Radiator trese

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Uporabnik Abomination1 pravi:
Imam podoben problem.

V petek zmontirali novi pomivalni stroj (vgradni), a glej ga zlomka, ohišje kar lepo požgečka, ko se primeš.

Probal sem z piskačem pomeriti ohišje stroja in ozemljitev vtikača in je OK. Nisem pa ugotavljal naprej.
Verjetno bi moral preveriti še vtičnico?

Bom za vikend probal še zamenjati vtikač za 180° in vklopiti nazaj (menjava faze in nule). Drugače pa mislim z nekakšnim kablom povezati ohišje stroja in radiator, ki je zraven.

Zanimivo je, da trese samo med obratovanjem. Dotaknil sem se ga potem, ko je bil ugasnjen in me ni nič streslo.
Me pa zanima, kaj bi bilo, če bi se ga dotaknil med izbiranjem programa (pomivalni stroj prižgan ampak ne pomiva). No to sledi šele za vikend
frown-1.gif

imas v vticnici izvedeno nicenje ali imas ozemljitev v objektu?
Kaj ima to veze?

da se najprej izloci napaka na ozemljitvenem vodu ... ce sploh ima ozemljitev ...

glede nicenja .... mora bit obvezno v vticnici, nikoli na napravi. ampak ... predvsem pralni stroji in bojlerji os vcasih niceni na napacni strani.

glede pomivalnega stroja ... ce je grelec prebit na vodo, potem ima faza med delovanjem prosto pot do vodovodnih cevi in do radiatorjev. in zato cca 50-100V izmenicne napetosti med nulo v vticnici in radiatorjem.