Protesti v Ljubljani

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.503
2.863
113
v lokalni ostariji
he he no kaj sem rekel se točno vidi kdo tukaj so razni ekonomisti itd
smile-1.gif

in zakaj ne 2000€? še vedno je to nekako "socialna" firma. in ja pač referenca bi bila dobra...

itak managerjev itd ne rabi... rabi dobrega "kooordinatorja" ki bi znal razporedit resource (delavce) in kontrolirat izvedbo. ampak eni bi pa zaposlili vsaj 100 managerjev s po 10.000€ plače zakaj? kaj so vrli "managerji" pokazali? kako ukrast kar se ukrast da...

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
itak managerjev itd ne rabi... rabi dobrega "kooordinatorja" ki bi znal razporedit resource (delavce) in kontrolirat izvedbo.

O... si ugotovil, da potrebuješ nekoga, ki bo načrtoval, razporejal sredstva (delavce in potrebno opremo), nadzoroval izvedbo.
Ugotovil si, da potrebuješ vodjo. Ko boš ugotovil, da za 50.000 zaposlenih potrebuješ veliko več kot enega takega boš prišel na to, kar ti že skozi razlagam.

Citat:
ampak eni bi pa zaposlili vsaj 100 managerjev s po 10.000€ plače zakaj? kaj so vrli "managerji" pokazali? kako ukrast kar se ukrast da...

Tole je pa čisto na tvojem zelniku zraslo
smirk-1.gif

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Aja... Saj ne, da je to v SLO izvedljivo ampak ja... šlo bi za Socialno podjetje. Ustrezna zakonodaja v povezavi s tem je pri nas že v veljavi.

In tudi 2.000€ (neto) plače za najvišje vodje bi tudi po mojem moralo biti dovolj. Drugače pač niso pravi.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Lej, Ganesh, saj se vsi zavedamo, da mora biti 3/4 dela opravljenega v pisarni, če želiš, da je zadeva za današnje čase učinkovita. Ni pa treba zaradi tega dejstva favorizirati managementa, ki si je v teh ubogih 20. letih slovenske zgodovine ob levjem delu pomoči politike na tajno in odzadaj prigrabil večino premoženja države, posledice pa nosi na hrbtu pošten, skromen, nerazgledan in nespoštovan povprečni državljan!

Kdo piše normative dela direktorju firme? On sam, sebi! Če je priden in moralno OK, z vizijo, bo firma morda uspešna. Če ni tako zelo priden, bo pa večino dela prevalil na razne režijske službe, te si pa po istem sistemu zaposlijo še kopico tajnikov in sekretarjev, ki so isto režijske službe ... - to je slovenska oblika organizacije firme in to že od 60. let prejšnjega stoletja.

Namreč če te nihče ne nadzira, je velika verjetnost, da se boš hitro pokvaril. To ni moj zelnik, ampak zgodovina človeške družbe.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
No ja...

"Vsi bi imeli šanso iti delat v "javna dela d.d." " ...
Trenutno je brezposelnih recimo 100.000 Ljudi. Vsaj 50.000 je naravna brezposelnost v SLO. Torej bi v ta d.d. prišlo 50.000 oseb.
Po pogojih kot si jih ti zapisal (da dobijo npr. 700-800€ mesečno) to pomeni, da je strošek na takega zaposlenega cca. 1.200€ (1.050€+... bruto bruto plača, 150- malica in prevoz). To znese 60MIO € na mesec oz. 720MIO € na leto le za stroške dela vseh teh zaposlenih. Če upoštevamo še potrebne dodatne stroške (ki so dejstvo) - oprema za delo (naj bo to metla, lopata ali računalnik), mentorstvo (nekdo jih mora naučit), načrtovanje, vodenje ipd... pridemo sigurno na 1 MRD € na leto.

Ka Križaniča milijarda ni nič (on je take zneske metal skozi okno - plačeval, da so bili ljudje doma) a v današnjih časih je 1 MRD ogromno.

Koliko bi od te MRD dobili nazaj? 150MIO v DDV, dodatnih 25 MIO v trošarinah, 300 MIO v prispevkih iz in na plačo ter dohodnini... torej (zaokrožimo navzgor) 500MIO ... končni strošek 50.000 zaposlenih bi tako bil 500MIO... KAJ S TEM?

Iz proračuna 2012 je razvidno:
- 187 MIO € je šlo za transfere brezposelnim
- 270 MIO € je šlo za transfere za socialno varnost (tega zneska seveda ne moremo upoštevati celega - vključeni upokojenci, invalidi)
- 135 MIO € je šlo za nepridobitne org. in ustanove (verjetno bi lahko upoštevali le manjši del tega zneska)
----> pa verjetno je tu še marsikatera druga postavka, iz katere bi se dalo preusmeriti sredstva

...
in zadeva bi bila izvedljiva... ob ustreznem načrtovanju in managementu skoraj brez realnega stroška za državo (zgolj s preusmeritvami, drugačno organizacijo ipd..)

Ok, samo ti, ki bi delali preko javnih del, bi za plačan denar tudi nekaj naredili...urejanje strug voda, čiščenje svinjarije po gozdovih, urejanje parkov, košnja trave, kaj jaz vem, pomožna dela pri urejannju infrastrukture...

s tem, da so nekateri brezposelni tudi dokaj izobraženi in bi znali orpavljati tudi kakšno bolj zahtevno delo

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.503
2.863
113
v lokalni ostariji
ganesh bi rad da bi imelo 90% diplomantor EF posel kot manager v tem podjetju
smile-1.gif

ne direktor kot si ga predstavljamo ampak koordinator. s zelooo omejenimi pooblastili (razporeditev na delo, odpustitev če delo ni ok opravljeno oz so pritožbe. sevede če delavc dobi "odpoved" mu odpadejo VSE socialne pravice!)

pač da se omeji razno lopovščino...

lahko pa se navlečejo notri razni "managerji" ki bodo skrbeli kako prekanalizirati €€€iz firme v svoj žep.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
s tem, da so nekateri brezposelni tudi dokaj izobraženi in bi znali orpavljati tudi kakšno bolj zahtevno delo
In razne menedžerske vodje bi tudi dobil med njimi, ki bi verjetno bolj znali obvladati ta posel (pa tudi bolj pošteno) kot pa menedžerji, ki so že zdaj vseskozi pri koritu, izkušnje pa so samo na papirju, marsikatere prave bi pa morale biti obravnavane na sodišču.
Pravzaprav bi take firme komot ustanovili z izključno brezposelnimi, tudi vrhovni kader. Bi bilo zanimivo videti, kako se obvladuje firma, ki jo ne vodij VIP-ovci.

Seveda pa iz tega že po defaultu ne more biti nič, ker morajo razni levi in desni strici nastaviti svoje kolege in žlahto.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Vsekakor. Tudi za vodje v takem podjetju bi se lahko v 90% uporabilo te iste ljudi.

Bistvo je pa seveda to, kar si zapisal v prvem odstavku (in zato mi je ideja všeč)... za enako ali malo več denarja kot sedaj bi imeli konkretne rezultate (direktni rezultati), indirektnih pozitivnih vplivov bi bilo pa še ogromno...

Tisti moj "no ja" leti na to, da tudi ob najvišji stopnji zaposlenosti v SLO, ko smo imeli 100.000 uvoženih delavcev... je bilo na zavodu še vedno 50.000 (naravna brezposelnost). Kdo so to?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
smile-1.gif

ne direktor kot si ga predstavljamo ampak koordinator. s zelooo omejenimi pooblastili (razporeditev na delo, odpustitev če delo ni ok opravljeno oz so pritožbe. sevede če delavc dobi "odpoved" mu odpadejo VSE socialne pravice!)

lahko pa se navlečejo notri razni "managerji" ki bodo skrbeli kako prekanalizirati €€€iz firme v svoj žep.

Sedaj pa pokaži kje sem to zapisal.

Če imaš ti (več kot očitno) težave s funkcionalno pismenostjo je to tvoj problem. To, da pa da neka zgrešena dejstva predstavljaš kot moje želje in moje cilje je pa nekulturno in s tem si v mojih očeh totalni [cenzura].

Problem Slovenije so tudi taki, kot si očitno ti. Polpismeni, zadrti in v neke probleme zagledani osebki, ki takrat, ko neke stvari ne razumejo, začnejo vse naokoli obtoževati in črniti.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
In razne menedžerske vodje bi tudi dobil med njimi, ki bi verjetno bolj znali obvladati ta posel (pa tudi bolj pošteno) kot pa menedžerji, ki so že zdaj vseskozi pri koritu, izkušnje pa so samo na papirju, marsikatere prave bi pa morale biti obravnavane na sodišču.
Pravzaprav bi take firme komot ustanovili z izključno brezposelnimi, tudi vrhovni kader. Bi bilo zanimivo videti, kako se obvladuje firma, ki jo ne vodij VIP-ovci.

Seveda pa iz tega že po defaultu ne more biti nič, ker morajo razni levi in desni strici nastaviti svoje kolege in žlahto.

1. To o čemer se tu piše je neizvedljivo predvsem zaradi tega, ker bi morala država za nekaj takega sprejeti zakone, ustanovila bi svojo firmo (d.o.o. v državni lasti) in potem pač vemo kam grejo stvari naprej... Kar si sam zapisal v zadnjem stavku.
2. Izključno z brezposelnimi take firme pač ne bi mogel ustanoviti. Če bi imeli vse kompetence, iniciativnost, vizijo in bi bili tudi osebnostno za kaj takega ne bi bili na zavodu.
3. Kako se obvladuje firma, katere ne vodijo VIP-ovci lahko vidiš v naravi
wink-1.gif
. Poglej naprimer vzpon Virgina, delovanje IKEE, pri nas morda Akrapoviča, Ledineka, ipd...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Citat:
smile-1.gif

Sedaj pa pokaži kje sem to zapisal.

Čimaš ti (več kot očitno) težave s funkcionalno pismenostjo je to tvoj problem. To, da pa da neka zgrešena dejstva predstavljaš kot moje želje in moje cilje je pa nekulturno in s tem si v mojih očeh totalni [cenzura].

Problem Slovenije so tudi taki, kot si očitno ti. Polpismeni, zadrti in v neke probleme zagledani osebki, ki takrat, ko neke stvari ne razumejo začnejo vse naokoli obtoževati in črniti.

Malo smo nestrpni, vsi ki tule pišemo. Saj ni treba takoj na nož. Če grem brati debato nazaj, se čisto drugače razume.

Zaenkrat se mi zdi, da je debata konstruktivna. Jaz jo vidim kot odlično rešitev začaranega kroga, v katerem smo. Manjka pa seveda kopica bistvenih detajlov, ker je zadeva zaenkrat samo idealizirana želja. Jaz mislim, da je čisto na prvem mestu uvedba splošne kpl. odgovornosti za svoje delo. To pa potegne za seboj zakonodajo. Potem bi pa morda šlo ...

Filtrov ni v naši slovenski družbi. Pod pojmovanjem demokracije so nam prikazali sistem brez omejitev, to pa ne gre.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.503
2.863
113
v lokalni ostariji
se umikam ker sem totalni [cenzura]. očitno nekatere boli, da imam drugačen pogled na tole zadevo... pa sem potem funkcionalno nepismen, zadrt itd... ampak ironično ti, za katere sem totalni [cenzura] ne razumejo koncepta, da ne rabiš polno fenomenalno plačanih managerjev zato da rečejo Jože pejt pometat tamlje, Francl slabo tole si pa slabo naredu...

in ne zaradi mene, zaradi pismenih odprtih "intelektualcev" ki bi takoj navlekli stotine raznih "sposobnih" managerjev je zadeva obsojena na propad.

ker bi kot je že keber ugotvoil razni desni levi in sredinski strici / tete/botri privlekli svoje kandidate... čez cca 1 leto (ko bi si vsi napolnili žepe) pa bi ugotovili da je to podjetje nesmiselno, slabo, da je treba vse skup zapret... in da predstavlja vse samo hudo breme za proračun
smile-1.gif

aja mimgrede glede managerjev: pekarna Blatnik si je navlekla enega dobrega "managerja"
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Tale firma Javna dela bi v zdajšnjem sistemu funkcionirala samo v obliki s.p . Morda kot d.d., kot doo ali zavod pa nikakor.

V vsakem primeru je treba zamenjati kopico zakonodaje z delom ustave vred.

Lej, Alko, midva sva na idealistični strani, Ganesh pa na realistični. Ideja je zame brez dvoma odlična, le Slo je še treba prilagoditi njej.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
toliko o fuuul dobrem managerju:
http://www.dnevnik.si/poslovni...nava-ali-stecaj
je bil dober za svoj žep...

Nam lahko razložiš zakaj je Pekarna Blatnik v prisilni poravnavi? Očitno si zelo dobro obveščen.
Jaz ocenjujem, da so krive napačne odločitve lastnikov (ki so bili hkrati tudi management) v obdobju 2007-2011 (nasedla investicija v Srbiji, blagovna znamka HappyPek).

Sicer mi ni jasno kako sta šla lahko zakonca Blatnik v kompanijo z Ferkom, katerega je takrat že obravnavala KPK, po tem, ko so policisti preiskovali njegove domnevno (da me ne bo kdo tožil) nečedne posle v Elanu. Ferko je bil eden "boljših" nastavljenih direktorjev prejšnje vlade...
evil.gif

Sam imam občutek, da nista imela veliko izbire. Dolgovi iz financiranja (dolgoročni, kratkoročni) so non stop naraščali, prav tako dolgovi do dobaviteljev. Lansko leto so zaključili z 1,5 MIO izgube! Ferko je v Pekarno Blatnik prišel šele konec leta 2011 ... in to kot solastnik (dokapitalizacija podjetja).

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
1. To o čemer se tu piše je neizvedljivo predvsem zaradi tega, ker bi morala država za nekaj takega sprejeti zakone, ustanovila bi svojo firmo (d.o.o. v državni lasti) in potem pač vemo kam grejo stvari naprej... Kar si sam zapisal v zadnjem stavku.
Jaz si ne delam utvar, taka firma bi bila še vedno državna, saj bi se financirala iz proračuna. Ampak dalo bi se omejiti pijavke, čeprav dosedajšne vlade niso pokazale volje za to in tudi trenutna kaže, da smo od omejevanja pijavk celo še bolj oddaljeni kot prej.

Citat:
2. Izključno z brezposelnimi take firme pač ne bi mogel ustanoviti. Če bi imeli vse kompetence, iniciativnost, vizijo in bi bili tudi osebnostno za kaj takega ne bi bili na zavodu.
Govorimo o firmah (saj ni mišljeno, da bi to bila velefirma s stotisoč zaposlenimi), ki bo upravljala manj zahtevna javna dela in ne rabi imeti nekega vrhunskega kadra, ki bo zmožen pridobivati dela na najbolj zahtevnih trgih Daleč od tega. In z brezposelnim kadrom, ki obstaja na zavodu, bi se to, kar mislim, skoraj gotovo dalo narediti 100%.

Citat:
3. Kako se obvladuje firma, katere ne vodijo VIP-ovci lahko vidiš v naravi
wink-1.gif
. Poglej naprimer vzpon Virgina, delovanje IKEE, pri nas morda Akrapoviča, Ledineka, ipd...
Seveda lahko vidim v naravi. Ampak tukaj govorimo o javnih delih, ne pa da bo taka firma naredila megakorporacijo. In ravno v (para)državna podjetja se potem naselijo vse pijavke, ki dejansko niso zmožne nikakršnih uspehov v privat sektorju. Imaš pa med brezposelnimi kar precej ljudi, ki zaradi krize nimajo možnosti, ki jim mogoče manjka samoiniciativnosti, da bi iz nič postavili nekaj večjega. Če jim zaupaš neko odgovorno mesto, znajo pozitivno presenetiti (ne vsi seveda, ampak pijavke so še slabše).