Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Je normalno, pivo bo vedno imelo CO2 ker je to produkt fermentacije. Co2 se izloča z višanjem temperature ali pa z mehanskimi vplivi (mešanje, pretakanje) tako da je pena med nalivanjem tudi mladega nekarboniziranega piva normalna.
 

tomikx

Zelenc'
31. jan 2015
9
0
1
Ok, hvala. Je pa količina oz. intenziteta pene tudi odvisna od vrste piva vrjetno?

Včeraj sem v trgovini kupil le coq imperial ale in se mi je zdel zelo fini okus. Ker sem že dal skozi temni stout in pšenično, se bi za 3. batch odločil za IPA al pa za nek ale. Zanima me kakšno priporočilo, s čim ste zadovoljni? Pri ekstratih je sploh smiselno se igrat z dodajanjem hmelja, ker razmišljam, da bi naredil kakšen korak naprej, glede na to da sta mi prva 2 batcha uspela
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Če želiš kaj več potem definitivno lahko začneš s kit piksno + dme + nekaj lastnega hmelja. IPa recimo skoraj zagotovo potrebuje precej hmelja tako da ne moreš falit če ga še kaj dodaš!
zmaga.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Po dolgem času bom spet kuhal. Tokrat na novi opremi....Naredil sem recept v beer smithu za 80L pale ale.
Pa mi je pod mash details dal: za 23,50 kg ječmena, mash in: 61L vode, za fly sparge pa 42L vode. Ali se vam zdi tako razmerje vode vredu, ali bi raje dali malo manj vode za mash in in posledično malo več za flysparge?
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Po dolgem času bom spet kuhal. Tokrat na novi opremi....Naredil sem recept v beer smithu za 80L pale ale.
Pa mi je pod mash details dal: za 23,50 kg ječmena, mash in: 61L vode, za fly sparge pa 42L vode. Ali se vam zdi tako razmerje vode vredu, ali bi raje dali malo manj vode za mash in in posledično malo več za flysparge?


Razmerje za mash imas 1:2.6. Kilogram sladu na 2,6 litra vode. To je ok, lahko pa tudi povečaš. Jaz imam 1:3. Količina vode izpiranja je pa odvisna od tega koliko pivine želiš imet. Več vode uporabiš za izpiranje, nižji bo SG in obratno.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Nene, jz hočem imet tak SG kot je predpisan oz. približek.
Torej celokupna voda bo ostala ista, samo zanima me če bi spremenil razmerje Mash:sparg, Torej da od mash odvzamem kakih deset litrov in imam potem teh 10L več za sparge.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Nene, jz hočem imet tak SG kot je predpisan oz. približek.
Torej celokupna voda bo ostala ista, samo zanima me če bi spremenil razmerje Mash:sparg, Torej da od mash odvzamem kakih deset litrov in imam potem teh 10L več za sparge.

Če ne boš imel dovolj placa v mash tunu potem naredi tako, drugače je pa tvoje razmerje čisto ok.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Nene, jz hočem imet tak SG kot je predpisan oz. približek.
Torej celokupna voda bo ostala ista, samo zanima me če bi spremenil razmerje Mash:sparg, Torej da od mash odvzamem kakih deset litrov in imam potem teh 10L več za sparge.

Če delaš batch sparge in imaš dovolj velik drozgalnik potem lahko dodaš pol ali celo vso (USA sistem) vodo. Ni potrebe po tem da imaš ločeno sparge in mash vodo.

Če delaš fly sparge potem je najbolje začet s čimnižjim razmerjem zrnje:voda, 1:2.5 je nekako klasika se pa da it še nižje tja do 1:2. Vode za sparge mora biti čimveč ker se s tem poveča efektivnost.

Vseeno pazi pri relativno šibkih pirih in zmeri vodo zadnjih izpiranj, SG izpiranja ne sme nikoli pasti pod 1.010. Pa večja količina vode v mashtunu drži bolje temperaturo (manj pada) tako da če imaš s tem težave je tudi tu za razmislit o večjem deležu vode.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Hvala obema. Mah ja kolebam, drozgalnik je dost velik, iščem pa najboljšo opcijo, pač rad bi čim boljši izkoristek
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Razlika v efektivnost med pravilno delanim batch spargom ali celo no sparge-om in fly sparge-om je lahko minimalna. Vse odvisi od postopka in opreme. Recimo če nimaš "false bottom" na dnu drozgalnika pa še malce hitiš je fly sparge lahko enako ali celo slabše (ne)učinkovit kot batch sparge, ker bo voda ves čas tekla po isti poti (najkrajši do "izliva") in tako dobiš na nekaterih področjih sladu oversparging (se že izločajo tanini od preveč izpiranja), na drugih področjih pa ostaja presežek sladkorja.

Torej bulletproof metoda ki je tudi hitra je še vedno dvojni ali trojni batch sparge, če ga delaš pravi je pa učinkovitost lahko tudi +85%. Fly sparge je v homebrewingu v uporabi večinoma samo zaradi manjših mash tunov in pa zgrešene logike da je taka metoda najbolj učinkovita. Realnost glede izračunov pravi da pa neke silne razlike ni v efektivnosti, kvaliteta piva je pa ponavadi občutno slabša zaradi zgoraj omenjenih težav. (ne rečem s pravo opremo in/ali počasnim izpiranjem je možno doseč tudi dobre rezultate)
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Hm...jaz sm se do zdej vedno hecal z flay spargom....pa sm mel dokaj slabo efektivnost...
Mash tun je okrog 120L, imam dvojno dno.
A misliš da bi bilo potemtakem smotrno dat cca 50L vode na 23 kg ječmena, drozgati, odliti sladico, zaliti tropine z 25L vode, odcediti, ter še enkrat politi z 25L vode in odcedit. Kar bi mi od oka dalo cca 80L pivine...se ti zdi taka metoda vredu?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Je ok, pa še ni potrebe po počasnem izpiranju kot pri fly spargu. Odpreš pipico za par minutk malce bolj počasi da se naredi "lepa plast" in ti ne zabije finega materiala v poden ter nato lahko odpreš do konca.

Najbolj efektivno se dela batch sparge tako da daš v prvi "running" še nekaj vrele vode za mashout (pač preračunano tako da se T drozge dvigne na okoli 75C). Drugi running zaliješ s 75C toplo vodo, in če rabiš še dodatno izpiranje potem še tisto. Načeloma se za manj močna piva dela dvoje (2) izpiranja, za bolj močna pa 3. Pred vsakim izpiranjem (ko doliješ vodo) premešaš in počakaš cca. 10 min da se iz zrnja v vodo spere sladkor, enako moraš pri vsakem odpiranju malce "recirkulirat" oz. začet počasi da se ne zabije filtracija.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
Mene tud počas fly sparge mineva. Če mi uspe lepo počas in se nardi lepa posteljica, pol je super, če mi pa uide prehitro mi pa poje živce en dva tri. pa še traja uro in pol.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ja, jz sm prav tvoje nasvete upošteval (kalbo) ker vem da ne kvasiš neumnosti, sam zares mi ta fly sparge da full slabe rezultate.
Namest 1062 dobim OG 1045
confused-1.gif
Pa pazim na čas, granulacijo in temperaturo. Edino ph-ja nism še zaobvladal...
Tako da sedaj ko je nova oprema pri hiši, bom poskusil z zgoraj omenjeno metodo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
No ja, kako neumnost že ukvasim, saj se tudi sam še učim, sam moja efektivnost je še vedno okol 70-75 odstotkov, tko da fly sparge na moj način works for me. jezi me le, da ne dobim konstantnosti, enkrat dobim OG 1051, spet drugič 1049, kar je še vedno OK, sam odvisno je pač od tega, kok mi rata pipco pripret, da še teče oziroma se ne maši. Pa čas me matra, vedno bolj ugotavljam, da rajš reskiram kilo zrnja in sem dve ure prej fertik, kot pa da čakam da se fly sparge zaključi.
Če se naredi lepa vrtinčasta plast vode na vrhu in spodaj res počasi teče, zna zlest efektivnost kar gor in če mi to rata, mi ta recept da 1052, če mi ne rata, pade na 1050kar je srednja vrednost. Vedno pa pustim cev prosto plavati na vrhu in imam dvojno dno s pipo nad dvojnim dnom, če razumeš, kaj mislim s tem.
Sem se ga pa enkrat zraven nacukal s svakom in mi je prehitro teklo, sem fasal pa 1042 in je ratal light summer ale, namesto tega, kar sem želel.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
Aja, pa zmer bolj sanjam in sanjam o Braumeistru 50l, sam 2200 EUR je absolutna katastrofa.
 

tomikx

Zelenc'
31. jan 2015
9
0
1
Danes je 15. dan pivo v fermentorju, zato sem ga imel namen danes ali jutri flaširat. Pred tremi dnevi je bil FG 1006 (kot predvideno), mehurčki pa že 12 dni niso izhajal, je bil nivo nekako poravnan. Zdaj pa fora, ko že misliš, da vse poteka super; pred eno uro so začeli mehurčki spet izhajat in sicer na cca. vsakih 5 min. Zakaj je sedaj vprašanje?
smile-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.