S.P. za telebane?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Pozdravljeni! Mene pa zanima ali ima kdo kakšno stran, kak dokument, karkoli kjer je na dolgo in široko opisano vse o odprtju, vodenju s.p.-ja, torej kakšne so obremenitve, kakšni fiksni stroški, kako se računa dohodnina in vse ostalo... Namreč prijatl se resno zanima za odprtje pa mu jaz tukaj kaj dost ne znam pomagati... Hvala

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Pozdravljeni! Mene pa zanima ali ima kdo kakšno stran, kak dokument, karkoli kjer je na dolgo in široko opisano vse o odprtju, vodenju s.p.-ja, torej kakšne so obremenitve, kakšni fiksni stroški, kako se računa dohodnina in vse ostalo... Namreč prijatl se resno zanima za odprtje pa mu jaz tukaj kaj dost ne znam pomagati... Hvala

Da ne bo pregledoval 1000 in eno temo tukaj zelo strnjeno...

Odprtje s.p.
Status samostojnega podjetnika se pridobi brezplačno z registracijo na eni izmed VEM točk ali z uporabo spletnega certifikata preko sistema e-VEM.

Za registracijo se potrebuje osebni dokument in podatke, ki so pomembni za odprtje:
1. Ime in priimek podjetnika, davčno številko
2. Ime firme, ki mora biti v slovenščini, v mrtvem jeziku (npr. latinščina) ali fiktivno ime. Pri s.p. je firma obvezno sestavljena iz imena, dejavnosti ter imena in priimka podjetnika (npr.: BRIKET, Trgovina na drobno, Tonček Hribovc, s.p.)
3. Naslov na katerem bo registrirana dejavnost
4. Registrirane dejavnosi (http://www.ajpes.si/Registri/Drugo/SKD)
5. Datum odprtja s.p.
6. Način vodenja poslovnih knjig
7. Izbrani računovodski servis
8. Predvideni dobiček v prvem letu

Na VEM točki naenkrat izvedejo vpis v register (AJPES), oddajo davčnih podatkov, ureditev zavarovanja (ZZZS, če gre za redno dejavnost)

Prispevki, DDV in davek od dobička
Zgoraj našteto predstavlja davčne obveznosti, katere ima vsak s.p..

Prispevki se obračunavajo glede na dobiček preteklih let, po razredih. Trenutno so najnižji 299,35€ (če je osnova do 8.977€), naslednja stopnja je 343,24€ (do 18.295€). V prihodnjih letih se bo minimalna stopnja postopoma približevala tej drugi. Če ne pazi na dobiček lahko mesečno plačuje tudi skoraj 1.373€ (od cca 64.000 EUR osnove naprej).

Če bo s.p. registriral po 1.7.2013 bo v prvem letu poslovanja oproščen 50% plačila prispevkov, v dugem letu pa 30%.

Premisliti mora o tem, ali se mu splača biti zaveanec za DDV ali ne. Kdaj da? Ko se večinoma opravlja storitve za podjetja, se načrtuje nakupe osnovnih sredstev, se načrtuje najem storitev od ostalih zavezancev ipd.. Zakonsko obvezan, da postane zavezanec, če preseže 50.000 EUR prometa. Kdaj ne? Ko prodaja fizičnim osebam ali ostalim nezavezancem, ne nakupuje OS in storitev. Potrebno preračunati. Ko (če) postane zavezanec za DDV mora na računih obvezno obračunati DDV in mesečno pripraviti in oddati obračun DDV (obrazec DDV-O na e-davkih) ter plačati razliko med vhodnim in izhodnim DDV (torej med ddv na prejetih računih in med obračunanim ddv na izdanih računih)

Davek od dobička znaša 20% od ustvarjenega dobička samostojnega podjetnika in je po novem cedularni davek in se tako ne prišteva osnovi za dohodnino. Dobiček se lahko obračunava po računovodskih standardih (prihodki - davčno priznani odhodki) ali po principu normiranih stroškov (70% stroškov je priznanih --> dobiček je avtomatsko 30% izdanih računov)

Za normirane stroške se odločajo predvsem tisti z relativno visokimi prihodki v storitvenih dejavnostih in brez stroškov. Ostalim se večinoma bolj splača vodenje po računovodskih standardih. Zopet - potrebno izračunati.

Mesečno ali tromesečno se plačuje akontacija davka od dobička, ki znaša 1/12 obračuna davka predhodnega leta (ali glede na napovedan dobiček --> zato vsi napovejo 0 dobička), če je znesek letnega davka nad 300€. Če je znesek davka pod 300€ se tromesečno plačuje akontacija v višini 1/4 predvidenega dobička.

--------------
To so osnove od osnov. Mislim, da kaj zelo pomembnega nisem izpustil. Za kaj več lahko vpraša na p.m..
Bi pa bilo dobro, če bi tvoj kolega to vprašal (in se pogovoril z nekom), ki te stvari obvlada. Ne pa, da se greste telefončke
wink-1.gif

Mobisux

Pripravnik
18. avg 2007
456
0
16
To drži samo za normirance a ne?

Davek od dobička znaša 20% od ustvarjenega dobička samostojnega podjetnika in je po novem cedularni davek in se tako ne prišteva osnovi za dohodnino.

Za dejanske pa:

V primeru ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem dejanskih odhodkov se dohodek iz dejavnosti všteva v letno davčno osnovo posameznika.

Drži?

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Da ne odpiram nove teme.....
Recimo, da odprem "popoldanski s.p." in za tem izgubim službo, v tem času pa ne opravim nobene transakcije ali posla na račun s.p.!
Kaj me čaka?

imi

Pripravnik
30. sep 2011
264
5
18
V primeru da izgubiš službo ne moreš imeti več "popoldanskega s.p." ampak se moraš zavarovati iz dejavnosti - to pomeni minimalno 300 EUR mesečnih prispevkov.

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
145
63
V kolikor boš izgubil službo, takoj ampak res takoj zapri svoj popoldanski s.p., ker v primeru, da jo izgubiš nisi upravičen do denarnega nadomestila na Zavodu za zaposlovanje, tretirali te bodo kot normalen s.p. Najbolje, da greš na VEM točko, poplačaš vse prispevke, ki si jih dolžan do zaprtja in ja tudi knjige in zaključek leta je potrebno oddati na DURS ne glede na to, da nisi imel nikakršnih transakcij, to ti bo verjetno naredil računovodja/računovodkinja, ki so sigurno že imaš.

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Thnx fantje.
V mojem primeru bo pa boljše, da obesim to moji dragi, ker bom rabil "aktiven" s.p. cel čas.
Na žalost je pa premalo, da bi se pokrival z normalnim s.p..

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Vaio pravi:
Thnx fantje.
V mojem primeru bo pa boljše, da obesim to moji dragi, ker bom rabil "aktiven" s.p. cel čas.
Na žalost je pa premalo, da bi se pokrival z normalnim s.p..

Če je redno zaposlena je to vsekakor res. Še posebno, če je v varni službi, katere ne namerava menjati.

KeyserSoze

Zelenc'
16. okt 2013
4
0
1
LJ/NM
Zdravo!

Trenutno urejam status za delo v podjetju, kjer sem doslej delal preko avtorskih pogodb. Zanima me kako je s statusom davčnega zavezanca. Vsaj v začetku bo verjetno edini mesečni račun izstavljen temu podjetju, odhodki pa le prispevki in stroški telefona. Nakupa osnovnih sredstev ne bo. Je smiselno v tem primeru biti davčni zavezanec ali ne?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Davčni zavezanec najbrž niti ne, normiranec pa zagotovo...

S prvo trditvijo se nekako strinjam, glede druge pa nisem tako prepričan....lahko drži, lahko pa tudi ne.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Agree... bližje 50k bo njegov letni prihodek, bolj se mu bo splačalo biti normiranec.

Za jurja na mesec pa zagotovo ne.

KeyserSoze

Zelenc'
16. okt 2013
4
0
1
LJ/NM
Hvala vam za odgovore. Kar se izdanih računov tiče bodo ti bližje tisočaku mesečno. Če sem prav računal, se mi ne splača biti normiranec.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.986
113
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:

S prvo trditvijo se nekako strinjam, glede druge pa nisem tako prepričan....lahko drži, lahko pa tudi ne.

Zagotovo drži, če bo imel v stroških samo prispevke in telefon. No, potem bo pa ugotovil, da rabi še računovodja, pa je to še en strošek. POtem mu bo ta povedal za zadevo kot so malica in potni stroški - še dva stroška. Stroški, ki jih ima vsak če se nič ne ukvarja s te. Potem mu bo pa računovodja povedal še za vse stvari ki jih lahko uveljavlja kot s.p. --> vse to gre v stropke, vključno s potnimi da je pridel do trgovine in nazaj. Potem ima pa kar naenkrat minus pri jurja izdanih računov na mesec in se mu ne splača biti normiranec. Takrat bo ugotovil, da mu od 1000 bruto vseh brutov kaj dosti več tudi ne ostane kot minus...

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:

Zagotovo drži, če bo imel v stroških samo prispevke in telefon. No, potem bo pa ugotovil, da rabi še računovodja, pa je to še en strošek. POtem mu bo ta povedal za zadevo kot so malica in potni stroški - še dva stroška. Stroški, ki jih ima vsak če se nič ne ukvarja s te. Potem mu bo pa računovodja povedal še za vse stvari ki jih lahko uveljavlja kot s.p. --> vse to gre v stropke, vključno s potnimi da je pridel do trgovine in nazaj. Potem ima pa kar naenkrat minus pri jurja izdanih računov na mesec in se mu ne splača biti normiranec. Takrat bo ugotovil, da mu od 1000 bruto vseh brutov kaj dosti več tudi ne ostane kot minus...

Če tako praviš....potem bo že držalo....no ali pa tudi ne.

Računaj tudi to, da pri normirnih stropkih plačaš davek od vsakega eura, ki ga zaslužiš.
Pi realnih stroških in relnih odhodkih bi sicer imel verjetno nekaj eč "dobička" a bi lhko uveljavljal vse dohodninske olajšave. Predvidevam da bi ob takih dohodkih po odbitku vseh olajšav imel zelo malo obdavčljive osnove.

sad

Guru
24. avg 2007
21.171
9.808
113
Do kdaj pa se moraš odločit, če boš normiranec? Predvidevam, da ne moreš sredi leta spreminjat?