Eno je stvarna napaka na relativno novih čevljih, drugo pa izrabljenost ali fizične (mehanske) poškodbe.
Pred kakimi tremi leti sem kupil Yellowcab čevlje. Vsi so rekli: to je neuničljiva roba.
Po dveh tednih je na obeh čevljih spustil šiv , s katerim je na zgornji del prišit podplat. Trikrat sem jih nesel nazaj, so jih šivali in lepili, pa je vedno znova popustilo. Potem so mi dali bon za 30 ali 40% popusta na katerekoli nove.
Dal sem jih zlepit in pošit lokalnemu čevljarju, držalo je še kake dva meseca, potem sem jih zabrisal stran in rekel: YC NIKOLI VEČ.
Ker se zarečenega kruha največ poje sem letos (res ne vem zakaj, zgleda so mi bili všeč...) kupil še ene. Saj vsi govorijo, da jih imajo po 5 let, pa nabijajo fuzbal, pa najmanj kidajo gnoj, pa kar držijo...
In mi je po enem tednu počilo usnje, na strani, tik pod luknjami za vezalke. Sem jih jasno nesel nazaj in po enem dnevu dobil dobropis za celotno vrednost. Vzel sem enen CAT čevlje in se spet odločil: YC nikoli več.
Zdaj pa ne vem več, ali sem jaz ultimativna mašina za uničevanje jelovkebk, ali kaj...
Podobno zgodbo (trikrat obuti, dvakrat zamenjani, nazadnje pri lokalcu pokrpani, potem pa v kanto in hvala nikoli več) sem imal tudi z enimi poletnimi od Bate.
Tako da nekaj lahko nosiš nazaj in uveljavljaš garancijo, ampak če je roba (kljub ceni in firmi) krš, je pač krš.