rdeči alarm zaradi snega

lost1

mnz
19. jul 2007
8.465
147
63
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
@romanjakic

Rešili elektriko za 6.000 postojnskih gospodinjstev v mestu. Prvih 100 pripadnikov Slovenske vojske pa bo šlo pomagat čistiti žled v Postojno in Pivko (bolnica, zdr.domovi, dom.ostarelih,...)

Odziv Nemčije je bil zelo hiter in to v manj kot 5urah z 1x350kW in 2x175kW agregatom. Sem hvaležen vsem, ki nam pošiljajo pomoč.

Prva mednarodna pomoč je na poti. Avstrija pošilja 27,Nemčija 3 & Češka 1 generator zmogljivosti od 150kW do 500kW.

Kako pa zgledajo te generatorji? Verjetno ne kot tisti ki ga vzames za na veselico?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Pri nas je padla ven TV, internet še dela. Za enkrat mam vse električne pripomočke na napajanju, ker je ponoči superbowl in rabim baterijo
smile-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.465
147
63
Thnx

Imaš mogoče ti ali pa kdo drug, ali imajo domovi starejših občanov v skupini DEOS kakšno sekundarno napajanje in ogrevanje? Predvsem me zanima za Gornji grad, ki je že od včeraj zvečer odrezan od komunikacij, pa verjetno še od česa...

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.625
1
432
83
www.weekendwarrior.si
Verjetno nekaj takega pride do nas... To je agregat nemškega THW, ki je usposobljen za reševanje takih zadevščin...
1947378-bild_002(1).jpg

Priponke

• 1947378-bild_002(1).jpg
    1947378-bild_002(1).jpg
    130,6 KB · Ogledi: 183
Nazadnje urejeno:

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.893
882
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Zakaj pa ne bi držala?
OK, saj delno drži, ampak se oljna tehnika ne uporablaj več, sploh pa ne za takšne napetosti, kot se sedaj uporabljajo za prenos energije ( 400kV ) pri nas. Nekoč so se uporabljali oljni kabli, ampak bolj v smislu izolacije. Itak so pa VN kablovodi redki, pa kratki. Uporabljajo se pa kabli z umetno izolacijo, natrijevimi vodniki in plinskim hlajenjem. Tko na hitro.
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.254
4.231
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Kaj pa dizl lokomotivo priklopit na štrom? V nuji bi moglo it ne?

Tehnično bi šlo z našimi Ðuroti, niti ne rabiš generatorja ker so te lokomotive itak hibridi in če me spomin ne vara so narejene tudi z opcijo da delujejo kot el. generator. Ne vem pa kolikšna je izhodna napetost teh mašin, ni 3x za rečt da se jih lahko samo poveže na trafo postajo in je to to.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
OK, enkrat mi je en Italijan razlagal o olju v kablovodih, pa sem si to zapomnil. Lahko da imajo Italijani kaj drugače (v tehniki so zelo pogosto nekaj posebnega).

Sicer pa ko sem gledal Dnevnik (že ta je bil na meji histeričnega, na 24kur vpitje si raje nisem upal preklapljat), me je kar presenetilo, da naj bi bilo v gozdovih podrtih kar 80% dreves - verjetno so s tem mislili, da so poškodovana?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Glede na to, da je vozno omrežje na primorski progi v ledu in kot sem videl na Dnevniku, močno poškodovano, bodo dizli na naših progah imeli pomembnejšo nalogo kot pa je napajanje trafo postaj.

Na primorski progi še lep čas ne bo elektrovleke, to pa zna močno prizadeti tudi Luko Koper.

iverson

Pripravnik
4. okt 2007
611
0
16
Kamniško Savinjske Alpe
Lahko kdo zagotovo pove, kako je z elektriko v Logatcu? Zanima me za zgornjo obrtno cono? Zjutraj nakladam tam, pa da ne bom zastonj hodil. Sem že govoril, z direktorjem pa nič ne ve, čakajo na skladiščnike da pridejo ob 5 zjutraj ter preverijo ali bo elektrika ali ne.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.897
6.652
113
Tudi v ljubljanskem živalskem vrtu izredne razmere

Kot so sporočili, so padla drevesa na večih mestih odprla zunanjo ograjo ter poškodovala nekaj zgradb.

Nevarne živali (leopardi, tigri, medvedi, šimpanzi, gepardi) so na varnem in pod nadzorom v notranjih zidanih prostorih.

Nevarnost pobega grozi le pri risih - ki ljudem niso nevarni -, saj je pet podrtih dreves naredilo 50 m dolgo vrzel v zunanji ograji.

Ker se drevje na vrhu Rožnika neprestano podira, ograje trenutno ni mogoče sanirati, par risov pa zaradi navajenosti še vedno vztraja v ogradi.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.897
6.652
113
Citat:
Uporabnik iverson pravi:
Lahko kdo zagotovo pove, kako je z elektriko v Logatcu? Zanima me za zgornjo obrtno cono? Zjutraj nakladam tam, pa da ne bom zastonj hodil. Sem že govoril, z direktorjem pa nič ne ve, čakajo na skladiščnike da pridejo ob 5 zjutraj ter preverijo ali bo elektrika ali ne.
Ob 18h je bila motena oskrba 138 transformatorskih postaj na območju Logatca. Ker se razmere neprestano spreminjajo jutrišnjega stanja ne moreš vedeti. Lahko poizkusiš naprimer poklicati faks številko, če se kaj odzove (če imajo faks napravo pri sebi).

lost1

mnz
19. jul 2007
8.465
147
63
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Tudi v ljubljanskem živalskem vrtu izredne razmere

Kot so sporočili, so padla drevesa na večih mestih odprla zunanjo ograjo ter poškodovala nekaj zgradb.

Nevarne živali (leopardi, tigri, medvedi, šimpanzi, gepardi) so na varnem in pod nadzorom v notranjih zidanih prostorih.

Nevarnost pobega grozi le pri risih - ki ljudem niso nevarni -, saj je pet podrtih dreves naredilo 50 m dolgo vrzel v zunanji ograji.

Ker se drevje na vrhu Rožnika neprestano podira, ograje trenutno ni mogoče sanirati, par risov pa zaradi navajenosti še vedno vztraja v ogradi.

No to pa nisem vedel da risi niso nevarni
smile-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.305
1.401
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Visokonapetostne vode, ki so pod zemljo, moraš hladiti (se dela z olji), pa tudi precej globlje ga moraš vkopati. Cena za podzemni 400 kV daljnovod je nekajkrat dražje kot po luftu.

Nekajkrat ?

Ko sem to pred časom računal je tam okoli 20x, s tem da mora biti tam zabetonirana trasa in na precej kratkih razdaljah še postavljene vzdrževalne postaje. Potem pa rabiš še cesto ki pelje po tisti trasi, da boš lahko zadevo vzdrževal. Cena vzdrževanje je pa tudi ohoho.

Saj na prvi pogled se čuje fajn. Samo kaj ko še danes nimamo tehnologije, ki bi to naredila cenovno smiselno.

Torej imaš na eni strani zabetonirani predor po katerem tečejo kabli ali pa nadzemni vod,
Kaj bi ti naredil ?