rosenje stekel

map

Guru
6. jul 2008
7.850
1.959
113
najrajš na babi
mamo na šihtu kr nekaj takih aster pa je vsepovsod isti šmorn. Novejši model z avtom. klimo pa BP. Zgleda kot kakšna konstrukcijska napaka, da se nekje voda zadržuje ali kej podobnega.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
Sprijazni se, opel pač. Tudi jaz sem jezen glede tega. Imel astro l 92, sedaj imam merivo 04. filter menjam vsako drugo menjavo, tudi po menjavi ni bolje. Očitno ima za en drek šipe. Bo treba termopan šipe nabavit

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.519
5.063
113
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:Naj mi nekdo pokaže kako sliko kako mora bit loputa postavljena da je zaprta ali odprta ker mogoče ne dela ,ali se je zataknila....bom pa vsekakor odstranil filter da vidim kaj je.
Loputa (vsaj na zafiri letnik 2000 je bilo tako) je v obliki polkrogle. Ko je pol krogle odprte gre za notranje kroženje zraka. Ko je krogla zaprta, pa vleče zrak od zunaj. Tako nekako se spomnim. Meni je malo delalo malo ne... Ledica za odprto/zaprto se je prižigala ne glede na dejansko stanje lopute, temveč na zadnji preklop. Se je pa pri ugasnjenem avtu in ventilatorju na višji stopnji spremenil zvok, če se je loputa po pritisku na gumb dejansko odprla ali zaprla. Avto se je rosil samo v primeru hudega dežja in polno potnikov notri. Takrat si rabil klimo, da si se tega znebil. Ali pa lopute, ki je ostala v zaprtem položaju
10.gif
. Ima pa zafira malo večji notranji volumen od astre.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
sicer ne vem kakojepri oplu (a ker je nemec bi znalo biti podobno)..a pri passatu se vidi toloputo..odpreš spredi havbo da prideš do filtra zraka za v potniško kabino..teg odstraniš in vidiš loputo..je pa taka, kot jo opisuje dečko pred mano...torej valj, ki se vrti (podobnokot vrtljiva vrata na vhodih v nakupovalna središča)..pri določenem obratu je odprta, potem pa zaprta.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Jaz sem zamenjal 17 avtomobilov in niti pri enem nisem imel tezav z rosenjem stekel. V zacetku z rabljenim avtomobilom, ker ljudje ne znate uporabljati prezracevaljnega sistema in sem popravljal za predhodniki. Potem, ko spucas se zadeva prakticno ne rosi.

Avto je treba poleti dobro posusiti, od znotraj, vse gnile tepihe vrzite v kanto, kupite nove. Se bolje gumijaste, ki jih potem redno cistite. Ne pozabite, da se pod gumijastimi tepihi tudi zadrzuje vlaga zato je treba to sanirati. Vsaj po zimskem casu in pred zimo.
Zamenjajte VSE filtre, zracni, mikro od klime.. in dezinficirajte sistem. Najbolje je hkrati opraviti se pregled in filanje klima naprave.
Po uporabi klimatske naprave se stori usodno napako, ker se pred ustavitvijo vozila zadeve ne izklopi in po potrebi doda malce toplega zraka, da posusi sistem (10min pred ustavitvijo vozila).
V hladnih dneh jeseni in pozimi klimatske naprave ne prizigajte, ce ni nad +4C oz. kadarkoli se vam vklopi kompresor in NI lepo vreme, ker vam sicer zjebe ves sistem in je treba jovo na novo.
Potem, ko imate vse za seboj, enkrat na mesec opravite 10min voznjo z vklopljenim gretjem na max. in odprto sipo po potrebi.
In seveda brisite vetrobransko steklo od znotraj redno. Ne s krpami, ki vlago in umazanijo samo razmazejo ampak z gobo in gumijastim brisalcem.

Je tezko danes ljudem dopovedati, da avtomatska klimatska naprava vse zna sama.
cheer.gif

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
436
24
18
Gorenjska
Kot so ti že svetovali snemi predal pred sovoznikom in preveri položaj lopute za notranji/zunanji zrak. Če boš videl v ventilator (bo pred tabo luknja) pomeni, daje zunanji zrak zaprt, z gumbom za vklop notranjega zraka premakni loputo, nato pa ti predlagam da izklopiš (ali pa zamenjaš) motorček. To sem videl že na precej astrah G, problem je, da se motorček (iz meni neznanega razloga) prične obnašati malo po svoje in ne tako, kot ti kaže lučka na tipki. Res pa je, da še nobenega nisem razdrl, vsak lastnik je na koncu rekel, izklopi, ne bom menjal.
Zgoraj napisano velja za astro g z ročno klimo.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Evo ga....loputa dela ker sem pogledal....sem pa rešil zadevo na zelo enostaven način.......trenutno nimam težav.
Gre pa takole....sem prižgal avto ,sem dal gretje do konca in ventilator do konca...pihanje zgoraj in spodaj ,zunanji zrak...ter sem odprl stekla za neke 3 cm......in sem šel delat naprej svoje delo....avto je pa delal tako ene 3 ure.

Predvidevam še vedno ,da je morala nekje zastat določena količina vode...mogoče ker je bil avto poln snega pa da se je kam nabilo tale sneg pri čiščenju in pa seveda mogoče od prej da je blo kakšno listje ali kaj podobnega kje skrito.

Hvala za nasvete

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.452
9.744
113
EU
Tri ure si pustil avto prižgani
bonk.gif

Lahko bi notri dal prižgani električni kalorifer in posušil kabino.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.235
7.039
113
Dobro no, nekdo tudi doma kadi, pa je zaradi tega že požgal celi blok, pa to ne pomeni, da se sedaj ne bi smelo kadit v bloku.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
Imam astro g karavan in mi se nenormalno rosijo stekla.....celo zimo se vozim sprižgano klimo ampak če jo vgasnem za nekaj sekund se takoj pojavi to grozno rosenje......daanes mi se je skoraj strgalo....sprižgano klimo in zaprto ventilacijo se je izkazalo za najbolje...ampak ko sem za trenutek odprl okno mi se je to pojavilo v taki obliki nazaj da nisem videl pred seboj nič...še celo z eno cunjo sem pobrisal pa je praktično takoj zaačelo nazaj....mi ni blo druge kot se ustaavit na prvem parkingu in z brisalcem od znotraj obrisat steklo....potem sem odprl stranska stekla in sem se pri -13 peljal 20kilometrov domov.....ma jo bila vsaj stekla čista.

Naj mi kdo pomaga s kakšnim nasvetom zakaj se to dogaja oziroma kje je problem ,če je kaj zapacano ,zamašeno...karkoli...ker tako se ne da vozit.

Hvala lepa v naprej.

Poznam to iz časov xsare.Ne moreš verjet, kak je šipa not mokra, če ne vidiš, vidiš pa tak nič
evil.gif
. Kaj maš to letnik okoli 2000? Si pred kratkim nabavo, ker dvomim, da se ti je zdaj to prvič zgodilo, ker je znana napaka astre izpred caa 10 let.

Nič kaj ne moreš, kot klimo na on vsako vožnjo za nekaj časa, da se avto redno razvlažuje.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Zaj sem malo poste preletel. Torej letnik sem ugano. Xsara je bla letnik 99 in se ne spomnim, da bi od začetka bil problem rosenja, kot pri tebi, ampak po 7 letih, ko je bil avto doma, pa se je začelo. V vsakem dežju ali snegu se je začela nabirat vlaga.Klima in pečka sta delali ok.Kaj točno je blo krivo pa ne vem.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Ja ,sem ga kupil leta 2000....oziroma decembera 1999.....se mi je rosenje pojavilo prvič lani ampak ni bilo hudega....letos pa je bolj kruto.....zdaj je ok.

Glede prižganega avta....ja...3 ure je stal zunaj pred hišo v 30 cm snega pri minus 10 stopinj....in nisem mogel potegnit nekega 50 metrsskega podaljška in to spravit v avto.....če bi to mlelo v garaži potem bi šlo pač na pečko...ampak drugače ni šlo. Si pa vseeno mmiislim da je bolje da dela gretje avtomobila ker je moralo nekje pod armaturno nekaj sušit kar pečka verjetno nebi mogla naredit tako dobro.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Isto se dogaja pri domači astri G, letnik 2002. V vlažnem vremenu ali pozimi se praktično ne da voziti brez klime, ki izsuši zrak in posledično stekla. Menjan je bil tudi že kabinski filter zraka (oz. naj bi bil, moram pregledati servisne listke).

Opažam pa še nekaj: gretje ne dela najboljše - pozimi ne da vse od sebe, čeprav je gretje nastavljeno na full. Ko se peljem po AC je še ok, ko grem pa dol in se peljem po "navadni" cesti, pa je občutna razlika - taka, da če sem v bundi, mi ni prevroče.
Ravno danes pa sem opazil še, da zadeva ne piha enakomerno - ko sem šel v levi ovinek in čez železniški prehod, je do naslednjega desnega ovinka grelo oziroma pihalo precej bolj topel/vroč zrak.

V čem je problem?

Lansko sezono smo sumili termostat, ampak po menjavi ni bilo nič boljše.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Segret motor na delovno temperaturo - to se dogaja tudi npr po 40km avtoceste, danes se je pa po cca 15km avtoceste.

Avto je sicer redno garažiran.

Nazadnje urejeno: