Razvlažilnik zraka

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
Citat:
Uporabnik krimec pravi:
Reklama
sprasujem se.gif

Ne spam. Še trije kliknete pa smo komplet.

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
560
94
28
Pa je v redu? Rabil bi ga kr nujno. Cena je v redu. Drugače mamo doma neki model od Faber-ja, pa je uspešen sam ga ata rabi drugje. Ne pa bi rad gledal plesnivih kotov.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Da malce obudim to temo...

V čem je finta, da kljub razvlaževalniku (tisti simple, tablets oz vrečka) ostaja vlaga na cca 80%. Pa tudi nič kaj vode ni v zbiralniku, v parih dneh je vode za par kapljic.
Vlagomer je sicer nek star, analogen, a če ga dam ven, kaže skoraj točno toliko, kot so vremenski podatki za tisto uro, torej predvidevam da kaže OK.
Sem včeraj in v četrtek mel ves dan okna odprta (ko je bilo zunaj cca 50%) in je padla vlaga tudi not, ampak takoj ko se zapre ali pa čez noč, pa lepo naraste spet na 80...

Je problem v teh tabletah ki v bistvu delujejo šele pri orenk visoki vlagi? Ali bi morale že prej?

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Tablete so nateg stoletja
smile-1.gif

Razvlažilnik je prava zadeva, preverjeno.

Glede sušenja perila - najboljše je sušiti tako, da se perilo obesi na lestvico in tu priskoči na pomoč razvlažilnik.
Poleg tega pa zmanjšuje stopnjo vlage v prostoru. Porabi pa manj elektrike kot sušilni stroj.
Pa tudi malce ogreje prostor, odvisno od velikosti. Jaz imam 350 W razvlažilnik.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Kupi si eno konkretno vremensko postajo. Da boš vedel kje si z vlago.

Če je res tako nenormalno visoka potem obvezno razvlažilnik.

Tretje najpomembnejše pa..ugotoviti vzrok za toliko vlage...pušca khe vododna napeljava?..slaba hi tal oz. sten, pušcanje strehe in posledično napite stene...?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Zgleda je bil false alarm...

Nabavil eno digitalno postajo in vlaga je v mejah normale, sicer bi bil raje, če bi bila nižja, ampak vsaj 80 ni
wink-1.gif

58% zdaj kaže

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Zgleda
smile-1.gif

Čeprav bi bil raje, če bi bila vlaga pod 50%, zaradi pršic, sem namreč alegičen. No..mogoče bo zdaj, ko se bo začelo kurit
wink-1.gif
Upam da ne bom takrat jamral, da je vlage premalo :p

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Še vedno me bega ta vlaga...

Zgleda, da se v spalnici, čez noč, nabere preveč, kajti zjutraj so na oknih kapljice...tam nekje 3-5cm od spodnjega roba. Čeprav kaže vremenska postaja okoli 60%. Edino, če se pač čez noč toliko poviša, ker ponoči pa res nisem kontroliral
smile-1.gif

ampak če so na oknih kapljice, to potem pomeni preveč vlage, ne?

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Seveda ker nimaš urejeno zračenje, sam imam stara lesena okna ki ne tesnijo kot treba in teh problemov nimam -z rosenjem- torej moraš urediti da se ti prostor nekako zrači ker samo tako boš uredil vlažnost zraka.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Problem je, da spalnica mora biti zaprta, da se ustvari dovolj tiho/mirno okolj za konkreten spanec...

Tudi okna morajo biti relativno "dihtna", da se ne sliši hrup iz okolice...

tak da to je bolj kot ne...brezupna situacija bi rekel, ker res ne vem kako bi uredil problem?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Še vedno me bega ta vlaga...

Zgleda, da se v spalnici, čez noč, nabere preveč, kajti zjutraj so na oknih kapljice...tam nekje 3-5cm od spodnjega roba. Čeprav kaže vremenska postaja okoli 60%. Edino, če se pač čez noč toliko poviša, ker ponoči pa res nisem kontroliral
smile-1.gif

ampak če so na oknih kapljice, to potem pomeni preveč vlage, ne?
Kapljice na oknu ne pomenijo nujno, da je v prostoru preveč vlage!
V 1 m3 gre pri 20°C npr. 20 g vode in pri 15°C npr.15 g vode. Če zrak ohladimo iz 20 na 15°C mora 5 g vlage nekam iti. Ta vlaga kondenzira (tako npr. nastane dež). Očitno ti okno ne tesni dobro ali pa je slabo izolativno, da se na njem nabira kondenz. Če je okno OK lahko imaš preveliko razliko med dnevno in nočno temperaturo v prostoru (maksimalna razlika bi naj bila 5°C).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Sem malce prislonil dlan, pa ni občutit "prepiha", ali to ni dovolj dober test?

Okna so sicer neka plastična, od AJM, neko izolacijsko steklo je, ne vem pa koliko slojno. Se mogoče lahko poiskusi z dodatnim tesnilom?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
A imate dvoslojna okna?

Če ja, potem se ne sekiraj glede vlage, ker se ti pojavi kondenz zaradi toplotnega mostu na dvoslojnem oknu (problematičen je alu distančnik)...in to načeloma nima neke hude neposredne povezave z vidika previsoke vlage v prostoru

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Hm...a lahko kako "pogledam" koliko slojna so?

Preštej stekla
smile-1.gif
2 stekli=dvoslojna, 3 stekla=trislojna

Če pa kje piha, se pa najceneje preveri s svečo. Prižgeš svečko in greš lepo okoli okvirja oz tam, kjer bi lahko pihalo (tudi okoli rolet, vodil, karkoli že imate) in če se ogenj premika, potem piha
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Dvoslojna, se meni zdi?

Torej ni frke, pač se zjutraj obriše kapljice in naj me ne moti to več?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Dvoslojno ja.

Kondenz je zaradi okna, ne previsoke vlage. Pobriši če te moti in to je to.

dejk0

Pripravnik
25. apr 2009
837
21
18
Da malo obudim temo..

Uporablja kdo razvlažilnik za sušenje perila? Se obnese? Imam namen vzeti Hoferjevega za 150€, če bo dal kaj od sebe...