Rum, viski, konjak, brandy

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.580
4.508
113
49
Na sončni strani ALP
Poleti smo dopustovali v Vipavski dolini in smo bili na degustaciji na posestvu Rouna. Domov sem odnesel tudi steklenico njihovega vinjaka. Ni slab, ni pa nek presežek. Predvsem me moti malenkost pekoč (alkohoni) občutek na jeziku. Nekateri vinjaki so "mehki" lepo stečejo po grlu. Če hodi kdo tam okoli, naj gre na pokušino imajo tudi zelo dobra vina in domače mesne izdelke.

1731579655279.jpeg
 
  • Všeč mi je
Reactions: aljoman

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.398
384
83
Poleti smo dopustovali v Vipavski dolini in smo bili na degustaciji na posestvu Rouna. Domov sem odnesel tudi steklenico njihovega vinjaka. Ni slab, ni pa nek presežek. Predvsem me moti malenkost pekoč (alkohoni) občutek na jeziku. Nekateri vinjaki so "mehki" lepo stečejo po grlu. Če hodi kdo tam okoli, naj gre na pokušino imajo tudi zelo dobra vina in domače mesne izdelke.

Poglej priponko 94655
Tisti konc kar nekaj domacij ponuja svoj vinjak. Birsa npr ti ga da za probat po jedi in ce ti se dopade verjamem da se da kupit za domov. Res pa da ni tolko fancy steklenica in etiketa kot ta zgoraj.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Zgaga

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.775
170
63
Pijete nerazredceno? V gostilnah se ni navade, da ti deci vode za redcenje zraven ponudijo, zato resujem s kocko ledu. Led pa prevec ohladi pijaco.
 

giovanotti

Fizikalc
20. dec 2012
183
103
43
Steklenico ali dve žganjice bi rad "spravil" za 20+ let. Enostavno postavim v kot, ali je kaka procedura/pogoji?
 

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.571
1.155
113
Za šnopc to počnejo, fora je zakopat, tema, temperatura, se jih pa malo najde pol po 20 letih, slišim :valjamse:
 

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.716
1.063
113
Sam drgac je to tako kot je ze nekdo napisal: zganje s tem ko je v flasi ne pridobi kaj dosti. Ce bi blo v kakem sodu (murva, hrast kjer je bilo prej vino) bi se nekaj dodalo tako pa je samo 'konzervirano'.

Mam butiljo neke srpske sljive katere sicer nisem zakopal ampak se je samo dotikal nismo (dobil ob rojstvu hcerke), ampak ko je letos mela 18 let, se noben ni spomnu nanjo. Zdej sm se spomnu pa su iskat, se je tam :D

Pozna kdo, ok roba?
 

Priponke

  • PXL_20241127_143743198.jpg
    PXL_20241127_143743198.jpg
    1,4 MB · Ogledi: 15
  • PXL_20241127_143810372.jpg
    PXL_20241127_143810372.jpg
    859,5 KB · Ogledi: 15

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Napaka. Sploh kakšno domače žganje profitira precej če par let odleži, četudi zaprto v flaški. Narobe je pit novo domače žganje (tekoči letnik), žganje rabi par let da se lepo sestavi, daljše staranje pa mu ne škoduje. Aromatične spojine so precej nestabilne in s časom same od sebe razpadejo ali/in se vežejo v druge bolj stabilne in za človeško percepcijo so ravno te stabilne boljše od nestabilnih (že evolucijsko pa tudi zdravstveno pogojeno, bolj je nekaj stvar kemično nestabilna večjo škodo povzroča telesu).

Tako da domačemu žganju ne bo škodovalo in bo 100% profitiralo če odleži par let ali pa par desetletji. Druga stvar je pa komercialen alkohol, ki je že kemično stabiliziran (kvaliteten je starostno - staran, manj kvaliteten pa na druge načine - večinoma tako da se destilia v obliki čimbolj čistega etanola in se aromatičen del dodaja kasneje kot ekstrakt).
 

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.716
1.063
113
Ne vem, tako govorijo. Bom vidu, ko bom to slivo odpru, ce bo bol smooth kot svez snopec. Te dni bo tast zacel s kuhanjem njegovga 'strupa' (sadjevc, tropinovc) in bom primerjal. Ceprav to nase domace je zame vse prehudo, klinc gleda.