Citat:
Uporabnik casio pravi:
Malček razmišljam o tem, da bi se nekam odpravil na dopust sam.
V glavi imam trenutno kak Egipt, New York, London, Tokio... taka večja mesta pa da je kak vodič. Mesta, ki sem jih naštel so bolj ko ne sanje, ker gledal sem recimo New York in me pride slabe 2 tisoč pa nekaj dni, Tokio isto.
Precej potujem, povečini sam.... moje izkušnje in izkušnje prijateljev, če želiš relaksiranja brez poležavanja na plaži:
1. Hong Kong
Parki na vsake nekaj 100m. Vse čisto, sterilno pravzaprav.... vsi parki so prilagojeni njihovi kulturi, povsod je mir... (razen seveda v prometu)... če se želiš relaksirat, se vsedi v parku in glej folk med organizirano meditacijo in vadbo. Ali pa hiking na okoliške hribe - nešteto možnosti - od pogleda na smoga polno kitajsko, pa vse do oceanov.
Mesto je povečini smešno poceni, če se le malce znajdeš. Večina ljudi govori angleško, se pa opazi močan pridih kitajcev.
Meka za nakupe in počitek, če nimaš rad poležavanja na plaži.
Večina njihovih znamenitosti je zastonj, a vredno ogleda... National History museum, pa botanični in živalski vrt so ravno tako zastonj
Za gibanje naokoli nabaviš Octopuss card, cena 5€.... s katero plačuješ vožnje s tramvaji, busi, podzemno in pa ladjice. Še več - s kartico lahko plačuješ tudi hitre majhne nakupe, npr. pijačo v kioskih in majhnih trgovinah.
Cena, za katero sem plačal 2014: 7 noči hotel + avion + parkirišče na letališču + hrana
+ nakupi + prevozi s subwayi, ladjami, .... itd.... 1,350 EUR
2. New York
Če se malce znajdeš, dobiš povratne karte s hotelom za teden dni po ceni 600-800 EUR.... vzameš NYC Card, pa imaš vodič itak zraven... drugače pa ipad / telefon itd.... dosti ne rabiš, če se zgubiš na Manhattnu, si talent.... Po Brooklynu in Bronxu itd. je sicer malce drugače, a še vedno imaš lahko digitalne vodiče z interaktivnimi mapami, ki ti pokažejo tvojo točno lokacijo.
Za gibanje naokoli nabaviš MTA Metrocard - cena 1 USD za kartico, ter nafilaš s (trenutno) 31 USD, pa se voziš 7 dni brez skrbi.
Cena 8 dni 2014: 1,800 EUR, vključno z obiskom Niagare.
3. London
O londonu je sicer povsod napisanega ogromno...
V zadnjem letu pa pol bil tam 5x .... nabaviš London Pass... pa maš večino stvari not. Poleti gneča.... od septembra do maja pa ni panike.
Rabiš Tube map, pa maš 3/4 stvari rešenih... spet ne rabiš vodičev
Če te kaj zanima, itak piše v London Pass knjigici, ali pa vprašaš lokalne vodiče po atrakcijah.
Za London gibanje po Londonu se večini bolj izplača, da nabavijo Oyster card, kot pa dnevne karte. Nafilaš, pa se voziš do dnevnega limita. Večinoma boš itak potoval (predvidoma) v 1. in 2. zoni.
Avion:
Ogromno ljudi hodi z nizkocenovci na Stansted, a meni nekako ne sede pot od tega letališča do mesta.
Raje doplačam nekaj EUR za Swiss, Austrian ali Alitalio, vključno s pijačo pa snackom na avionu, pa pristanem brez stresa na Heathrow ali London City, pa direkt z Oyster kartico direkt v mesto (subway, DLR ali vlak)...
Moja "domača", oz. primarna letališča za odhode iz M.Sobote so vedno Dunaj (VIE), Graz (GRZ), Munchen (MUC), Trst (TRS) in Benetke (VCE). Brnika se zaradi cen izogibam - pravzaprav še nikoli nisem poletel iz njega, samo pristal
Dobri, nekoliko drugačni, zabavni digitalni vodiči pa so
recce maps
Po želji napišem več.... tudi Amsterdam, Rim (konc tedna grem spet tja), ... Berlin....