Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Ko sem včeraj varil pivo sem med drozganjem na vsakih deset minut mešal (5x v eni uri) drozgo in preverjal temperaturo. Drozgal sem 90 minut. V tem času je temperatura padla za dobri 2°c. Slad je bil dobro zmlet (2x za BIAB) pa je bila efektivnost po izpiranje z vodo 75°c še vedno samo 62%.
Kot kaže bo potrebno nabaviti ph merilec, ker ostalo bi moralo biti v mejah normalnega.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pozdravljen. Poizkusi z oxijem, men lepo očisti pipce od fermentorja.

Čistilna moč oxija je večinoma v obliki čistilne sode ki jo oxi vsebuje, stvar je zelo učinkovito kemijsko sredstvo ki z dovolj časa učinkovito očisti vse organske snovi.

Skratka namočiš za en dan v oxiju pa bi morala svinjarija it stran.

Alternativno je namesto oxija (ki je realtivno drag) za večje količine pametno uporabljat kar namensko "kristalno sodo", cca. 1kg stane med 1-2EUR:
kristalna-soda.jpg


Učinkovito čisti že pri koncentracijah od 0.5% dalje oz. priporočena doza za zasušeno svinjarijo je 3% (300g sode na 10l vode). Recimo za kege in flaškone očistit super zadeve, enostavno po uporabi splakneš svinjarijo kar gre z vodo. dodaš kristalno sodo, nqapolniš do vrha vodo in pustiš en dan. Svinjarija kar sama na vrh priplava!
grin1.gif
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Kolko časa se vam obdrži aroma od dryhoppanja ? Pri mojem prvem piru je zdaj po treh tednih skoraj ni več, prvi teden je bila še precej močna potem pa je počasi pojemala, je pa po drugi strani sedaj precej bolj opazen saden okus (podobno breskvam).

Bi pomagalo če bi dal steklenice bolj na hladno al je problem mogoče oksidacija pri flaširanju?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Pivo se ti je sestavlo. V bistvu šele po treh štirih tednih dobiš tisto pravo stvar, prej vedno kak okus ven seka. Več hmelja v fermentor, počakat proces staranja in potem uživaš.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Po dveh/treh tednih sploh pri dry hoppingu pivo še ni uležano. Okus/aroma ni še oblikovana in tako čutiš posamezne komponenete, torej čutiš močno aromo hmelja, čutiš grenkobo, mogoče celo sladkobo sladu. Ko se pivo pravilno postara oz. "uleži" dobiš šele ven taprav okus.

Torej po 3h tednih verjetno šele dobiš pivo kot mora bit, če se ti zdi da je premalo hmeljeno si dodal premalo hmelja!
grims-1.gif


Sicer pa ja, pri dry hoppingu se aroma hitreje izloča iz piva, enako je tudi s hmeljenjem proti koncu kuhanja. Prej daš hmelj pri kuhanju bolj močno se veže aroma in bolj obstojna je, je pa res da se hkrati tudi izgublja pa tudi svežina ni enaka. Pivo ki je intenzivno hmeljeno proti koncu ali pa dry hoppano bo izgubljalo hmeljno aromo, vendar načeloma se to ne zgodi v 2h tednih, traja kar par mesecev (pivo prej popiješ).

Ostalo kar si napisal drži, oksidacija lahko pokvari aromo hmelja vedar spet se to ne bo zgodilo tako hitro. Če je pivo na mrzlem se počasneje stara, vendar tu pozor ker se tudi počasneje uleži. Tako da tehnično če ti je všeč tisti okus ki ga ima mlado pivo ga boš dalj časa obdržal če daš pivo kar na mrzlo. Za ale se sicer ponavadi pivo pusti na toplem da se okusi popravijo in uravnajo.

Pa še to, za ohranit intenzivni hmeljni okus ki je bolj trdno vezan na pivo se lahko uporabi tehniko hmeljenja imenovano "first wort hopping". Gre za to da hmelj vržeš v posodo kamor se steka sladica, ker je sladica ponavadi ravno prav topla za izločitev arome v pivo ne pa dovolj topla da bi aroma intenzivno izhlapela se v tistem času ko se dogaja izpiranje sladu (30-60 min) aroma zelo dobro veže na pivo. S tem se dobi precej svež okus hmelja ki je tudi že boljše balansiran v pivu brez dodajanja hmelja na koncu vretja ali pa celo dry hopping.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Samo če bi delal ta first-wort hoping je to pred vretjem če prov razumem, kar pomen da bo med vretjem šla še vseen vsa aroma ven ? Bral sem neko raziskavo kjer je blo napisano da se najbolšo aromo dobi v nekaj urah dryhopanja če ob tem stalno mešaš pivo, ker jast v flaškonih ne morm mešat (razen če bi naredu nek res velik stir plate
smile-1.gif
) sem potem pustil ta hmelj 3 dni tolk da je ves potonil na dno, kar naj bi bilo glede na raziskavo dovolj ampak tukej se potem tud mnenja ljudi dost razlikujejo tko da bom naslednjič probal pustit 1 teden ali več da vidim če bo kej razlike. Dodal sem pa 50g cascade za 20l, kar ni ravno veliko ampak bi še vseeno lahko trajalo mal več kot 2-3 tedne, med kuhanjem sem pa dodal savinski goldin 50g za 10 min in 50g po flameout za celotno količino 40l.

Če bi si kdo rad prebral članek .
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Bistvo First Wort Hoppinga (FWH) je ravno v tem da se aroma pred kuhanjem (vretjem) bolj trdno veže na pivino. Torej med kuhanjem ne gre ven v taki meri kot aroma hmelja ki se ga meče v lonec med vretjem.

Dry hopping ima več faz, z namakanjem hmelja v pivu se namreč vzporedno ekstraktira več vrst arom, ene prej ene kasneje. Industrijsko se dry hoppa zelo kratek čas skupaj z cirkulacijo oz. uporablja se celo vpihovanje CO2ja med procesom da se arome hmelja vežejo na pivo hitreje. Za domače pivovarje ki imamo čas se dry hopa od 1-7 dni ponavadi, za bolj aromatične vrste hmelja je ponavadi dovolj krajši čas za manj aromatične in bolj nevtralne vrste pa se lahko čas tudi podaljša od enega tedna dalje.

Pa to sem že napisal, dry hopping se mora izvest v čistem pivu, če je pivo še motno (kvas) potem ne bo efekta (zato se ponavadi pivo dry hoppa v sekundarcih). Enako ne bo efekta če je temperatura nizka oz. se ekstrakcija arom upočasni in je potrebno čas podaljšat.

Pa recimo percepcija arome je močno odvisna tudi od ostalega okusa piva, težko "angleško" pivo z veliko sladne arome, estri in visokim FGjem bo ob kombinaciji z ameriškim hmeljem zelo neizrazno oz. celo moteče. Taka piva se dry hoppa z bolj nevtralnimi vrstami hmelja, ki dajajo pikanten in zeliščen okus. Za ameriški ale je pa nujno da se ga naredi z bolj šibkim telesom (recimo FGji tudi pod 1.010) z malo ali nič karamelnih in aromatičnih sladov, tam potem tisti njihovi "tropski" hmelji pridejo do izraza.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Samo če bi delal ta first-wort hoping je to pred vretjem če prov razumem, kar pomen da bo med vretjem šla še vseen vsa aroma ven ? Bral sem neko raziskavo kjer je blo napisano da se najbolšo aromo dobi v nekaj urah dryhopanja če ob tem stalno mešaš pivo, ker jast v flaškonih ne morm mešat (razen če bi naredu nek res velik stir plate
smile-1.gif
) sem potem pustil ta hmelj 3 dni tolk da je ves potonil na dno, kar naj bi bilo glede na raziskavo dovolj ampak tukej se potem tud mnenja ljudi dost razlikujejo tko da bom naslednjič probal pustit 1 teden ali več da vidim če bo kej razlike. Dodal sem pa 50g cascade za 20l, kar ni ravno veliko ampak bi še vseeno lahko trajalo mal več kot 2-3 tedne, med kuhanjem sem pa dodal savinski goldin 50g za 10 min in 50g po flameout za celotno količino 40l.

Če bi si kdo rad prebral članek .

Moj stalni gost beerfridga in moje prvo pivo, ki je doživelo reprodukcijo (zdaj je že tretja v fermentorjih) brez izboljšav oziroma sprememb je hmeljena po naslednjem kopitu.
OG je nekje 1049-1051 odvisno od učinkovitosti, FG je med 1010 in 1011, pale ale sladu je dodano 10 procentov cara gold, končna količina je nekje 38 litrov ali 2 polna corney kega.
60 g aurora 60 minut
60g cascade 10 minut
60g citra 0 minut
dry 80g cascade in 80 g citre za nekje 10 do 14 dni, odvisno kdaj se mi da pakirat pivo.

Ponavad polovico postavim direkt v hladilnik in ga pritisnem prisilno na co2, ker mam ponavad sušo, tko da je za pit po ene treh dneh. Grenčica in aroma sta zelo agresivni, kar je meni všeč, in potem počasi pada s časom in vsak dan je okus malo drugačen, oziroma seka ven kaj drugega. Drugo polovico karboniziram naravno in je zadeva ponavadi še ene 3 tedne na temperaturi fermentacije, potem gre za teden dni v klet. Ko to pivo pride na pipo je uglajeno, vsi okusi so lepo zloženi, glava je skoraj kremasta in obstojna. To je edino moje pivo, ki bi si ga upal postavit na polico trgovine ali na pipo v mojem brew pubu in ga nebi spreminjal. Ostale še dodelujem. Če se mi to pivo da pretakat dobim kristalno čistega, če se mi ga ne da je odvisno od runde, včasih je čisto čisto, včasih je malo manj.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Aha, torej bom naslednjič probal narest cold crash pred dryhopom in podvojil dozo hmelja pa bom vidu če bo kaj dalj časa zdržalo.

Hvala.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Varim prvo all-grain/BIAB pšenično pivo, trenutno 2 tedna v fermentorju. 65% pšeničnega sladu, kvas Munich Wheat Beer Yeast od Danstar, OG 1.051.

Danes vzamem vzorec in pivo je "čisto kot suza". Okus in vonj sta mi sicer OK in v skladu s pšeničnimi pivi, yeasty, malo kislo. Vem, just drink it, ampak zakaj pivo ni megleno?
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Težko je ocenjevat bistrost piva iz nekega vzorca, recimo če gledaš v 20l flaškon poln piva bo zgledalo vedno zelo temno in zelo motno, ko ga pogledaš skozi merilni valj pa povsem čisto in zelo svetlo. Resnica je nekje vmes. Tudi temperatura precej vpliva na motnost in chill haze se pojavi samo ko je pivo ohlajeno npr.! Skratka težko ocenjevat videz na pamet, bistveno je potem kako zgleda na koncu v kozarcu!
grin1.gif


Sicer pa kvasovk ne poznam, mogoče niso ravno vztrajne pa so popadale na dno. Pri 65% pšeničnega slada bi sicer morala biti meglica tudi zaradi beljakovin. Tako da počakaj kako zgleda ko boš natočil cel kozarec lepo karboniziranega ohlajenega piva!
zmaga.gif
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Počakajmo torej še kaka dva tedna na prvo steklenico, sem bil le presenečen, ker sem pričakoval motnost. Je pa trenutno čist tudi v kozarcu s cca. 7cm premera. Če ne druga, se bo pač malo obrnila steklenica pred serviranjem, da se usedlina razporedi po celem volumnu. Ampak dajmo mu res čas...
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
ksz,

čez vikend sem zvaril rundo american pale ale. Po vretju mi je v loncu ostalo kar nekaj vsedline, pa sem rekel, da bom naredil eksperiment. Vsedlino sem parkrat spustil skozi cedilo, da sem dobil kolikor toliko čisto pivino, vse skupaj natočil v 1,5l plastenko in dodal vrečko navadnega, suhega kvasa (za pizzo, kruh...). Plastenko sem postavil na mizo zraven računalnika, da sem malo opazoval vretje.

Danes sem opazil, da aktivnosti ni več veliko. Plastenko sem dal za par ur v hladilnik in potem vzel vzorec za probat.

Prepričan sem bil, da bo zadeva neužitna, ampak okus, ki ga dajo kvasovke je presenetljivo nevtralen. Sicer se čuti tisti "krušni" okus, ampak veliko manj, kot sem pričakoval. Prav lepo pride naprej cascade s svojo aromo. Zdaj ga bom čez dan lepo cold crashal, potem pa ga bom pretočil v steklenico, da se naredi co2 in pustil kak mesec. Me res zanima kakšen bo končni rezultat
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Pomojem zna pri APA priti ven čisto soliden
grims-1.gif


Sam sem naredil s kvasom za kruh že šabeso pa pivo za kis, oboje je prišlo ven ok in niti ni imelo kakšnega kvasnega okusa. Pivo ki je šlo potem dalje v kis je bilo čisto solidno, s tem da je bila grenčina samo na 20IBUja, arome hmelja pa nič (nisem dodal), večino aroma je dal karamelni slad.

Torej če ima pivo dosti lastne arome iz sladu ali iz hmelja se bo tudi s kvasom za kruh naredilo pitno pivo.

Kvas za kruh sicer ni posebej prečiščen in načeloma lahko vsebuje večje deleže ostalih mikroorganizmov, zato ga primarno ni pametno uporabljat.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Ja, pri teh cenah in dostopnosti vseh možnih vrst kvasa, uporaba pekovskega kvasa ni ravno smiselna. Je pa zanimivo videt, iz česa vse rata alkohol
smile-1.gif
 

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
@darjan, Ingverjevo pivo

V 25l sem dal na 30 minut 200g Ingverja, na 5 minut 70g in 100g dry hoppinga.

Zadeva ni bila ne pekoče niti ingver ni bil dominanten, Sicer sem pa naredil blonde ale osnovo.

"Pravo" ingverjevo pivo se sicer dela samo s sladkorjem in ingverjem, kar pa ti ne priporočam da počni.
 

tomikx

Zelenc'
31. jan 2015
9
0
1
Danes sem po 2 tednih v fermentorju (coopers wheat + 1kg dme + wb-06) vzel vzorec in FG = 1006 (začetni je bil 1036), tako da je fermentacija očitno super uspela. Okus je zelo dober, mogoče bi naslednjič dodal malo manj vode, ker zdaj imam 23l batch in je mogoče malenkost vodeno, me pa zanima naslednje: pri točenju v valj in kozarec je na vrhu nastala pena, pivo deluje kot bi že bilo malo gazirano; je to normalno za pšenično pivo al sem ga kje polomil?
smile-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.