Radiator trese

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
U, porka m******
shocked-1.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.637
727
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Če imam prenosnik na adapterju, potem se lučka prižge. Če ga imam samo na bateriji, potem se ne.

Naj se prenosnik polni in potem se dotakni, katerega drugega kovinskega predmeta (lahko kar ozemljitvenega jezička v vtičnici).

Zaključek je...

ps: poskusi če vtikač od polnilca (tisti v zidni vtilniči) obrneš za 180 stopinj, včasih pomaga

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Prenosnik verjetno tukaj služi samo kot ozemljitev ne pa kot krivec?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Če imam prenosnik na adapterju, potem se lučka prižge. Če ga imam samo na bateriji, potem se ne.

Naj se prenosnik polni in potem se dotakni, katerega drugega kovinskega predmeta (lahko kar ozemljitvenega jezička v vtičnici).

Zaključek je...

ps: poskusi če vtikač od polnilca (tisti v zidni vtilniči) obrneš za 180 stopinj, včasih pomaga

Sem probal. Železni nosilec polic, železni pepelnik in na koncu še jezička od vtičnice. NI nič gorelo.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Prenosnik nima veze, služi samo kot ponor, lahko namesto tega takneš direkt ozemljitev na vtičnici, bo isti rezultat (ob hkratnem držanju fazen-karkoli na radiatorju, seveda).
Radiator je nekje povezan na fazo, lahko pri tebi, lahko kje drugje na cevi, odvisno kako so napeljane po bloku, če je vertikala, lahko prebija pri spodnjem sosedu, pa je tudi tvoj pod napetostjo.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Preostane iskanje. Kot prvo probaj kako je s pipami oziroma vodovodom. Če je ta ok, potem bojler lahko pozabiš. Peč je kakšna? Na ko ali kaj drugega. V vsakem primeru ima vsaj črpalko. Glede na to da je zadeva na "fazi", bi sumil da je kompleten priklop peči zasran. Ali nima ozemljitve sploh, ali je prekinjena, najverjetneje je pa čaral kak "domači" mojster.

Če imaš svojo omarico, lahko poskusiš tudi povsem izklopit elektriko in ponovit test - če bi bila napaka na tvojem delu, bi moralo biti v redu, sicer je napaka skoraj zagotovo v kurilnici.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
off:
Nas je na morju pod tušom treslo, ko so ženske kuhale kosilo na električnem štedilniku:)

on:
a je možno, da ima kak sosed kako napravo "ozemljeno" preko radiatorja in zato trese?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
mene trese doma, če se primem radiatorja in enega stroja, k stoji tam zraven....

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
No sem se še malo igral. Prislonim fazenbrifer in nič. Pa spet probam in nič...spet in nič. Potem se pa ponesreči z drugo roko dotaknem Macbookpro-ja (aluminijasto ohišje) in zažari precej močno.
hysterical-1.gif

Vsakič, ko sem se pipnil macbooka je zažarelo, ko sem spustil je ugasnilo.

Nekako mi je jedva uspelo slikat, sem se z bokom naslonil na macbooka, z eno roko prislonil fazenbrifer, z drugo roko pofotkal.

wtf.jpg

Zdej verjamete, da me je zdrmalo?
grin1.gif

Ideje?

ko smo nazadnje resevali podoben primer, je imel radiator 85v izmenicne glede na ozemljitev v vticnici. ko si si umival roke (slo je za delavnico), si cutil krc, ki ti je zapiral prste v pest
bonk.gif

napaka je bila na dovodnem kablu do elektricne omarice in sicer je preribalo kabel na eni od faz in tok je tekel na kovinsko ohisje varovalk, ki je bilo seveda ozemljeno. glavne varovalke v zunanji omarici ni vrglo ven, ker je bilo premalo toka.

opo

Pripravnik
2. dec 2007
50
0
6
Koliko je star blok? Če je starejši od 1980, je možnost ,da nimaš ozemljenih vtičnic , in posledica je tvoje tresenje ,poglej v kopalnici če imaš kašno žico katera visi iz stene blizu radiatorja tako so včasih ozemljili napeljavo.

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Ok, vem, stara tema, ampak ko sem pogooglal sem jo nasel.

Ko sem se prejle pogovarjal po telefonu (GSM) ki je priklopljen na polnilec (oz usb kabel v racunalnik) sem se slucajno dotaknil radiatorja - ki me je veselo zrukal. Sem izmeril napetost z multimetrom med kovinskim ohisjem telefona in radiatorjem (multimeter nastavljen na 200v izmenicno) ter momentarno pokaze tudi 55V (verjetno spica tudi vec, ki pa je multimeter ne zazna). Bom izmeril tudi na masi vticnice, samo da najdem podaljsek.

Hisa ima plinsko pec za centralno, priklopljena je pumpa ki poganja vodo po ceveh za radator. Bojler sanitarne vode je elektricni, vendar ko deluje centralna pec greje bojler, bojler pa je izklopljen iz omrezja (to moram se preveriti..). Kako se lotiti iskanja krivca?

hvala in lp, Anze

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
774
113
Rešiš pač tako, da dodatno ozemljiš radiator, po pravem posegu je skoraj nujno, da napravo ki seka zabriše ven, oziroma skuri varovalko. Vse to kaže na zelo slabo izvedeno inštalacijo. Najboljša rešitev je pravi električar ki bo rešil zadevo. Ali pa tudi nazaj ruknil radiator in poskrbel, da defektno napravo, kjer koli že je odpili....

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Če ti kaže napetost, potem meri radiator in posamezno odklapljaj porabnike, ki jih sumiš. Tako boš določil krivca.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Opcija ena, nekje je faza v stiku. To je lahko bilokje v napeljavi, ni nujno da v samih napravah lahko je tudi v/na vodnikih.

Opcija dva je da je del hiše/stanovanja na sistemu "ničenja" kjer je ozemljitveni vodnik vezan na nulo kar je čisto OK, dokler ni nekdo čez 10 let obrnil 0 in fazo, še 10 let kasneje pa je majster za centralno ozemljitveni vodnik pripel na cevi sistema (to delajo ves čas).

Najprej preveri kako je z ozemljitvijo povsod po hiši/stanovanju (a ima ustrezen potencial ki mora bit 0 oz. blizu 0 napram pravi nuli). Napako dalje je najlažje locirat tako da pomečeš varovalke ven in eno po eno probavaš. Ko najdeš ustrezno varovalko se lotiš natančnega pregleda kaj je na tej varovalki, najprej odklapljaš same naprave ki so v vtičnicah .. če ni sreče moraš pa razdret vsako vtičnico posebej in preverit kaj in kako je v njej. Če to ne deluje veselo na delo z iskanjem kje je kdo vrtal na mestu vodnika!
cheer.gif

FRooT

Pripravnik
19. avg 2007
507
8
18
Jaz osebno bi dal radiatorju ozemljitev za probat, pa naj odpali varovalko sektorja kjer prebija
wink-1.gif