rad bi se odpovedal pokojnini

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Zanima me, ali se lahko kot s.p. odpovem pokojnini in tudi plačevanju prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanju (ZPIZ) ?

Podpišem karkoli, država mi ne dolguje nič, zaradi mene lahko crknem kot klošar in ne potrebujem nobene pokojnine čez toliko let, ko bi moral v pokoj.... v zameno za to, da ne plačujem ZPIZ prispevkov.

DCD

Pripravnik
1. sep 2007
94
0
6
Ne moreš.
Na temu temelji socialna država in moraš plačevati dokler delaš.

Če nočeš plačevati moraš zapreti s.p.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Delal boš pa do smrti, seveda ti jo ne želim, kaj drugega pa si sploh želiš, delaš dokler moreš in takrat si že tako hin če imaš srečo da te prej pobere pa še boljše, država bo zopet srečna ker bo eden manj, torej ne sekiraj se ...... delaj in šuti za narodov blagor.
priden.gif

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Zanima me, ali se lahko kot s.p. odpovem pokojnini in tudi plačevanju prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanju (ZPIZ) ?

Podpišem karkoli, država mi ne dolguje nič, zaradi mene lahko crknem kot klošar in ne potrebujem nobene pokojnine čez toliko let, ko bi moral v pokoj.... v zameno za to, da ne plačujem ZPIZ prispevkov.

Pozabi miško.

Edina rešitev je da skriješ dobička kolikor se ga da in si gradiš lastni pokojninski steber.

Ne pa misliti, da boš to 'že enkrat' naredil z enim dobrim biznisom, lepo vsak mesec nekaj vložiti v to in ne jemati stran. Ne kupovati novih avtov in podobnih oslarij na lizinge, fafinge in podobno, če biznis cveti, ni nujno da bo tako tudi ostalo ves čas. Ko boš imel v žepu denarja za novo makino, bo psihološka potreba po njej itak izginila, samozavest bo pa vseeno tu.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
ne bom delal do smrti, penzijo si bom in bi si sam izplačeval, ker sem toliko discipliniran, da si sam nakazujem denar na različne konce in si že zdaj delam "zalogo" za penzijonske čase. Če bi si pa še dodatno povečal te zneske na račun neplačevanja ZPIZ pa sem prepričan, da bi bil še bolje preskrbljen za tiste čase.

Ravno zato pa bi se odpovedal tej solidarnosti, nočem biti solidaren do drugih in tudi drugim ni treba, da so solidarni do mene, ko bi to potreboval. Se bom že sam zavaroval za tiste čase na svoj način in bom sam odgovoren za svojo uspešno oziroma neuspešno varčevanje. Podpišem takoj!

tomi

Guru
1. sep 2007
18.697
9.913
113
40
MB
pol si boš tudi sam plačal operacijo na srcu, če jo boš kdaj potreboval, al bi v zdravstu pa bil solidaren
smile-1.gif

jaz tudi dajem še nekaj dodatno v sklade za penzijon, če kdaj dočakam seveda ...
grin1.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
pol si boš tudi sam plačal operacijo na srcu, če jo boš kdaj potreboval, al bi v zdravstu pa bil solidaren
smile-1.gif

prispevki za zdravstveno zavarovanje bi normalno plačeval, ker to sta dva različna prispevka! plačeval ne bi samo PIZ.

20. okt 2008
327
25
28
Takoj ko kaj takega uspe tebi, se najdejo novi, nato pa sledi učinek snežene kepe in razpad sistema
uf-1.gif

Verjetno imaš tudi ti v družini kakšnega penzionista
confused-1.gif

Pa ne trdim da imamo idealen sistem, samo vseeno boljše takšen sistem kot popolna anarhija.

Nazadnje urejeno:

X3m

Pripravnik
3. jan 2012
283
0
16
SLO
Ja, v tem imaš prav, ampak bi avtorja vseeno podprl v njegovi ideji, čeprav je zakonsko (ŽAL) neizvedljiva.

V praksi je pa to (verjetno) takole: naši stari so plačevali za generacijo prej, mi plačujemo za njihovo generacijo + DODATNO, če boš hotel kaj imet (čeprav se mi IMHO zdi to brezveze, itak tega denarja čez x let ne bo več), naši otroci bodo plačevali za naše stare, za nas, zase in še za svoje otroke ... torej bo šlo večino denarja za (imaginarne) penzije. In za zdravstveno zavarovanje.

Projekt POKOJNINA pa danes verjetno deluje kot primer Vegrada .... odtrgljaji so, denarja ni.

X3m

Pripravnik
3. jan 2012
283
0
16
SLO
Citat:
Uporabnik Master_of_Disaster pravi:
Pa ne trdim da imamo idealen sistem, samo vseeno boljše takšen sistem kot popolna anarhija.

No, ja ... čeprav nismo daleč od anarhije, s tem, da tudi denarja ni ... (ga ne bo)

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Master_of_Disaster pravi:
Verjetno imaš tudi ti v družini kakšnega penzionista
confused-1.gif

Ta penzionist oziroma dva penzionista sta celo življenje prispevala v pokojninsko blagajno za svojo zdajšnjo penzijo, ob svoji takrat ne preveč slabi plači imata danes mizerno penzijo nekje nad 400eur medtem, ko njuni sovrstniki danes prejemajo kar nekaj višjo penzijo samo zato, ker se jim je uspelo upokojiti nekaj let prej (kljub temu, da so imeli nižjo plačo) in to samo na podlagi čudnega preračunavanja in upoštevanja let za obračun penzije.
Če pa dodam, da nek Kučan prejema 3.000eur penzije, razni borci (ali pa navadni kurirčki) iz časov 2.sv.vojne in potomci teh borcev prejemajo po 1.500eur penzije, pri takih primerih mi gredo pa lasje pokonci in mi nekako ni v interesu NJIM plačevat solidarnostne prispevke za PIZ.
Raje poskrbim za svojo prihodnost na drugačen način in sem si sam kriv za dobro oziroma slabo penzijo, ko bom, če bom do nje prišel. Pa še ena prednost je, če sam varčujem za to penzijo.... recimo da me pobere pri 50ih letih preden bom prišel do penzije, bodo vsaj moji otroci lahko podedovali to, kar sem prišparal medtem, ko pa pri tej državni penziji ne bo tako in bo ves ta denar ostal državi in raznim Kučanom ter "borcem" in njim podobnim.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Lahko pa seveda zapreš in se posvetiš samo še fušanju, če je to izvedljivo v tvoji branži.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik igi pravi:
kaj pa če odpreš d.o.o. in pač nihče ni zaposlen na njem?

A to se drugače da? To da nihče ni zaposlen na d.o.o.

Kakšni pa so davki na dobiček pri d.o.o., so kaj drugačni?

Ne, fušanje ne pride v poštev.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Lej, pozabi.

Če te tako moti, se odseli oz. odpri firmo drugje. Slovaška, Singapur, Lux, Hong Kong itd.

A ti misliš, da si edini, ki si prišel na to idejo?
smile-1.gif

Vsakemu novopečenemu podjetniku pade to najprej na misel.press

Pač, delaj na tem, da ostaneš na minimalnih prispevkih, pa čim več upravičenih stroškov na s.p. in bo.

LP

Nazadnje urejeno:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Spirit@ seveda pri dobri plači je smiselno dajati stran določen znesek za stara leta sedaj pa ali ga vložiš v razne pokojninske stebre ali ga imaš v zlatu kar je zelo pametno celo v sedanjem času, imaš lepe šanse da boš v penziji ''brez skrbi, ja zopet penzija saj končno od teh odtegljajev od plače bi bil socijalno ogrožen in ne samo socijalno tudi zdravstveno,vprašam te ' se zavedaš da nikoli ne veš kdaj boš zbolel in zaradi tege smo solidarni, če si pa želel kako drugače živeti bi se pa moral naroditi tja leta 2030 takrat verjetno vsega tega več ne bo. pa brez zamere.Amerika je dober primer zgrešenega sistema, tam ali si bogat ali siromak, sredine ni tisti na sredini so ponavadi v zaporih ali so med zvezdami.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
A ti misliš, da si edini, ki si prišel na to idejo?
smile-1.gif

vem da nisem, sej ravno zato pa vprašam, če je mogoče to izvedljivo.... OK sem izvedel da ni
crazy1.gif

@predhodnika: lej, ta ameriški sistem je "zgrešen" samo za tiste, ki so lenuhi (niso dokončali šole kakor vsi drugi in ostanejo prikoličarji), kakor je zgrešen tudi za tiste, ki so nedisciplinirani in si ne plačujejo tega v nek sklad.... tisti, ki si pa tega ne plačajo, prav tako pa ne plačajo zdravstvenih prispevkov, ker šparajo in si raje kupujejo super športni kabriolet.

To je nekaj takega kakor je pri nas nacionalni šport, da si kupiš super avto na lizing, potem pa tankaš cvička notr in ga obuješ v neke kitajske pnevmatike, ker ga nisi zmožen vzdrževat. Pač nepremišljenost.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Erm, sklad lahko propade, penzija pa je vsaj tisto nekaj zasiguranega, ki bi naj bilo...edino če propade v celoti država, ampak takrat bodo verjetno večje skrbi, ko le penzija.

V glavnem, nastavi si finance tako, da plačuješ zgolj tisti minimum, ki je dovolj za 400€ penzije, vse ostalo pa "skrij" oz si pač nekam nalagaj, da boš potem imel 400 + 2000 penzije, pa ti bo fajn.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Erm, sklad lahko propade, penzija pa je vsaj tisto nekaj zasiguranega, ki bi naj bilo...edino če propade v celoti država, ampak takrat bodo verjetno večje skrbi, ko le penzija.

Sklad ne more propast. Lahko pa propade firma, kar pa nima veze s skladom kjer je naložen denar.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
smile-1.gif

prispevki za zdravstveno zavarovanje bi normalno plačeval, ker to sta dva različna prispevka! plačeval ne bi samo PIZ.

Kaj bi naredil v primeru, če se ti kaj zgodi in bi po obstoječem sistemu imel invalidsko penzijo, ker pa nisi vključen v sistem, do tega nisi upravičen?
grims-1.gif