Prvi batch se lepo fermentira. kljub podivjani temperaturi piva tja do 27° se je sedaj umiril in padel na normalnih 22°C. sedaj pa še lepo pustim 2 tedna v flaškonu potem pa hop v flaške...
Me pa matra belgijsko pivo. Obužujem kompleksnost arom, zato sem pripravljen komplčicirati... Nekaj sem sicer bral okoli T fermentacije, uporabljenih sladih , hmeljih in kvasu za belgijska piva. Pa vseeno vas prosim za mnenje, če bo tole vsaj približno "Belgian Specilaty Ale".
- Delam 20l batch. Način: extract + namakanje speciality grains.
- Predvidevam OG 1,054, IBU 31, 28EBC, cca 5,8%ABV.
- Fermentacija: 1. prve tri dni na začetku na 18°C (klet+banja z akvarijskim grelcem),
2. počasi dvignem t na cca 20°C in pustim 7 dni.
3. pretočim v drug fermenter (flaškon) ali bo med 21 in 23°C OK, dodam sladkor (300g) in še en paket enakih kvasovk , ter pustim fermentirat 1 teden. Ko je konec fermentacije in ker nima namenskega hladilnika bom postavil flaškon v klet na 15°C (oz. upam, da se do takrat še nekoliko bolj shladi) za 4 tedne.
Sestavine:
* 0,45kg CARA 20
* 0,45kg BISCUIT 50
* 0,01kg MROOST 1400
* 3kg LME
* 0,35 kg CANDI SUGAR amber
* 0,20kg CANE SUGAR (pesa)
* 15g hmelj MAGNUM (12%-60min)
* 4g Irish Moss (15min)
* 40g hmelj STYRIAN GOLD. (4,9% - 15min)
* 5g sladke pomaračne lupince (BIO pomaranča iz kuhinje) (5 min)
* 20g STYRIAN GOLDING (0 min)
* 1 PACK SUHI KVAS LALLEMAND ABBAYE (11g)
Vprašanje. - Zakaj je potrebno po primarni fermentaciji pretočit pivo in ga sladkat (300g) ter dodati kvasovke (11g) ? Ali je to nujno potrebno...
- Bi kaj spremenili v receptu, dodali, komentirali. sem odprt za vsa mnenja....
- Je kdo izmed vas že poiskušal zvariti belgijsko pivo in ali ste bili zadovoljni z izdelkom? Zanimajo me vaši pristopi in izkušnje. bom hvaležen za vse
.