Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Uhh, danes sem po 10ih dnevih fermentacije izmeril gostoto in zgleda da se mi je spet predčasno ustavila fermentacija. Delal sem kremni / sladki stout (all grain BIAB). Pred dodanim kvasom sem imel OG 1068, danes izmeril in imel 1040.
Kvas sem pred uporabo rehidriral (1 vrečka S-04), mešal sem pivo z vrtalnikom in dal gor nastavek za barve mešat, tako, da aerirano bi moralo biti dobro. Veha je začela brbotat v roku 4 ur (še nikoli tako hitro) in 2 dni brbotala ko nora, sedaj po desetih dnevih pa šok. Upal sem na FG nekje 1020 do 1028.
Nasveti? Prihajajoči teden sem mislil prelit v drugi fermentor, ker je res dosti usedline, dodam takrat še eno vrečko s-04?
Dal si eno vrečko na koliko l? Piva s OGjem nad 1.060 spadajo že med močnejša in dozo kvasa je potrebno občutno povečat, tudi aeracija samo z zrakom lahko ne bo dovolj za uspešno dokončanje fermentacije.
Za začetek poskusi dvignit temperaturo za 2C in malce pretresti fermentor da se kvas ponovno dvigne v pivo. Če to ne bo pomagalo imaš opcijo da dodaš nov kvas, ampak rabiš konkretno dozo kvasa ki je v "aktivni" obliki. Predlagam da narediš 1-2l štarter, torej cca. 200g DMEja v 2l vode, pustiš da se začne fermentacija (realno bo trajalo od 4-8h, najlažje se vidi da je fermentacija začela po vehi oz. lahko daš vse skupaj v 1.5l plastenko in jo vsake toliko zapreš z zamaškom, ko vidiš da se začne nabirat pritisk to pomeni da je začelo fermentirat pustiš še 2-4h da doseže fermentacije višek) vmes čimvečkrat pretreseš da povečaš razmnoževanje kvasa in potem celo vsebino zliješ v fermentor.