Protikadilski zakon - dve leti kasneje

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Včerajšnja novica o brilijantnosti naših južnih sosedov, kjer grozi, da bodo po parih mesecih delovanja omilili (beri: ukinili) protikadilski zakon, me je spodbudila, da sem začel malo razmišljati o poteku stvari v Sloveniji.

Minili sta dobri dve leti od sprejetja zakona pri nas. Bili so poizkusi s strani gostilniškega lobija, da bi zakon omilili ali ukinili, ampak na srečo brezuspešno. Vsi (oziroma večina) takratnih proti argumentov se je izkazala za kup laži. Lokali so še vedno nabito polni, 1EUR+ kavica gre še vedno v promet, odpirajo se novi lokali in zapirajo stari, kot je že od nekdaj bilo. Morda so zaprli kakšno zbirališče lokalnih pijančkov v Spodnjem Dupleku...

Kaj menite o zakonu dve leti kasneje, ko ste se kadilci lahko navadili na novo prakso kajenja zunaj in pitja / hranjenja v čistem zraku in nekadilci, ki lahko sedaj končno v miru naslednji dan po obisku lokala oblečete ista oblačila in predvsem - dihate čisti zrak?

Kar se mene tiče, čeprav so mi antipatični, aplavz prejšnji vladi za to potezo in predvsem za neomajno držo do konca. Pri nas sem se že toliko navadil na čist zrak v lokalih, da si sploh ne predstavljam, kako je bilo včasih. Tako da na kakem potovanju doživim prav šok, ko se iz vseh strani kadi dim.

Čakam le še na popolno prepoved kajenja tudi na zunanjih javnih površinah, kjer se streže hrana. Včasih tudi poleti raje sedem kam notri, ker vem, da se mi ne bo kadilo v glavo, ko bom ravno začet jesti.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.707
1.352
113
Sem občasni kadilec in 100% podpiram ta zakon. Strinjam se tudi z zadnjim odstavkom. S svojo razvado ne smeš motiti drugih. Priznam pa, da mi je bilo na zadnjem dopustu na Slovaškem kajenje znotraj všeč, ker je bilo zunaj -15°C.

Nebi šel v klub, kjer nimajo organiziranega izhoda za nas đankije. To je vsa razlika.

Med jedjo itak ne kadim oz. tudi meni kot kadilcu smrdi. Ne maram zakajenih prostorov.

V lokale pa pozimi načeloma ne zahajam. Na mrazu ne bom sedel, piva oz. kave brez cigareta pa tudi ne bom pil, oz. si to lahko privoščim doma.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
To je pa eden redkih zakonov, ki so ga izpeljali tako, kot so se odločili in niso odstopili niti za milimeter. Kljub vsem pritiskom navkljub.
Če bi bilo več takih, dobro napisanih zakonov, in njihove implementacije v življenje, bi počasi lahko rekli, da nismo v politični banana republiki.
Ampak to je še tako daaaaaaaaleč ....

Nazadnje urejeno:

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
kot je rekel JBT,če bi se držali ali izvajali ostale zakone kot tega,ne bi imel nobenih pripomb...but...kot kadilca tudi mene moti kajenje ko jem,vendar ga ni čez čik po dorem kosilu/večerji ob kozarcu vina ali pa jutranja kava z čikom...s klapo smo pač opustili zahajanje v par lokalov (pozimi), se pa še vedno najdejo lokali kjer lahko v miru prižgeš cigaret (in to ne v prekajevalnici!) in kjer smo mi second class people varni pred čistuni
cheer.gif

hehehe pa še anekdota: pridemo v en lokal,valda vse mize na vrtu zasedene,ko namignemo kelnarju da bi pač radi sedeli na vrtu zaradi kajenja je vletel šefe in mirno deložiral skupino nekadilcev v notranjost lokala,na vrtu imajo namreč tablico z napisom,da imajo kadilci prednost za mize na vrtu
cheer.gif

kajn

Guru
5. okt 2007
2.843
1.686
113
Iskajoč brata
Mene je v štartu mal motil, sam sn se tud jaz tuk privadil, da si zdej zlo težko predstavljam, da bi šev nazaj v zakajen prostor.
Res je, da je pozim treba mal potrpet, sam me tudi to ne moti preveč. Zdej polet smo se razvadili, ker smo itak cel cas zunaj, ampak prihaja nazaj zima. Se pa pozzna, da pozimi manj pokadim
smile-1.gif

Dve stvari me pa motita pri tem zakonu:
Prva stvar je, da je tobak prikriv druge vonje (po kakšnem hitri hrani ali po "švicu")
Druga stvar je pa, da na kakšnih večjih koncertih v zaprtih prostorih, bi res pasal kakšnega pržgat, pa se je treba čist predolg gužvat do izhodu. Fu.ck it

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Aje to, da se pri hrani ne kadi, le bonton, ali obstajajo tudi kaki predpisi?
(za gostilne ipd, seveda, ne za domov)

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
jest pa mislim, da bi mogl to odločitev prepustit gostincu. na koncertih recimo bi čisto pasalo kadit, prostori so ponavadi dovolj veliki, tko da na takih prireditvah bi moglo bit dovoljeno.

je pa res, da zdej marsikje še bolj smrdi kot prej... pa ne po dimu. zdej mi mogl šele dobre prezračevalne sisteme naštimat!

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik dkivi pravi:
vendar ga ni čez čik po dorem kosilu/večerji ob kozarcu vina

Majhen problem je, da je velika verjetnost, da ko bo tebi po obroku zapasal čik, bo nekdo pri sosednjih mizah ravno pričel jest...

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Sem kadilec...pa mi je všeč zakon...zakaj bi škodoval drugim če sem tak [censored] da sam sebe uničujem....ni treba da še druge...

razlika med prej in sedaj je v tem da manj zapravim...prej sem hodil 3-4x dnevno na kavo...zdej 1-2 mesečno (pač sem se navadil pozimi da nehodim več (mraz.press).

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.065
416
83
Kadim in mi je "novi" zakon všeč. Že v štartu se prav veliko nisem pritoževal in po prvi prestani zimi sem se popolnoma navadil. Najbolje je, da obleke nič več ne smrdijo
smile-1.gif

Tudi pozimi brez problema ustanem in grem ven na cigaret. Pivo gre magari z mano. Skadim nekoliko manj in je še s tega vidiga bolje.

Kar se pa tiče zmrdovanja nekadilcev zunaj - ne šmirglam 5 posto. Ne piham pod nos otrokom in počakam da družba s katero sem recimo na kosilo poje do konca. Kaj se dogaja za sosednjo mizo ni moja stvar. Imate izbiro, da se vsedete kamor želite, mi je nimamo. Človek dobi občutek da so vam ponudili prst sedaj bi radi celo roko.
Če smo se mi sprijaznili s kajenjem zunaj in se ne pritožujemo se tudi vi lahko navadite in sprejmete kompromis.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Gre se samo za to, da je zakon v takšni obliki samo prva faza. Tu se ne gre za izpolnjevanje nekih nemogočih zahtev ali muh nekadilcev. Tu se gre za dolgoročno in razširjeno politiko promocije zdravja in v končni fazi - uvrstitve tobaka tam, kamor spada - na seznam prepovedanih substanc z visokim potencialom zasvojljivosti.

Ja vem, nekaterim se to zdi smešno... tudi naš protikadilski zakon se vam je zdel smešen pred desetimi leti.
smirk-1.gif

Naslednje faze lahko opazuješ v bolj razvitih državah sveta, kjer prepoved kajenja uvajajo tudi v odprte prostore, kjer se zadržujejo večje skupine ljudi (in kjer nekadilci ponovno - nimajo možnosti izbire). Parki (Kitajska), plaže (Kalifornija), lokali s hrano - zunaj (NYC).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Tu se gre za dolgoročno in razširjeno politiko promocije zdravja in v končni fazi - uvrstitve tobaka tam, kamor spada - na seznam prepovedanih substanc z visokim potencialom zasvojljivosti.

Leta nazaj sem bral neko ameriško knjigo, kjer je bilo na dolgo in široko razloženo, zakaj se to še ni in se tudi ne bo kmalu zgodilo.
evil.gif

janko1

Pripravnik
27. nov 2008
857
1
16
www.pohorski-abohi.com
Zakon je še vedno v kurcu!!! če bi ga le naredli da v gostilnah z hrano prepovedano kadit

v kafičih in podobnih pa bi lahko bilo dovoljeno kadit ! Mogoče te vsaj samo med zimo !!!!!

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Hrvaška vlada bo s tem dokazala le tisto, kar je jasno vsakomur s četrt delujočih možganov: da jo vodijo navadni tepci...
smirk-1.gif

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Tu se gre za dolgoročno in razširjeno politiko promocije zdravja in v končni fazi - uvrstitve tobaka tam, kamor spada - na seznam prepovedanih substanc z visokim potencialom zasvojljivosti.

Leta nazaj sem bral neko ameriško knjigo, kjer je bilo na dolgo in široko razloženo, zakaj se to še ni in se tudi ne bo kmalu zgodilo.
evil.gif

To se da tudi čisto na kratko razložiti
grin1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik majaron pravi:
Kadim in mi je "novi" zakon všeč. Že v štartu se prav veliko nisem pritoževal in po prvi prestani zimi sem se popolnoma navadil. Najbolje je, da obleke nič več ne smrdijo
smile-1.gif
Počasi sumim, da so vsi tega mnenja razen mulcev, ki jim itak perejo starši...
wink-1.gif

In so jim zdaj kratene človekove pravice itd...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Meni kot nekadilcu je zakon prav O.K še posebej zato ker ni potrebno oblek vsak dan prati. Kar se tiče kajenja zunaj pri kosilu me pač ne moti ker imam še vedno možnost iti v lokal. Seveda bi bilo drugače če bi bil kdo tako nesramen da bi to namerno počel ampak takega pacienta do sedaj še nisem srečal

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Sem kadilec in mi je ta zakon vredu, ker sem se navadil. Ko se samo spomnim kak so mi cote vedno smrdele ko sem prišel od nekod. Pozimi bo malo kriza-pač ne bomo v gostilne pozimi hodli tolko pa bo že nekak.