roštilj

pinKING

Pripravnik
1. sep 2007
522
8
18
ORANGEland
www.trenutkiveselja.si
Evo,

Da malo poročam, nabavil sem, trenutno testiram. Meni zadeva deluje odlično, tako po uporabnosti kot tudi okusu.

Mozno koristit na oba način kot si ti napisal.

Moram se probat malo podimit zadeve...

Ob priloznosti mogoce se kaj napisem/nalepim.
 

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
pokrov je za določene stvari zakon;

govedina (stegno, bolj z maščobo marmorian kos; ne jemat svetlo rdečih kosov; če se da naj mesar odreže z notranje strani stegna) namakana v olju (3,4 dni),.. jo lepo našniclaš na tanko (pol cm), sol, malo popra;
vržeš na še kar vroče oglje/brikete (ko jih skipam iz dimnika počakam minuto, dve), pokriješ, 2-3 min, obrneš, pokriješ, 2-3 min,.. odneseš na mizo

slastno.

lahko namakaš tudi že narezane šnicle;
 

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
3-4 dni v olju je premalo, če mene vprašaš
js delam tko

rozbif 2,5-3,5 cm debeline 14 dni v olju (plus začimbe po okusu)
t-bone oz. fiorentina 4,5-5 cm 20 dni

sem že probal tudi samo v hladilnik brez olja 5-6 dni in je tudi ok
važno, da se govedina "uleže"
 

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
sej te štekam kam taco moliš
smile-1.gif

danes smo pekli meso namakano od sobote; v bistvu ga pečem zadnje 3 dni.. pa še za jutri bo.
point je, da je pečen pod pokrovom in res ostane sočen, čeprav so tanki kosi (pol cm); kar je na odprtem žaru praktično nemogoče.

sem se pa 2x s tem daljšim staranjem fino zaklal (al sem jaz zabebal.. al pa meso ni blo) in se tega ne grem več.

tole spodaj je en prvih poizkusov s peko pod pokrovom; briketi so le ob straneh posode; v sredini je alu protfan (napolnjen z vodo);
rebra so bila nad briketi in so se spekla v 20 minutah, teletina (80 dag) se je pekla indirektno 2 uri); poper, sol in žajbelj; tako dobre z žara še nisem jedel.
1284272-DSC00038.JPG
 

Priponke

  • 1284272-DSC00038.JPG
    1284272-DSC00038.JPG
    121,8 KB · Ogledi: 222

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Vidim da ste nekateri stručkoti za peko pot pokrovom. Jaz sem odločam za nakup roštilja s pokrovom, pa mi ni najbolj jasno, kako se sploh peče pod pokrovom. Pokrov ima še možnost reguilacije dovoda zraka.
Mi lahko kro da kakšne napotke za peko pod pokrovom

Hvala
 

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
na hitro povedano
z pokrovom se ustvari "pečica" efekt
skratka se hrana peče bolj enakomerno

recimo za škampe je boljše s pokrovom, ker so tako bolj sočni itd.


aj čao
 

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
jaz čevape pečem brez; itak jih skoz obračaš... morm pa probat kako je s pokrovom.
kotlete itd pa s pokrovom.
 

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
težko ti rečem kaj je boljše
če maraš zapečeno na obeh straneh, brez pokrova
če bi raje manj pečeno bolj sočno vrjetno s pokrovom
čevape pa itak brez
 

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Citat:
Uporabnik gorazdo pravi:
jaz čevape pečem brez; itak jih skoz obračaš... morm pa probat kako je s pokrovom.
kotlete itd pa s pokrovom.
Hmmm še vedno nekako nisem čisto "prepričan". Kako pa veš, kdaj je pečeno? Ker verjetno odpirati vsako minuto tudi ni priporočljivo
 

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
tudi pečeno pod pokrovom je pečeno z obeh strani (vmes 1x obrneš);
probaš pa vidiš; odvisno od količine oglja/briketov, debeline mesa, od tega kako/koliko hočeš met pečeno..
kremenatli 2x7 minut, rebrca malo več, šnicli 2x5,.. tanki šnicli 2x2... pečenka (kila) cca 2 uri


v resnici nimaš kaj falit; presušeno 100% ne bo, tudi če pustiš malo dlje not.
na začetku malo večkrat odpiraš.. potem pa samo še 2x (enkrat za obrnit in drugič za pobrat meso dol)
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kolega ima enga hudga na plin s pokrovom.
vse je pečeno neverjetno hitro in mehko. men res full dobro.
ker rad mal žnara pa mogoče kdaj na prevelkem ognju peče pol mal večkrat odpre pa mal obrača:) ima pa vedno zaprto.
če bom sam kdaj šel v to investicijo bom tut vzel na plin s pokrovom. nisem zdej neki frik na vonj po oglju in mi ni to nek čar.