Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
CB dela na 27MHz, dolžina vala je 11m kar pomeni da recimo za 1/4 vala rabiš skoraj 3m dolgo anteno.
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
jaz razmisljam da bi dal cbjke v stroje... samo 3m antena bi motila... predlog?
Malo preveč teorije se je nakopičilo ...
... v praksi bi takšna antena na vozilu lahko izgledala tudi nekako takole:
Mislim, da jih v SLO še nisem zasledil (če izvzamem vozila UN in podobnih služb kot je zgornje na sliki), tudi pri mimovozečih poljakih še ne. Povečini so civilne avtomobilske CB antene dolge tam do 125 cm, tiste malo "kao" ekstremne (za večje moči) segajo do 2 m in na koncu je ta idealna ki meri 102" oz. 259,08 cm.
Pri CB anteni je v igri veliko faktorjev, tako da jih ne gre posploševati, saj ti dolžina v osnovi ne pove skoraj nič. Predvsem je treba videti na katero mesto lahko anteno vgradimo in potem temu primerno izbrati anteno. Če ni na voljo prave mase, se izbere drug tip antene, ki deluje na drugačnem principu, oz. za svoje delovanje ne uporablja mase vozila. Je pa dejstvo, da bo takšna antena imela do 30% slabši domet.
Čeprav so po moje časi CB-ja že mimo, odkar so na trgu malo bolj kvalitetne, a cenovno vseeno ugodne PRM postaje (Wouxun, Baofeng, Mass ...), kot npr nekaj
takega. Pri večini imaš na voljo en kup dodatne opreme (ročni mikrofon, 12v napajanje, magnetno zunanjo anteno). To je po moje še nekako najbolj optimalna (legalna) rešitev za brezplačno komunikacijo dandanes.