Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
KSZ,

včeraj sem varil moj "house" pale ale in dosegel cca. 85% efektivnost, mogoče še kak % čez. Mletje v blenderju, precej fino. BIAB metoda v ločeni hladilni torbi. 90 minut drozganje + batch sparge, pH drozge 5,4 (potrebna je bila korekcija iz cca. 6.0 s citronko raztopljeno v vodi).

Danes je v koničnem fermentorju s 26 litri že veselo, lepo brbota v garaži na cca. 16 stopinjah.
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Dvigni temperaturo, pri karbonaciji lahko BP daš pivo na "toplo" (idealno območje za kvas se začne nad 26C). Ko daš na toplo (po enem dnevu da se pivo ogreje) še obrni vsako steklenico 2x na glavo da sprostiš spet kvas v pivo če se je usedel.

Če karbonacija (fermentacija) v steklenicah ni potekala potem je pivo sladko pa tudi FG če ga izmeriš sedaj iz steklenice bi moral biti 2-3 točke višji. Preveri najprej to.

Drugače preveri da res ni pritiska v vseh steklenicah, lahko imaš problem in je šel sladkor ves na konec/začetek steklenic, tako bodo ene prekarbonirane ene pa nič. Lahko imaš tudi probleme z zamaški (defekten zapirač).

Po enem tednu zraven radjatorja še nobene sledi o kakem CO2ju. Ne vem kam se mi je ta kvas potuhnil
frown-1.gif

Je kaka varjanta da bi malenkost kvasa doziral v vsako flašo. Al bo res šlo po odtoku vse skupaj.
Najbolj me muči da ne vem kaj je pri tem batchu šlo narobe. Prej in potem so vsa piva odlična.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Tudi če boš dal klasičen kvas vpašanje če bo začel fermentacijo. Visko stopnja alkohola in neprilagojenost kvasa na okolje bo kvas škoiralo da bo neuporaben.

Če že greš delat tole potem uporabi namenski kvas, recimo Safbrew F-2 ki je namenjen primingu. Kvas rehidriraj in ga potem doziraj v steklenice (z injekcijo recimo).

Sam bi vseeno pustil pivo na toplem mesec ali dva, kvas ne umre kar tako oz. bi moral če je dokončal fermentacijo prej ali slej porabit tudi dodaten sladkor.
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Na zalogi imam še nekaj magnuma in styrian goldinga.
Kaj priporočate za stout? Večjo količino goldinga ali manjšo magnuma (BIAB)?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Itak bo namen grenčica in ne aroma. Tako da tistega ki ima večjo alfo in ga boš najmanj pogrešal
wink-1.gif
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Pogrešal ne bom nobenega, saj bosta šla oba slej ko prej v uporabo
smile-1.gif

Kaj pa sicer priporočate za dry stout? Na enem tujem forumu sem prebral, da priporočajo fuggle ali kent, se mi pa zdi brez veze kopičit stvari doma, vkolikor je karkoli od prej omenjenega tudi uporabno...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Stry g. je potomec fuggla, tako da kar korajžno.
Kot že rečeno, kar koli, sam preračunaj grenčico, ker magnum ma enkrat močnejšo kot stry g.
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Ja, je gospod BeerSmith že vse izračunal
smile-1.gif
Če bo vse po sreči, v soboto kuham (upam, da z manj težavami s temperaturo kot nekaj časa nazaj)...
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Prvi batch se lepo fermentira. kljub podivjani temperaturi piva tja do 27° se je sedaj umiril in padel na normalnih 22°C. sedaj pa še lepo pustim 2 tedna v flaškonu potem pa hop v flaške...

Me pa matra belgijsko pivo. Obužujem kompleksnost arom, zato sem pripravljen komplčicirati... Nekaj sem sicer bral okoli T fermentacije, uporabljenih sladih , hmeljih in kvasu za belgijska piva. Pa vseeno vas prosim za mnenje, če bo tole vsaj približno "Belgian Specilaty Ale".

- Delam 20l batch. Način: extract + namakanje speciality grains.

- Predvidevam OG 1,054, IBU 31, 28EBC, cca 5,8%ABV.

- Fermentacija: 1. prve tri dni na začetku na 18°C (klet+banja z akvarijskim grelcem),
2. počasi dvignem t na cca 20°C in pustim 7 dni.
3. pretočim v drug fermenter (flaškon) ali bo med 21 in 23°C OK, dodam sladkor (300g) in še en paket enakih kvasovk , ter pustim fermentirat 1 teden. Ko je konec fermentacije in ker nima namenskega hladilnika bom postavil flaškon v klet na 15°C (oz. upam, da se do takrat še nekoliko bolj shladi) za 4 tedne.


Sestavine:

* 0,45kg CARA 20
* 0,45kg BISCUIT 50
* 0,01kg MROOST 1400
* 3kg LME
* 0,35 kg CANDI SUGAR amber
* 0,20kg CANE SUGAR (pesa)
* 15g hmelj MAGNUM (12%-60min)
* 4g Irish Moss (15min)
* 40g hmelj STYRIAN GOLD. (4,9% - 15min)
* 5g sladke pomaračne lupince (BIO pomaranča iz kuhinje) (5 min)
* 20g STYRIAN GOLDING (0 min)
* 1 PACK SUHI KVAS LALLEMAND ABBAYE (11g)

Vprašanje. - Zakaj je potrebno po primarni fermentaciji pretočit pivo in ga sladkat (300g) ter dodati kvasovke (11g) ? Ali je to nujno potrebno...
- Bi kaj spremenili v receptu, dodali, komentirali. sem odprt za vsa mnenja....
- Je kdo izmed vas že poiskušal zvariti belgijsko pivo in ali ste bili zadovoljni z izdelkom? Zanimajo me vaši pristopi in izkušnje. bom hvaležen za vse:).
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Zdravo!

Vem, da se je v tem ''zelo preglednem'' forumu že pisalo o kvasu, ampak vseeno na hitro eno vprašanje in vaša mnenja / izkušnje:

Razlike / uporaba kvasovk: FERMENTIS SAFALE S-04 / FERMENTIS SAFALE US-05 / LALLEMAND WINDSOR

Sam uporabljam za svetla ale piva US-05. Zaenkrat sem z njimi zadovoljen.
Za temne stoute in porterje S-04
LALLEMAND WINDSOR pa še nisem uporabil, pa bi rad stestiral za Pale Ale razliko med US-05.

Hvala za vsako mnenje / info / izkušnjo!

lp
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Mi lahko prosim nekdo potrdi ali je to hidrometer z Plato skalo ali hidrometer z ekstrakt skalo. Na ovitku piše Plato sam nisem čist zihr. Ima kdo kakšno idejo kako sprobat zadevo.
2329528-hidrometer.jpg
 

Priponke

  • 2329528-hidrometer.jpg
    2329528-hidrometer.jpg
    262,5 KB · Ogledi: 290

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Gre za plato oz. brix lestvico ki kaže odstotek/delež sladkorja v sladici. Skratka 1P pomeni da je v vodi 1% (navadnega) sladkorja.

V homebrewingu se načeloma uporablja meritve z aerometrom ki prikaže vrednosti v obliki gostote.

10 plato/brix = 1.040

Če je merjeno z aerometrom se da lestvice pretvarjat tako da ni problema če boš to uporabljal za pivovoarstvo, čeprav kot rečeno se večino uporablja merjenje gostote kot take in imaš tudi vse recepte in pogovore večinoma napisane v teh enotah.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Zdravo!

Vem, da se je v tem ''zelo preglednem'' forumu že pisalo o kvasu, ampak vseeno na hitro eno vprašanje in vaša mnenja / izkušnje:

Razlike / uporaba kvasovk: FERMENTIS SAFALE S-04 / FERMENTIS SAFALE US-05 / LALLEMAND WINDSOR

Sam uporabljam za svetla ale piva US-05. Zaenkrat sem z njimi zadovoljen.
Za temne stoute in porterje S-04
LALLEMAND WINDSOR pa še nisem uporabil, pa bi rad stestiral za Pale Ale razliko med US-05.

Hvala za vsako mnenje / info / izkušnjo!

lp

Windsor je angleški tip kvasa, torej bolj podoben S-04 s tem da je po izkušnjah večine uporabnikov še bolj ležeren in za razliko od S-04 tudi počasen (dela počasi in pušča visok FG). Tako da nekako za "nestrpne" je S-04 precej boljša izbira za angleška piva.

Razliko med S-04 in US-05 smo pa že nekajkrat opisali in na kratko predstavlja tisto osnovno razliko med ameriškimi in angleškimi ale pivi.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
S-04, da tudi veliko bolj kompaktno in trdno usedlino kot Lallemand, katera se ob pretakanju ali najmanjšem premikanju, dviga.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Zdravo!

Vem, da se je v tem ''zelo preglednem'' forumu že pisalo o kvasu, ampak vseeno na hitro eno vprašanje in vaša mnenja / izkušnje:

Razlike / uporaba kvasovk: FERMENTIS SAFALE S-04 / FERMENTIS SAFALE US-05 / LALLEMAND WINDSOR

Sam uporabljam za svetla ale piva US-05. Zaenkrat sem z njimi zadovoljen.
Za temne stoute in porterje S-04
LALLEMAND WINDSOR pa še nisem uporabil, pa bi rad stestiral za Pale Ale razliko med US-05.

Hvala za vsako mnenje / info / izkušnjo!

lp

Res je nepregledno, sam se izplača, če si vzameš čas, ti ne bo žal. Roko na srce, sam sem se naveličal vsakič znova pisat ene in iste stvari. Edino utisevalcu se to še da.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Ravno sem poslal naprej pripombe na nov zakon o trošarinah. Moj ZS je ostal prazen, po tečaju v soboto jih je bilo nekaj precej glasnih z veliko precej nerealnih idej v stilu, država je itak usekana in podobno, ko je blo treba dat konkretne predloge so ravno "taglasni" pobegnil, kot po navadi, tko da smo dorekli stališča stalni člani in na moje veselje tudi nekaj novih. Upam da ostanejo ti novi, ker bodo več kot dobrodošli.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Pišuka... zdaj pa ne vem, če sem med tistimi, ki so bežali ali sem še ostal dovolj dolgo
grims-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.