Radon merilec (pametni ukrep za ljudi, ki zivijo v kletnih prostorih)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Ja radon sma po sebi ni nevaren nevarni so produkti njegovega razpada. Konkretno gre za izotope polonija.

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Kaj potem google strokovnjaki svetujete? Da upoštevamo stroko, bizija z gajger števcem, kej tretjega?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
To bi priporočal tebi, ki očitno nimaš diplome iz kemije, kot jo imam jaz. In če mi ne verjameš na besedo izvoli:
Drugače pa je z njegovimi kratkoživimi razpadni produkti, ki so vedno prisotni v zraku skupaj z radonom. Kot aerosole jih namreč pljuča odfiltrirajo od vdihanega zraka. Na steni dihalnih poti, kjer so se usedli, razpadajo in nastali delci alfa napadajo okoliško tkivo ter ga poškodujejo. Te poškodbe so lahko tako resne, da vodijo do nastanka raka. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.
Vir:
Torej kdo se naj odstrani iz resnih debat. :gorjaca:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Kaj potem google strokovnjaki svetujete? Da upoštevamo stroko, bizija z gajger števcem, kej tretjega?
Če hočeš resne rezultate, se naroči na meritev. Meritev traja več mesecev, dobiš analizo stanja in priporočila za sanacijo v kolikor so vrednosti prekoračene.
Tudi če boš raskiral par tisočakov za spodobno napravo, niti ne boš vedel, kaj točno ti je naprava pokazala.

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Če hočeš resne rezultate, se naroči na meritev. Meritev traja več mesecev, dobiš analizo stanja in priporočila za sanacijo v kolikor so vrednosti prekoračene.
Tudi če boš raskiral par tisočakov za spodobno napravo, niti ne boš vedel, kaj točno ti je naprava pokazala.

To sem nekako izluščil iz vira, ki sem ga prvi prilimal v tej temi. Še vedno ne vem, koga naj poslušam? Gajger števec z aliexpressa bo verjetno prej tu, kot free meritev z linka. Mi potem lahko bizi interpretira rezultat.

Nazadnje urejeno:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ni neke filozofije. Števec vklopiš zunaj in ti bo pokazal naravno radioaktivno sevanje, ki je vedno prisotno. Nato ga vklopiš noter in če pokaže višjo vrednost, potem je nekaj prisotno, če je to radon ali atomska bomba, ti pa števec ne bo pokazal. Za kitajske števce pa ne vem, kakšno ločljivost imajo. Za orientacijo lahko vzameš naslednje vrednosti:
Tabela 1. Značilne koncentracije 222Rn v zraku v različnih medijih.

okolje/medij
koncentracija Bq/m-3
nad oceani0,06
nad kopnim6
v zgradbah30
v tleh30.000
znotraj kamnin800.000

• Všeč mi je
Reactions: elth

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Sem našel eno diplomsko nalogo univerza v ljubljani pedagoška fakulteta jernej gorenc radon in ... pefprints.pef.uni-lj.si › JG_DN

Z opravljenimimeritvami sem doumel velik spekter variabilnosti rezultatovmeritev. Lahko rečem, da je merjenje aktivnosti radona precej nekonsistentno prav zaradi dnevnih variacij in pogojev merjenja. Rezultati, kijih dobimo pri merjenju absolutne koncentracije,ne predstavljajo doze radiacije, ki jo prejemamo od radona. Ta je namreč pogojena tudi z ţivljenjskimi navadami. Za natančno določitev prejete doze sevanja od radona in njegovih potomcev bi bilo potrebno izvesti dolgotrajne kontinuirne meritve, katerih rezultati bi zajemali urne, dnevne in sezonske variacije.
Mislim, da je tu bolje upoštevati tvoj prvi nasvet, kar ne veš te ne boli... dokler ne dobiš prave tehnologije za natanče meritve.

MTB75

Fizikalc
13. maj 2012
365
25
28
Ne bluzi z geigerjevim števcem. Avtorja teme ne zanima trenutna koncentracija, ampak povprečna, na daljši rok. Zato ti vsi, ki merijo radon, pustijo detektor kak mesec ali več.
Lahko se hvališ z diplomo iz kemije, ampak fizik si pa slab.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Zares nisem fizik, ampak ne razumem, zakaj si ne bi mogel z geigerjevim števcem, ki bi ga kupil, meriti radon tudi 10 let 100x dnevno, če bi mu pasalo? :sprasujemse: A misliš, da je detektor, ki ti ga pustijo kak mesec, kaj drugega kot GŠ in kakšno čudo naj bi bil?

MTB75

Fizikalc
13. maj 2012
365
25
28
Vsekakor ni geigerjev števec. Meri alfa delce, oz. jih niti ne meri, ampak samo beleži.
Ne razumeš.

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
60€, link na prvi strani. Smo čisto zasmetili temo, dovolj je bilo prvih osem postov....

Pozdravljeni!

Je kdo, ki biva v kletnih prostorih izvedel kdaj meritev za Radon ina ali kje se lahko dobi ugodno merilce oz testerje?

hvala

radon meriš tako da "ujameš"zrak v posodo, počakaš 3 ure (razpolovni čas) oz lahk izmeriš že prej, sam rabiš določene faktorje za korigacijo. Pozanm osebo ki dela na IJS in se s tem poklicno ukvarja, tudi opravljala meritve.Lahk na privat če te zanima (če še to dela, se pa izključno samo z radonom ukvarja)

MTB75

Fizikalc
13. maj 2012
365
25
28
Če se prav spomnim, ima radon 222, ki je najbolj razširjen, razpolovno dobo slabe 4 dni. Ostala dva pa nekaj sekund. Zato je verjetno te 3 ure kar kratka doba meritve.