Diplomatico so ene tri vrste (ali mogoče celo več), dober je samo zeleni, tudi najdražji okorg 40 eur se mi zdi. Meukow samo starane 5 ali več let. Mislim da je tudi zeleni Diplpomatico staran. Kar je mlajše ima izrazit okus po špiritu.
Načeloma so boljše pijače dražje, ni pa to pravilo. Imaš tudi drage pijače z izrazitim špiritastim okusom in obratno.
V bistvu je tako kot je že omenil kolega; leclerk sekcija z žganimi pijačami (jaz jo že najdem z zaprtimi očmi
) in greš po vrsti. Mislim, da so oni najbogatejši po izbiri. Takole enkrat na leto pa tudi menjajo večino asortimaja.
Podobno bogato izbiro imajo v megamarketih Špar, vsaj v BTC. Malo manj ( pa vseeno hudo dobro) pa v hipermarketu mercator v Šiški.
Izbira med aromatiziranimi in "čistimi? Kar ti paše.
Predlagam, da razširiš izbor na gine in vodko. Gini za okoli 20 eur se komot merijo s tistimi nad 50, so pa res večinoma aromatizirani. Kar je samo prednost pri gitonikih recimo. Višji rang ginov nad 60 eur (recimo da je to višji rang), kot sta oba Amuerte se komot pije tudi čista. Vodke znajo biti tudi odlične, seveda aroamtizirane. Grey goose je recimo odlična in sploh ne poceni.
Drugače pa predlog; greš v trgovino in najdeš nekaj kar ti je všeč ali pa iz nabora iz te teme, najdeš dobro založen bar in tam poskusiš pijačo. Za probavat je lažje dat 5 ali deset eur kot desetkrat več v trgovini in potem ugotoviš, da ti ne ustreza. Tako recimo lahko probaš razlike med Diplomatiki.
Ali pa obratno; v baru rečeš za dober rum, ti povejo kaj imajo, vprašaš za priporočilo (poveš svoj okus) ti prinesejo in vidiš ali ustreza. Potem pa v trgovini ubodeš to isto.
Tako sem jaz poskusil črnega Amuertota, ker mi ni bilo do tega dajem 60 eur plus za poskus, pa je (recimo) vreden tega. Ali pa Contreauoja sem isto tako poskusil; je pa to izven tvojega okvirja - liker iz grenkih pomaranč, sem pač bolj sladke sorte.
Meukowe pa lahko poizkusiš na sejmih. Vem da so na celjskem sejmu in v Komendi (čeprav ne vem ali so vsakič).