RAL da ali ne

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Kolega, tudi če imaš rekuperacijo lahko odpreš okno in lahko greš ven iz hiše.

Pri rekuperaciji moraš bit skrben in periodično menjavat filtre (potem tudi vidiš kakšno svinjarijo drugače privlečeš v hišo. Če so tvoji znanci packi, je to njihov problem in ne problem sistema.

Jabe, se strinjam če je renovacija je itak ravno to v ceni všteto. Podobno kot pri različnih DDVjih, imaš montažo noter v DDVju.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Teh dilem in pregovarjanj imaš na PSS forumu morje. Podobno kot dilem o prezračevanju z rekuperacijo in toplotna črpalka ja ali ne
grin1.gif

RAL vgradnje oken in prezračevanja z rekuperacijo NE potrebuješ. Če si pa želiš in si za to pripravljen plačat, je pa druga stvar.

Omenjeni stvari se nikoli finančno ne povrneta. Pri prezračevanju celo mesečno položnico za štrom precej dodatno obremenjuješ. Seveda, saj dela nekaj namesto tebe. Sta pa pogoj za NE in pasivne hiše in s tem povezanimi subvencijami.

Ker sta omenjeni dve stvari pri gradnji hiše zelo dragi, lahko pričakuješ burne odzive lastnikov hiš z omenjenima stvarema, 1, 2, 3.

Se bom še enkrat citiral - a je res tako anti believe post? Še poboldal sem bistvo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Citat:
, kakor imaš najbrž tudi ti narejeno.
grin1.gif

Nope. odgovori na vsa tvoja vprašanja - a imate tudi...? so pri meni DA. in v kolikor ti ne poznaš nobenega takega, razen strica v prihodnosti, se ne kliči za referenco. moji miti so potem bližje dejstvom kot tvoji. ne moreš ocenjevati neke celote, če vse to bazira na napol narejenih zadevah, no.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Men sicer ni jasno zakaj bi imel rekuperator in potem dosti drazja okna ki se odpirajo

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
S povzemanjem mitov si sama začela, ostalo je napisano. Napisal sem, da sem bival v objektu s to zadevšno. Kakor sem tudi napisal, da poznam samo strica, ki bo stvar doteral in sedaj kot kaže virtualno, tudi tebe. Sedaj pa ne bom več pojasnjeval vsakega svojega stavka 3x, če ne znate brati.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
za vse situacije, ko odpreš okna v druge namene, kot prezračevanje.

- greš an balkon/teraso
- spucaš zunanje police
- karkoli pač že

rekuperacija ne pomeni, da ne smeš oken odpirat, ampak da ti jih ni treba v namen prezračevanja.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Tisti, ki si naštimajo rekuperacijo ne odpirajo oken, sploh ne za dalj časa, ker so hujši kot najbolj fanatični verniki. Z odpiranjem nekako izničiš tisto, za kar si pljunil konkretne denarje, saj zmešaš filtriran, ogrevan super duper zrak iz cevi z zunanjim
shocked-1.gif

In zopet, če za pravilno delovanje sistema potrebujem mojstra, da ti pravilno naredi, so pa očitno zelo redki, nato potrebuješ menjavati filtre in delati vedi ga kaj še vse, da zadeva teče na nekem nivoju to ni ravno nek hud napredek proti odprtemu oknu.

Nekako je rekuperacija v rangu TČ proti ostalim načinom ogrevanja. Vernik s TČ bo raje zmrznil, da dokaže manjšo porabo proti ostalim. Tukaj pa je podobno. Če od petih hiš vidim 5 svinjskih cevi, potem nekaj ni v redu. In ne mi rečt, da je treba menjavat filtre pa bo čisto ko suza, ker niso vsi idioti, ki so si to naštimali. Predstavljeno jim je bilo kot izjemna zadeva z ogromnim vložkom ampak tudi odlično uporabnostjo. Sedaj se pa kregajo ko pusti žena odprto teraso, da sliši hčerko, ki se igra zunaj. Ko pa odprejo cevi, jih pa kap sune kaj so dihali.

Nazadnje urejeno:

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Kako lahko vsi, ki imate vgrajeno rekuperacijo, sploh zapustite svoj sterilen dom in se gibate na umazanem zraku na prostem?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
jaz imam pakiran zrak v jeklenke iz brazilskega pragozda, ki je ravno prav fajhtn pa nič onesnažen z rahnimi hlapi avtomobilov pa industrije pa tak, mogoče se kaki prdec anakonde notri ujame. Samo se draži, ker se kao pragozd krči, ampak jaz nisem sigurna, če ne gre samo za marketinški nateg. Za poleti pa priporočajo unega iz puščave Gobi, ker je precej suh, pa poceni, ker nomadi na konjih praktično zastonj gredo nekam na sredino le-te pa filajo. Ven na zrak tako ne hodimo, ker je notri bolj svež. Gibljemo se pa sploh ne, ker ob vsakem prehitrem gibu tvegamo hitrejše in globlje dihanje...

dejmo nehat s temi demagogijami. rekuperacija je draga - predraga, če upoštevamo za kako tehnologijo gre. Staro in enostavno. Pa vendar odlično služi namenu.

Nazadnje urejeno:

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
človek bi po drugih postih sklepal, da povprečen alterjevec ima denar za rekuperacijo, pa očitno temu ni tako. Udarja pa favšija do tistih ki to imajo.

Če se navežem na osnovno temo. Verjetno bom res kombiniral kar klasično vgradnjo, pa potem pri ometih in fasadi zadeve dopolnjeval v lastni režiji z ustreznimi materiali.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Pri zunanjem traku pazi da ga nalepis tik pred fasado. Sicer pravijo da so UV obstojni, samo v praksi baje niti ni nujno. Še izognes jalovemu ali pa dvojnemu delu.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
dejmo nehat s temi demagogijami. rekuperacija je draga - predraga, če upoštevamo za kako tehnologijo gre. Staro in enostavno. Pa vendar odlično služi namenu.

Draga je detajlna izvedba. Tudi na PSS forumu jih le del pokaže sliko testa zrakotesnosti, ki je nekakšna "diploma" dobre izdelave. Zaznavam, da so najbolj glasni pa ravno tisti, ki imajo zadevo narejeno napol, pol časa izklopljeno, ne vejo zadnjega intervala menjave filtrov in podobno.

Zato me jezi, ko nekdo trdi, da je ta zadeva nujna. To je čudna trditev. Medtem je nivo debate tu res padel. Ni Alterjevsko, na PSS je še slabše.

Je pa danes vgradnja cevi in nakup rekuperatorja že ene 30% cenejši, kot je bil v tvojem primeru pred petimi leti.

@diablo: zakaj se v štartu gre, za prenovitev ali novogradnjo?

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Se ne strinjam. Ne morem se niti zadržat, da ne bi povedal, da skoraj vsak, ki si vgradi prez. z rek. to naredi bolj kot ne napol...

Če se ne strinjaš, to še zdaleč ne pomeni, da imaš prav.
Govoriš nekaj na pamet po eni čudni logiki itd...

Samo to bom še napisal, ker se mi ne da več prepričevat "pametnih" ljudi.
V hiši imam dva nadstropja v katerih stalno živimo. Enega sem končal pred 15 leti (10cm izolacija, radiatorji), enega pa pred 5 leti (18 cm izolacija, talno, prezračevanje). Dokler ne živiš v obeh, ne veš in ne verjameš, kakšna je razlika v kvaliteti bivanja.
Poleti se to ne pozna, pozimi pa zelo, kar pomeni, da se 1/2 leta po glavi tolčem, da se nisem že pri prvi gradnji bolj poglobil v te zadeve in naredil stvari, tako kot morajo biti.
Pa še glede stroškov. Celoten strošek za izgradnjo prezračevanja sem privarčeval samo pri parketu. Namesto gotovega nemškega, sem izbral klasičen lamelni.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Celoten strošek za izgradnjo prezračevanja sem privarčeval samo pri parketu. Namesto gotovega nemškega, sem izbral klasičen lamelni.

Hahaha...si me nasmejal!
cheer.gif

Jaz sem prihranil 100 jurjev ker si nisem kupil ferrarija ampak ljudska kola
evil.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Ja, kaj? je imel budget in želje. Ker budžet ni prenesel vsega, je raje izbral drug parket kot pa, da ne bi imel rekuperacije. Redkokateri, ki gradijo brezkompromisno. Če pa budžet ne zmore že najnižjega ranga laminata (karikiram), potem imaš pa problem, da.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Hahaha...si me nasmejal!
cheer.gif

Jaz sem prihranil 100 jurjev ker si nisem kupil ferrarija ampak ljudska kola
evil.gif

Pa nisem ti jaz kriv, da ne razumeš povedanega.

Mimogrede, a nisi ti v eni temi nekaj pisal o nakupu novega avta za 20k€?
confused-1.gif