. kaksen je postopek. Trenutno se malo z vodo ubadam, kupil RO sistem, in si sam vodo prilagajam. Tu pri nam je zelo trda, in ni glih ql za svetla piva. Pa se te vodna porocila nikjer ni za dobit v celoti...tak pa vem kaj mam pa kaj bom dal notri..

Kakšna voda ti pride ven iz reverzne osmoze? Ca, Na, Mg, Cl, SO4, HCO3 ? Je voda iz RO vedno konstantna?
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Naj bi bila na nuli, vse, sam kokr sm gledu v bru'n'water listu, je nekaj malega kar ostane. Je pa shit, ker je razmerje 1:4 ro vode:eek:dpadni vodi, se pravi za 1 l ro vode, porabis se 4 l vode katera gre stran. Ph sem meril ko sem naredil mash, in je blo v nulo. Delam pa po ez water calc.
Glede konstantnosti nimam pojma, naj bi bla, filter se menja na 4000 l, bomo vidl v prihodnje kako bo, sem 2 batcha do sedaj naredil s tem, naj bi blo boljse, ker ves kolicino mineralov ki naj bi bilo v vodi.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Sicer nevem kaj točno sta hotela s tem povedati. Če pada to na pivopisov članek glede dryhoppa, naj povem da sem jaz avtor članka in da hladno hmeljenje ni napačna beseda, sicer bi iz angleškega prevododa bil bolj primeren suho hmeljenje (ki se tudi uporablja). Vendar če pomisliš, suho hmeljenje?? a na suho hmeljaš? ne! ne hladno pa ja.
Je pa res da bo treba še kar veliko besed logično prvesti, če hočemo imeti svojo terminologijo.
Ravno zadnjič sem slišal eno zelo lepo. Prevod za starter....vrelni nastavek
wink-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Je pa res da bo treba še kar veliko besed logično prvesti, če hočemo imeti svojo terminologijo.
Ravno zadnjič sem slišal eno zelo lepo. Prevod za starter....vrelni nastavek
wink-1.gif

Jah, v bistvu imamo precej terminologije že v besednjaku ampak je pozabljena predvsem pa nikomur ne bo logična. Zato se velikokrat uporablja bolj preproste direktne prevode iz angleščine. Sej še huje je da tudi v angleščini se v pivovarstvu uporablja precej terminov ki so dejansko nemški.

Recimo starter bi lahko bil (prepisano iz SSKJja):
Citat:
droží -í ž mn. (ȋ ȋ) 1. nadomestek za kvas, navadno iz prosene moke in mošta: z drožmi pečen kruh ima poseben okus // star. kvas: ne pozabi kupiti droži 2. usedlina v vinu ali pivu po končanem vrenju: kuhati žganje iz droži; vinske droži ♪
 

mihec87

Pripravnik
10. feb 2016
31
4
8
Droži je bolj nadomestek za kvas al pa ostanki... Starter mi bolj vleče na -rastišče,plodišče(plodiščna masa), začetna masa -gledano na definicijo kaj starter je(če sploh imamo 1 besedo katera bi ga opisala...)
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.