Rešilec na intervencijski poti (sirena-da/ne)

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
72 minut.

od tega 20 minut čakanja na vožnjo?
hysterical-1.gif

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Hudirja 72 min
crazy1.gif
me prav zanima zakaj niso klicali helikopterja?
Vreme je vidt v redu

Če ne veste kaj pišete raje ne pisat!
cheer.gif

Brez dvoma je to izjemen čas če upoštevamo vse dogodke, ki so se zgodili.

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
72 minut.

hysterical-1.gif

V dvajset min je všteto marsikaj kar ti nisi videl.

Slovenj Gradec- Maribor nimam pojma kako hitro se da to prevozit z osebnim avto. Treba je vozit obzirno in varno.
Želim, da se nikomer nebi bilo potrebno takole vozit.

Nazadnje urejeno:

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
KZS

No uglavnem ko je zunaj temno, tam po 21 uri se ponavadi če ni prometa, ne uporablja sirene razen če je gužva pač vklopiš. Po zakonu BI MORALI imeti oboje 24h/dan, samo je brezveze pa tudi nam gredo včasih sirene že na živce. Itak komu pa paše tista galama 30 minut nad glavo?
Samo iz napisanega se je pa danes reševalec norca delal, če med ljudmi ni uporabljal sirene. Sicer pa drugič se pogleda katero vozilo je to bilo pa napišete email na to reševalno, no problem. Problem je danes v tem da se razni privatniki brez kakršnegakoli potrebnega znanja furajo z lučkami in sirenami, za brezveze sploh se nebi smeli. Samo kateri policaj bo pa ustavil rešilca na nujni vožnji???

Maribor - slovenj gradec - koliko kilometrov je to? Ponavadi je 20km --> 10 minut. Približno.

Aja glede prometne na nujni vožnji je pa takole - iz prakse da nebo spet milijon brezveznih komentarjev in vprašanj - ČE imaš možnost, MORAŠ dati prednost. ČE NEMOREŠ pač NI TREBA! Se pravi recimo če je cesta dvopasovnica, pa se ti rešilec zabije v rit si ti kriv, ker se nisi umaknil na drugi pas, če je bil prazen, če pa zaseden in se nisi mogel umakniti, je kriv rešilec. Če se ti na RAVNI CESTI z dobro preglednostjo, ne umakneš recimo na avtobusno postajo ali nekam drugam kjer je pot urejena ali parking ali karkoli takega, pa se rešilec zabije v tebe, si ti kriv. Če je pa cesta ravna in ni nobene avtobusne vmes recimo, je rešilec kriv. Upam da sem dobro razložil, nevem sploh kako naj napišem
tongue-1.gif

Skratka če imaš možnost in se ne umakneš, si kriv. Če pa možnosti nimaš, je kriv rešilec.
Če voziš v rdečo si itak avtomatsko kriv - rešilec mislim.
Pa vsa vozila so enakopravna, gasilci rešilci in policaji, nima nihče večje prednosti, kvečjem se ljudje policajem še najmanj umikajo. Imajo najslabše sirene, luči da sploh ne omenjam
wink-1.gif

LP

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
72 minut.

hysterical-1.gif

PAcient je v bolnici, oskrbljen, poskrbljeno je za njega, samo pač nikoli neveš kdaj se mu bo srce ustavilo. In bolje da se mu ustavi v bolnici kot v rešilcu - a ni to logično? Zato pa pelješ z sireno take premestitve. Da negovorim da imaš v avtu samo 2 bombi kisika, nekaj baterij za monitor, malo materiala... Zakaj bi peljal 1 uro če lahko pol ure???

LP

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Sem imel kakšne pripombe nad vožnjo?
confused-1.gif

Kaj pa se je dogajalo na začetku? Zdravnik se je očitno že prej posvetoval tudi z zdravniki v Mariborski bolnišnici (ponavadi se dandanes celo pošlje izvide, tudi kakšne slike za konzultacijo), ker »befehl« za premestitev se da šele, ko so tudi na drugi strani pritrdili »naklepom« in se na sprejem že pripravljajo. Pa recimo, da zdaj začnemo šteti čas s štoparico. Kaj se je torej dogajalo 20 minut, preden so pacienta sploh naložili v rešilca. Pa baje je bila to urgentna vožnja. So rešilcu menjali kolesa? Je bil voznik na kavi? So najprej ogrevali motor na mestu, da je bilo olje ogreto za urgentno vožnjo (PzKpfw VI stil
confused-1.gif
)?

PS. Mogoče je bil pa rešilec uporabljan kot taksi, kar največkrat tudi so, zaračunavajo pa se seveda malce dražje tarife.

PPS. Mene so spokali v rešilca, hmm... mislim, da nista bili niti dve minuti, ko so me že peljali v drugo bolnišnico. Pa nisem imel težav s srcem.press

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.521
1.109
113
Pa kaj mislite, da imajo vse bolnišnice svojo reševalno postajo? Žal temu ni tako. In če si od nekoga odvisen, je v takem primeru 20 minut kar solidna cifra.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.483
10.726
113
cca 75 km cez vitanje, am bi te fajn premetalo v rešilcu :D

recimo 60 minut je kar realno dovolj lagano
smile-1.gif

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Tale varianta čez dravsko dolino je približno 72 kilometrov. Sam sem v časih, ko je bilo manj prometa, prišel iz SG v MB v 45minutah, a je bila vožnja precej hitra in brez kritičnih prehitevanj. Zadnja leta je dosežek pod 60minutami prej izjema, kot pravilo, zato je čas same vožnje reševalnega avta dober.

LP,

Milan

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
doctorz: 20km>10min, je možno s precejšnjim deležem AC. (povprečna 120kmh!!!)
Na relaciji SG-MB bi rekel da je ta cifra vsaj 15>10, če ne celo manjša, kar so napisali že lokalni (75km ena ura). Saj vemo da pospeškov nima ravno takih kot motor, čez razne ležeče policaje in naselja tudi ne more 150. Sicer pa sem se samo enkrat peljal urgento peljal v rešilcu, pa se nič ne spomnim tega dogodka. Zanimivo se mi zdi to da se je stvar dogodila 13 km od kliničnega in 6 km od reševalcev v domžalah pa so rabili dobro urco preden so me pripeljali v LJ. Preden so me naložili in odpelali mi je teklo kar nekaj flaš (po pripovedovanju drugih) in da sem dejansko bil na odločitvi ali v KC ali žale.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Malo večji zdravstveni domovi imajo reševalne postaje, ne bolnice. Od bolnic samo ljubljana in maribor, kolikor vem. Povsod drugje pa zdravstveni domovi.

LP

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik testni_voznik pravi:
2)Modro luč so vozniki dolžni upoštevat!
Saj se načelma strinjam in zagovarjam to stališče, ampak po zakonu nimaš prv. Po zakonu si vozilo s prednostjo šele, ko uporabljaš luč IN sireno. Tako so poač napisali v zakon, jebiga ...

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Saj se načelma strinjam in zagovarjam to stališče, ampak po zakonu nimaš prv. Po zakonu si vozilo s prednostjo šele, ko uporabljaš luč IN sireno. Tako so poač napisali v zakon, jebiga ...

Ja ja seveda, ko jo uporabljaš tako sem tudi mislil.Če tega ne uporabljaš si kot ostali udeleženci.
Je pa lepo, če ti da kdo prednost tudi ko so luči ugasnjene.
Saj veste kako je sitno čakat, ko pa si bolan je pa še toliko težje.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
jebiga, ampak v zakon so zapisali, da lahko uporabljaš tudi samo luč brez sirene..
Citat:
..Vozilo s prednostjo ali vozilo za spremstvo sme med vožnjo izjemoma uporabljati tudi samo posebne svetlobne znake brez sirene, kadar je ob zadostni vidnosti tega vozila zagotovljena varnost udeležencev cestnega prometa,......

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
In kako veš, da je vidnost zadostna? Ne moreš. Jaz v semaforiziranih križiščih ne gledam, a mi gre kdo skozi rdečo. In tele lučke so itak nevidne.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
PA saj greš čisto počasi skozi rdečo, dokler se avtomobili ki imajo zeleno ne ustavijo, lezeš počasi naprej, to je to, saj nihče ne nori skozi rdečo. Če pa nori mu je pa treba odpoved dati
wink-1.gif

LP

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Enega takega norečega brez sirene sem pred leti skoraj fasal v vrata ...
K... Prižigajo naj sirene skozi, pa je. če koga motijo, naj se pač v kočevski rog preseli, tam je menda ponoči tišina ...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Jaz pa sem 20 let zivel ob kriziscu zaloska kajuhova kjer se mimo pelje najmanj en resilec na uro in se nikoli noben ni peljal cez rdeco brez da bi ustavil oz bistveno zmanjsal hitrost. Ko je bila megla so me pa tud ob 2 zjutraj zbudili ker so piskali pred semaforjem.

je bilo pa dostikrat videti policaje (ko je bila pp moste se na zaloski) ki so cez rdeco leteli kot metek brez da bi preverili ali je fraj.

No zmagajo gasilci ki so enkrat (ko je od perota lovsina sin uspel z avtom zapluti po ljubljanici) namesto da bi cakali da se folk umakne ubrali bliznjico kar po zelenici in tako sekali ovinek =) (no potem pa mojster se ven iz vode ni hotel) =)