Ravna zemlja, vesoljske palačinke in NASA zarote

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik Qmi pravi:
jWvOPj.gif

Prepričevati Sharka, da zemlja ni ravna
evil.gif

Ne vem ali naj se smejim ali jokam, ko berem tole temo
crazy1.gif

In še to...jaz sem geodet in se pri vsakih malo bolj natančnih izračunih uporablja ukrivljenost zemlje
wink-1.gif

hysterical-1.gif

Sedaj pa resno: kako to, da v mapnih risbah moja parcela sega do sredine ajzenponarskih tirov ?
bonk.gif

Zna biti, da bo Šarkova teza tista prava - geodeti upoštevajo ukrivljenost zemlje, v resnici je pa sploh ni
aplauz.gif

Zemljan

Pripravnik
1. feb 2016
54
0
6
Naredimo en povsem preprost osnovnošolski matematični izračun. Vsi ste že slišali za Pitagorov izrek, prav tako za podobne trikotnike. Poglejte sliko in upam, da bo jasno:

Shark ima kar prav, da na 250km horizont pade za skoraj 5000m.... če bi bila Zemlja idealna krogla s premerom 12.756km in torej obsegom 40.000 km, bi bila točna številka 4.894km.... na 250km.... Na 100 km pa bi neka ladja, ki jo sicer v resnici lahko vidimo z daljnogledom, morala biti že 784 m pod obzorjem
smile-1.gif

Zemljan

Pripravnik
1. feb 2016
54
0
6
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Daj, poglej še enkrat svojo enačbo....

Enačba je povsem ok. Polmer je vedno 6378km. Prva enačba je pitagorov izrek: kateta (6378km) na kvadrat + kateta (100km) na kvadrat = hipotenuza na kvadrat. Hipotenuza je v skici označena z y in je po izračunu na 100 km 6378,784 km.

Druga enačba pa temelji na podobnih trikotnikih. V našem primeru: y (ki smo ga izračunali) proti polmeru Zemlje (to je ena kateta v skici) = polmer Zemlje (iz skice na desni strani, del daljice y) proti polmer Zemlje zmanjšan za x, ki ga moramo izračunati.

Ta način se mi zdi najbolj preprost izračun, ki nam pokaže, da Zemlja, če bi bila okrogla, ni tako zelo velika, da se ukrivljenost na morju ne bi videla s prostim očesom. Že s pogledom čez Piranski zaliv bi se nam morala obala na nasprotni strani "skriti" že za dva metra pod vidni horizont. Pa vemo, da temu ni tako.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Meni se ne da več . Pa ne glede fizike, pri kateri smo imeli za vaje pred kontrolno nalogo v gimnaziji naloge iz olimpijade. Kontrolka je bila težja.
Samo glede oblike zemlje. Imam pametnejše delo.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.829
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Se spomnite skoka Felixa Baumgartnerja?

Posnetek kamere, ki jo je imel na sebi:
grims-1.gif

http://www.mojvideo.com/video-skok-z-roba-vesolja-skozi-felixove-oci/b89998170bb634db8a62

Nak, iz te moke pa ne bo kruha, ti bo Shark1 lepo obrazložil, da Zemlja deluje ukrivljena zaradi snemanja skozi fish-eye lečo
grims-1.gif

zemlja nu spljoh ne deluje ukrivljeno. vido se samo rob plošče ( ploščate zemlje )......
evil.gif

Aja rooooob je tisto, madonamatr no, hvala za obrazložitev
cool-1.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.829
113
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Se spomnite skoka Felixa Baumgartnerja?

Posnetek kamere, ki jo je imel na sebi:
grims-1.gif

http://www.mojvideo.com/video-skok-z-roba-vesolja-skozi-felixove-oci/b89998170bb634db8a62

Nak, iz te moke pa ne bo kruha, ti bo Shark1 lepo obrazložil, da Zemlja deluje ukrivljena zaradi snemanja skozi fish-eye lečo
grims-1.gif

Kaj naj rečem na to...zgleda da nekateri ne razumete razlike med normalnim in fisheye objektivom..
rolleyes-1.gif
nebi več takih vprašanj komentiral,ker so smešna...

https://www.google.si/search?q...KHeSkDkgQsAQIRg

Seriously? TI ne boš nečesa komentiral, ker se ti to zdi smešno? LOL

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Če že delaš po Pitagori, si najprej nalogo vsaj pravilno nastavi, npr. s takšno skico:

horiz.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.829
113
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Očitno da je ukrivljeno, ne vidim drugega brega. A misliš, da je že kdo iz dalmatinske obale videl Italijanske Apenine? Ob jasnem zimskem vremenu, spucanem po burji, bi morali biti kot na dlani, tako pa se vidi samo ravna morska črta. Kako to?

Ker je Italija čisto drugje, kot mi mislimo. Med Kitajsko in Japonsko.

aplauz.gif

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Citat:
Uporabnik dijo_porko pravi:
Pomoje je Prachett umrl, ko je ugotovil, da njegove knjige resno jemljejo...

aplauz.gif

2378085-steamworkshop_webupload_previewfile_108089429_preview.jpg

Priponke

• 2378085-steamworkshop_webupload_previewfile_108089429_preview.jpg
    2378085-steamworkshop_webupload_previewfile_108089429_preview.jpg
    164,5 KB · Ogledi: 210

Zemljan

Pripravnik
1. feb 2016
54
0
6
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Če že delaš po Pitagori, si najprej nalogo vsaj pravilno nastavi, npr. s takšno skico:

horiz.gif

Tudi prav
smile-1.gif
rezultat bo še vedno enak, samo formula se malce obrne in res je, priznam, malo poenostavi. To pa ne spremeni dejstva, da se na npr. Na 250 km vidni horizont spusti za skoraj 5km.

Izračun iz tvoje skice: 6378 na kvadrat + 250 na kvadrat = (6378 + v) na kvadrat

Izračunaj in boš videl, da bo v enako kot prej dobrih 100m manj kot 5km. Če boš računal pa npr. na 100 km, bo pa kot rečeno že prej več kot 700m. Bo pa nekaj razlike, ker sem jaz prej računal razdaljo x (poglej mojo skico), tukaj pa je razdalja v še nekoliko večja. Zakaj je tako, pa je razvidno iz skic.

Nazadnje urejeno:

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Če stojiš na 784m nadmorske višine, vidiš 100km daleč horizont, za tem ladja začne počasi izginjat "v vodo". Ampak za 100km vidljivosti rabiš dobre atmosferske pogoje in primerno plovilo, ki se oddaljuje. Zelo težko tudi oceniš pravo razdaljo.

Zato je eksperiment mnogo lažji, če stojiš na pomolu in ladja začne izginjat že po par miljah. Ne rabiš niti daljnogleda.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Da se ti še da
grin1.gif

Po mojem je poba mislil, da je uletel na forum stila "Mad.over.net", kjer blazno pametne ženske razglabljajo o številu trgovin in hotelov na poti na Triglav.
Pač je naletel na mino.
grin1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
Citat:
Uporabnik Zemljan pravi:
...

Izračunaj in boš videl, da bo v enako kot prej dobrih 100m manj kot 5km. Če boš računal pa npr. na 100 km, bo pa kot rečeno že prej več kot 700m. Bo pa nekaj razlike, ker sem jaz prej računal razdaljo x (poglej mojo skico), tukaj pa je razdalja v še nekoliko večja. Zakaj je tako, pa je razvidno iz skic.
malo preveri tvoj izračun za 100m na 5km razdalje
grims-1.gif

sicer pa je od Savudrije do Benetk dobrih 90km zračne linije. gajbo piva dobi tisti, ki lahko iz Savudrije (lahko tudi Bašanije, ki je na vrhu hriba) naredi fotografijo beneške gondole
cheer.gif

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik iMM pravi:
http://www-rohan.sdsu.edu/~aty/explain/atmos_refr/horizon.html
Daj ne delaj se fizika in matematika, če niti OŠ nisi dokončal...

http://www-rohan.sdsu.edu/~aty/mirages/mirsims/loom/loom.html
Pa še razlaga zakaj pride do odstopanja (še slikice imaš!).

ah ja...samo še na to sem čakal,da nekdo uleti z astronomsko refrakcijo...no sicer,saj je logično,uradna znanost za vse najde razlago,pa tudi če je neumna
bonk.gif

Ob določenih zračnih pogojih se lahko sicer naredi efekt "mirage",po domače fatamorgana,ki se velikokrat pojavlja v puščavah,ampak to je na morju zelo redko,torej v večini primerov ne!