rad bi se odpovedal pokojnini

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik Master_of_Disaster pravi:
Verjetno imaš tudi ti v družini kakšnega penzionista
confused-1.gif

Ta penzionist oziroma dva penzionista sta celo življenje prispevala v pokojninsko blagajno za svojo zdajšnjo penzijo,

Ne, nista. Prispevek PIZ ni naložba za svojo penzijo, ampak prispevek za kritje penzij tisti hip obstajajočih upokojencev. Prispevala sta za tiste, ki so bili takrat v penziji, zanju pa zdaj prispevajo tisti, ki zdaj delajo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
A ti misliš, da si edini, ki si prišel na to idejo?
smile-1.gif

vem da nisem, sej ravno zato pa vprašam, če je mogoče to izvedljivo.... OK sem izvedel da ni
crazy1.gif

@predhodnika: lej, ta ameriški sistem je "zgrešen" samo za tiste, ki so lenuhi (niso dokončali šole kakor vsi drugi in ostanejo prikoličarji), kakor je zgrešen tudi za tiste, ki so nedisciplinirani in si ne plačujejo tega v nek sklad....

Khm ... Tudi ameri imajo obvezne prispevke. Social security tax (ta gre tudi za starostno pokojnino, če se prav spomnim), Medicare tax, unemployment tax. Tam do 15% se nabere vseh treh skupaj, imajo pa mislim da vsi trije kapico. Ne me točno za besedo držat, nisem nikoli natančno pogledal cifer. Ampak ja, imajo tudi oni prispevke.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Če sem si prav zapomnil pripovedovanje kolega, ki je v ZDA zaposlen že 14 let, ga zdravstveno zavarovanje stane 900 dolarjev letno, ampak ne pokriva veliko. Tega ima bolj zato, če se ga loti kakšna huda bolezen, kjer gredo zneski v nebo.

Seveda je fajn, da si skoz zavarovan, ker če se pri 55 odločit it zavarovat, pa si že napol bolan, se te bodo zavarovalnice grdo otepale.

Zobne storitve so pa bolano drage, kolega ima poseben varčevalni račun samo za zobe
smile-1.gif
.

LP,
PIC

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Zobne storitve so pa bolano drage, kolega ima poseben varčevalni račun samo za zobe
smile-1.gif
.
Povej kolegu, ko bo potreba, naj dvigne denar iz tega računa, gre za en mesec na dopust na Tajsko, tam mu naredijo za malo denarja komplet spodnjo čeljust, če hoče...

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
To da dobiva bivči predsednik 3k€ niti ni tako veliko. Saj jer bil le predsednik, ki so ga izvolili državljani in tri jurje dons res ni tak denar. To, da dobiva neka vdova borca neko pokojnino, je tudi prav in prav je da jo dobivajo tudi mogoče otroci tega borca. in spet izkrivaljanje resnice....
800 evrov je decembra znašala povprečna borčevska pokojnina.
576 evrov pa je znašala povprečna običajna starostna pokojnina

Pa spet poglejre razliko med osamosvojitveno in drugo svetovno. Pejte vi mozolji ležat nekam v obcestni jarek pr -5 in čakat, da se mimo privalijo nemški tanki. Ali pa kot deset let star deček pehodit kilometre skoz temno hosto v upanju, da ne srečaš kolaboristov al pa švabov. Najlažje je pa pametovat iza tipkovnice pa nabijat counter strike. Seveda se najdejo anomalije, ampak te ne b odo rešile državnih pokojnin. Tukaj pa se še enkrat pokaže, kok eni ne znate cenit ljudi, ki so vam dali vse to kar imate sedaj. Eni več drugio manj.

lp

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.149
113
kaj si naj potem reče zaposleni ki zasluži 2000 bruto??? ko mu 800 € poberejo s prve.. Računal sem da bi zaposlenemu več ostalo če bi imel svoj SP, pa bi firma storitve plačevala...

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
od 2000 plačaš za prispevke samo 22,1 procent,ostalo je pa akontacija dohodnine. Torej manj kot 500, pa še to ne gre vse v PIZ,ampak tudi za zdravstvo....

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Tak sistem kot imamo je čisto dober, ne ga srat. Spirit zdaj si nekaj pameten, ko bi se ti pa kaj zalomilo (hej, jutri lahko padeš in se polomiš) boš pa jokal po TVju kako nimaš za kos kruha.

Tak sistem kot je je čisto dober, samo malo bolj racionalen bi moral biti, brez nepotrebnega zapravljanja in tako.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Kot je napisal doctorsz. Najlažje je pametovat, mogoče ti gre danes dobro, sam do penzije je še dolga pot. Eni pač ne zastopite kaj dejansko pomeni socialna država.

Seveda ni perfektno to kako imamo nastavljeno, daleč od tega...sam tvoja ideja je pa čist mimo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Citat:
Uporabnik joejoe pravi: pod 2, bojo tudi mene zrihtali, ko bo mene rit bolela.
hysterical-1.gif

Zgolj primer: urgenca, froc bolan, čakali 3 ure, pa je potem zdravnik le prišel iz obiska (klic na 112): tehnik tam je zgolj povedal, da pač klici na 112 imajo prednost in da naj še ''malo'' potrpimo. Pa pri mojem frocu še ni bil tak problem, zraven je sedel cca. 30 let star Bošnjak z urejenimi vsemi zdravstvenimi zadevami. Tip je bil mrtvo bled, ravno se je še držal na stolu in mu tehnik mirno reče, ja pa dajte no, saj to je le kašelj, to ni za urgenco, počakajte do ponedeljka (bil je petek zvečer), eno septoletko pa bo....
Mejduš tak zdravstven sistem.
uf-1.gif

Da ne govorimo o kakšnih pregledih (pri resnih SMRTNIH boleznih), ko moraš čakat po leto in več, zraven pa ja seveda, samoplačniško pa čez 3 dni.
Toliko o zdravstvenem sistemu in da te bodo pokrpali.
bonk.gif
Za bruhat...

Znajo pa talat bolniške na račun podjetja, to jim pa gre...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik KKK pravi:
od 2000 plačaš za prispevke samo 22,1 procent,ostalo je pa akontacija dohodnine. Torej manj kot 500, pa še to ne gre vse v PIZ,ampak tudi za zdravstvo....

Cca 650 jih gre za prispevke, cca 220 pa za dohodnino. Od 2 jurja stroška delodajalca. Ven dobiš pa dobrih 1.100 ...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik joejoe pravi: pod 2, bojo tudi mene zrihtali, ko bo mene rit bolela.
hysterical-1.gif

Zgolj primer: urgenca, froc bolan, čakali 3 ure, pa je potem zdravnik le prišel iz obiska (klic na 112): tehnik tam je zgolj povedal, da pač klici na 112 imajo prednost in da naj še ''malo'' potrpimo. Pa pri mojem frocu še ni bil tak problem, zraven je sedel cca. 30 let star Bošnjak z urejenimi vsemi zdravstvenimi zadevami. Tip je bil mrtvo bled, ravno se je še držal na stolu in mu tehnik mirno reče, ja pa dajte no, saj to je le kašelj, to ni za urgenco, počakajte do ponedeljka (bil je petek zvečer), eno septoletko pa bo....
Mejduš tak zdravstven sistem.
uf-1.gif

Da ne govorimo o kakšnih pregledih (pri resnih SMRTNIH boleznih), ko moraš čakat po leto in več, zraven pa ja seveda, samoplačniško pa čez 3 dni.
Toliko o zdravstvenem sistemu in da te bodo pokrpali.
bonk.gif
Za bruhat...

Znajo pa talat bolniške na račun podjetja, to jim pa gre...

Ti si pa po izobrazbi zdravstvenik in si bošnjaku postavil diagnozo. Če je bil pa res tako bolan kot praviš, je treba tega tehnika ki ga je odslovil lepo prijaviti in odpustiti.

Slovensko zdravstvo je za ta denar, kot se vplačuje, čisto dober oziroma predober. Ker premalo ljudi plačuje premalo denarja.

Kar se pa smrtno bolanih in čakalnih dob tiče, si zelo hitro na vrsti, so pa seveda izjeme ampak ne moremo zdaj posploševati. Če bi imeli res tako slab zdravstveni sistem se življenjska doba nebi tako podaljševala.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Ej, ne vem kako bolan je bil, ampak človek je trpel.

In še glede izjem, ko si hitro na vrsti. Ti ni jasno, da NE bi smelo biti izjem? Tudi ene ne. Sploh pa izjem, ko si samoplačniško na vrsti čez 3 dni. Sem ime ene preglede za trebušno votlino. Preko zdravstvenega 95 dni čakalne dobe, samoplačniško čez 3 dni. Koji zdravstveni sistem je to?
In sorry, ampak ni nič predober. Ker to, da zdravilci vlečejo mastne dobičke na račun preprodaje tablet, po drugi strani pa zdravniška sestra dela ko žuta nočne, itd. za 800+ EUR na mesec je znak, da je v tem zdravstvenem sistemu nekaj prekleto narobe. Ali pa, da farmacevtski promotorji šibajo med službenim časom k zdravnikom, medtem ko kup ljudi zunaj čaka. BOLNIH. Isti k... (pardon hujši) kot, če bi na blagajni bila gužva, pa blagajničarka čveka z znanko o njeni hčerki pol ure....

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Se strinjam! Mojemu sinu so dajali nekaj časa v bolnici zdravilo, in ker ni pomagalo, so ga izpustili .. pozdravili pa ne! iu iu?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Ej, ne vem kako bolan je bil, ampak človek je trpel.

In še glede izjem, ko si hitro na vrsti. Ti ni jasno, da NE bi smelo biti izjem? Tudi ene ne. Sploh pa izjem, ko si samoplačniško na vrsti čez 3 dni. Sem ime ene preglede za trebušno votlino. Preko zdravstvenega 95 dni čakalne dobe, samoplačniško čez 3 dni. Koji zdravstveni sistem je to?
In sorry, ampak ni nič predober. Ker to, da zdravilci vlečejo mastne dobičke na račun preprodaje tablet, po drugi strani pa zdravniška sestra dela ko žuta nočne, itd. za 800+ EUR na mesec je znak, da je v tem zdravstvenem sistemu nekaj prekleto narobe. Ali pa, da farmacevtski promotorji šibajo med službenim časom k zdravnikom, medtem ko kup ljudi zunaj čaka. BOLNIH. Isti k... (pardon hujši) kot, če bi na blagajni bila gužva, pa blagajničarka čveka z znanko o njeni hčerki pol ure....

Ok pustimo ob strani plače, o tem se da vceliko debatirati
grin1.gif

Kar se s strani pacienta tiče, je stvar dokaj dobra. Velik problem zdravstva so tudi sami pacientje, ker velika večina njih hodi za take banalne stvari k zdravniku da te srat prime. In potem delajo gužvo po nepotrebnem. Pa ne hodijo samo bolni ljudje, hodijo tudi taki ki potrebujejo nekoga za pogovor, hodijo izsiljevat......

Kar se pa trgovcev tiče se popolnoma strinjam, samo je tukaj potrebno še nekaj vedeti - to so hudi lobiji. Veliko medicinske opreme v bolnicah so kupila taka podjetja, tako da dohtarju ne preostane drugega kot da trgovca sprejme in ga posluša. saj bo mogoče s tem zaslužil nov ultrazvok....... veliko je tega v ozadju, kot rečeno je preveč za spisati.

Kar se pa same obravnave pacienta tiče - računaj da zaposleni v gospodarstvu pravzaprav plačujejo za celo slovenijo (za brezposelne, za javni sektor, za otroke, za upokojence.....). Tako da za toliko denarja niti ni slabo zdravstvo, pa še nohče ne umre ker ni zavarovan (včasih se zgodi da kakšen zavarovan umre ker ga zavrnejo
tongue-1.gif
) ampak to so spet izjeme, ne moremo zdaj posploševati, ker je od 1.000.000 pacientov en umrl. Še en problem zdravstva in slovenije je v tem, da dobrih stvari nihče ne vidi, slabe pa vsi. Lahko milijonom rešijo življenje na onkološkem inštitutu, ampak eden bo čakal pa pol leta na operacijo bodo pa vsi govorili kako je to zanič ustanova.... napake se pa itak povsod dogajajo.

LP

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
Se strinjam! Mojemu sinu so dajali nekaj časa v bolnici zdravilo, in ker ni pomagalo, so ga izpustili .. pozdravili pa ne! iu iu?

Daj malo več napiši o tem, me res zanima kaj so mu dajali in kakšno bolezen je imel, da so kar bolnega domov odpustili
wink-1.gif

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Ne me basat, gospodarstvo placuje zdravstveno zavarovanje javnemu sektorju? Po tej logiki javni sektor vzdrzuje gospodarstvo, ker na trgu nabavlja dolocene dobrine.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
Ne me basat, gospodarstvo placuje zdravstveno zavarovanje javnemu sektorju? Po tej logiki javni sektor vzdrzuje gospodarstvo, ker na trgu nabavlja dolocene dobrine.

Javnemu sektorju itak denar za plače, od katerih se trga zavarovanje, prispeva država gospodarstvo pa denar za državo. Ali pa denar pade kar z neba, nevem ?

samsvojmojster1

Zelenc'
27. jan 2012
15
0
1
Citat:
Uporabnik KKK pravi:

Ni res od 2000 evrov dobiš na koncu čistega ven 800 evrov potem še davek v trgovini, na bencinski. Sistem je vredu, tk je solidaren vsem nam.