Plenilec Petrol grozi

tony

Guru
23. jul 2007
10.259
1.796
113
Ok, slovenski šolski sistem je res v p.
Kar sem rekel ...
a) Poskušaj debatirati z argumenti, ne s persono.

Recimo: seveda je zaradi dereguliranih cen P. tam več zaslužil, še posebej na tujcih (medklic, a veš, da smo jim nekoč v Jugi zaračunavali dvojno cestnino? Danes tega ne smemo, zdaj smo v svobodi...). Ne omenjam prvič v tej temi (pa ni bilo odziva): kakšna pa je bila konkretna razlika v dobičku od pump na AC v primerjavi z obd. pred uvedbo deregulacije? Ker nekdo je pa navedel, da je čez palec vidnih strank na AC pumpam od regulacije naprej le tretjino prejšnjih, menda pa P. itak kaj zasluži le od tistega za zraven, kar ni bencin.

Za doamčega človeka je povpraševanje po ceni nereguliranega bencina elastično, ne bo tankal rutinsko na AC, tujci pa verjetno tankajo na AC, ker pač morajo.

b) Porkafiks, prisežem, da imam več skupnega s tistim modrasom, ki je pokončal uno nesrečno žensko na sprehodu tri dni nazaj, kot pa s korporacijo tipa BP.

Če pa tebe boli srce, ker je nekaj korporacija vlekla miljarde zadnjih 100 let, uničevala ta planet in kaj jaz vem kaj še vse, in zdaj propadala, ti pa tega prepričanja ne odrekam.

Zato nikakor nisi butelj. Se pa zavedaj, da si politično opredeljen, politično prepričanje je tvoja pravica (ne smem napisati, katere sorte politika je to, ker boste spet sitnarili).

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.557
475
83

Ena zanimivost. Črpalka je zaprta, poštno okence, ki ga upravlja črpalkar je bilo odprto?
Pomotoma stisnil like. Crpalkar bi pojasnil zakaj. Predvidevam je koncesionar tako Petrola kot Poste oz opravlja in se zavezuje delo po sklenjeni pogodbi. Lastnik objekta in masinerije Petrol. Petrolu mozakar placuje na ta ali oni nacin obliko najemnine za objekt. Za prodajo goriva dobiva svoj %. Tako nekako si jaz razlagam situacijo.

• Všeč mi je
Reactions: tony in Splash

tony

Guru
23. jul 2007
10.259
1.796
113
Pa še komentar na Shell (je prav, da je tako močan player v Evropi):
prebral sem argument, da bi Petrol z našega trga že zdavnaj izrinili / zje6ali / kupili tujci, če ne bi bila cena goriva regulirana. Za velekapital se tle zasluži premalo.

Brez regulacije tudi slovenskega Petrola ne bi več bilo.

• Všeč mi je
Reactions: mistique

mistique

Guru
16. jun 2009
14.712
2.444
113
Emona / Carnium
Če pa tebe boli srce, ker je nekaj korporacija vlekla miljarde zadnjih 100 let, uničevala ta planet in kaj jaz vem kaj še vse, in zdaj propadala, ti pa tega prepričanja ne odrekam.
Medklic: BP lepo opiše korporativna metoda, ki se ji reče državni udar (operacija Ajax). Sicer leta '53 ampak, hej, danes še kako aktualno početje, na istem mestu.

• Všeč mi je
Reactions: tony

ferdo

Guru
3. sep 2007
11.069
4.088
113
Ljubljana
hmpg.net
Pa še komentar na Shell (je prav, da je tako močan player v Evropi):
prebral sem argument, da bi Petrol z našega trga že zdavnaj izrinili / zje6ali / kupili tujci, če ne bi bila cena goriva regulirana. Za velekapital se tle zasluži premalo.

Brez regulacije tudi slovenskega Petrola ne bi več bilo.
n tič ponavljam.

Pri prodaji goriva je pomembna lokacija. Te je dobil Petrol (in ima po veljavni zakonodaji tako velik delež, da bi ga morali razbiti, oziroma bi moral odprodati del BS. Seveda pa nihče ne bi kupoval nerentabilnih).
In seda se lahko vsi postaivjo na glavo, pa ne bodo uspeli ne z deregulacijo ne z reklamami, ker lokacije so že zasedene.

Tako da, zaradi regulacije, ki je podpirala Petrol (lokacije, nedelje..., morda tudi, vendar nedvomno v manjši meri, zaradi cene) je Petrol to kar je.

• Všeč mi je
Reactions: tony