Prvi Romski restoran v EU (Maribor)

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik #488

Nekaj za patriota.

Romani kafenava
evil.gif

http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2013111005973508
http://www.rtvslo.si/tureavanture/kulinarika/maribor-s-prvo-romsko-gostilno-v-evropi/300613

Citat:
V Evropski uniji že obstajajo restavracije, ki jih vodijo ali pa so njihovi lastniki Romi, restavracija v Mariboru pa bi bila prva, ki bi temeljila na romski kulturi in kulinariki. Na jedilnem listu bi se tako znašle tradicionalne jedi jugovzhodne Evrope, ko so na primer dolma, golaž, burek in baklava, v restavraciji pa bi ponujali tudi branje prihodnosti.

V podjetju, ki je za odprtje prejelo evropska sredstva, so se nadejali, da se bodo z restavracijo izboljšali medetnični odnosi, hkrati pa bi v njej Romi dobili delo. Romi se sicer spopadajo z izjemno visoko, 97-odstotno brezposelnostjo.

"Če delodajalec v Mariboru vidi, da si Rom, ne boš dobil službe," pravi 37-letni Bajram Mehmeti, ki bi v restavraciji delal kot natakar. Njegovi starši so se pred 30 leti s Kosova preselili v Maribor, kjer je takrat cvetela industrija.

V projektu odpiranja prve romske restavracije se je izobraževalo 23 Romov, izmed katerih so jih za delo izbrali pet. Romska skupnost je nad odločitvijo, da restavracije ne bo, razočarana. "Ne gre le za samo restavracijo, to je bila možnost, da Romi dobijo zaposlitev," je dejal predstavnik Romov Fatmir Bečiri.

Po besedah mariborskega župana Andreja Fištravcaje so Slovenci tolerantni, dokler osebno ne stopijo v stik z drugimi etničnimi skupinami. Do problema je prišlo zaradi ksenofobije, še bolj pa krivi svojega predhodnika, Franca Kanglerja, ki je svetu mestne četrti obljubil, da lahko sami odločijo kakšna bo usoda stavbe, v kateri je nekoč bila picerija Ču-Ču.

Kot piše Cain, predstavnik mestnega sveta pravi, da svet nima nič proti romski restavraciji, a da namerava v praznih prostorih odpreti dnevni center za vse starosti. Cain ob koncu navaja izjavo anonimne Slovenke srednjih let, ki pravi, da se Romi obnašajo katastrofalno. "Celo otroci se obnašajo grozno, pljuvajo in grdo govorijo. Odrasli se naokoli vozijo z neregistriranimi vozili. Kradejo in niti na pamet jim ne pade, da bi delali, še posebej ženskam ne."

Novinar zaključuje z navedbo besed Bečirija, ki pravi, da so Romi šokirani in da takega sovraštva doslej niso občutili.

Nisem vedel, da je MB najbolj cigansko mesto v Slovenijo in da jih imamo 2000. Geto na Studencih-Taboru mi je znan, samo nisem vedel, da jih je toliko.

Ne vem kaj bi rekel na tole... v Ambrusu ni več fraj parcel?

satelite_mike

2 uri za cajtom
18. avg 2013
1.939
3
38
greš na hamburger(dogburger), pod mizo ti hitro ponudijo kak gram bele ali pa kake druge dobre robe pa bo.
Biznis laufa, pod mizo še šteko čikov za pol cene.
Zmaga!

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Kar veseli se.

http://www.dnevnik.si/kronika/1042272401

Drugače pa, zakkaj misliš, da je to zame?

Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Nisem vedel, da je MB najbolj cigansko mesto v Slovenijo in da jih imamo 2000. Geto na Studencih-Taboru mi je znan, samo nisem vedel, da jih je toliko.

Ne vem kaj bi rekel na tole... v Ambrusu ni več fraj parcel?

Vi imate večinoma dobro organiziran šipteraj, doseljen po osamosvojitvi. Sem že pisal tu o tem.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.797
113
Tole bo samo sebi namen,sčasoma, 300.000 bodo pocuzali kaj pa potem. Skeptičen sem.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Jaz pa nisem apriori proti. Romske jedi znajo biti fajn in če se zadeva pravilno zapelje, zna funkcionirati. Niso vsi romi "nabiralci barvnih kovin" in tudi niso vsi zabušanti. Enkrat sem bil v portorožu v palacu, ko so v hotel prispeli tisti muzikantje "100 ciganskih violin". Gre za zelo sofisticirane ljudi, krepko nad nivojem povprečnega "slovenceljna"

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Restavracija bi me zanimala, če bodo kolikor toliko romske jedi. Rad hodim v druge "ciganske" restavracije, npr. mehiško, kitajsko... Jasno je, da ima hrana v teh gostilnah samo mali pridih okolja, ki bi ga naj predstavljala. Sicer pa je stvar prilagojena trenutnemu okolju.
Če bi šlo samo za izkoriščanje EU sredstev, tudi ne bi bilo nič čudnega. Več se sicer s tako dejavnostjo v Sloveniji ukvarjajo "beli cigani".

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
ksz

Jaz načeloma nisem proti restavraciji ampak glede na okolje v katerem bo, se stvari hitro lahko "zapletejo". 500m stran so bloki v katerih živi 90% ciganov in vse to se bo slej kot prej začelo zbirat v in pred restavracijo. Čez cesto te restavracije je lokal Q in študentski dom, v katerem so večinoma nastanjeni študenti, ki so v Mariboru na mednarodni izmenjavi. Če se bo v tej novi restavraciji začel prevelik cigo-migo bo tam hitro postalo nevzdržno.