Profi aparati vs. ostali

ant

Pripravnik
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
če smo že pri lisičkah ... ena z moje strani ... malček drugačna ...

Nikon D3s + Nikkor 300 f/2.8 + 1,4xTC

Zakaj profiji ne uporabljate več crop aparate za slikanje na daljavo, ki vam omogočajo boljše povečave npr. ne bi potrebovali tc-ja?
Pa saj 7d ali d300s nista švoh aparata (no d300 je malo švoh z mpix)?

LP

EDIT: nova tema, nov naslov

Nazadnje uredil moderator:

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Zakaj bi uporabo D300s, ki mi bo dal zelo slabšo fotografijo samo zato da nebom rabo uporabit TC? Ti aparati ne ostrijo tak dobro in tudi ko izostrijo ta ostrina ni primerljiva z D3s. Polek tega pa čeprav je dovolj svetlobe vseeno delamo ponavadi na iso 1600, ker so časi okoli 1/2000 in F5.6 ali višje.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Vsi nikon FF imajo možnost crop faktorja ja. Čeprav potem ti ostane še cca 6mpix, tak da je konverter bolj uporaben.
@ant, z razlogom uporabljamo D3s/Mark IV
smile-1.gif
. Vem kaj zmore D3s in kaj zmore aparat nižjega ranga zato mam rajši manj mpix (za internet in časopis jih rabim dejansko 3mp) kot pa da je fotka zaradi šuma, neostrije, ... neuporabna.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Točno to. Recimo D3s ima možnost 1.2x in 1.5x crop faktor. Potem se tudi del slike v okularju malenkost zatemni da imaš pregled kakšen del bo aparat zajel/shranil.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Pomoje skoda primerjave delat, ker aparati med sabo niso primerljivi. 1D je za pro-je in je temu tu primeren tako po tehnologiji, kot po ceni. 7D je v tem primeru lahko najvec backup oz. deklica za vse. Pravtako 5ka. Ce hoces top gres pac na 1ko in je problem resen. Za nas, ki nam foto ni glavni vir zasluzka je 5d in 7d vec kot dovolj.

Je ravno prejsnji teden Veljo Jukic razlagal, ob kozarcu vina, o tem. Ceprav on vedno nosi seboj 1d in 24L, pa ni vazno kam gre
smile-1.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Ce greva primerjati fotografijo recimo 20x30, verjemi, da mi ne bos znal povediti iz katerega aparata je katera. Na printih se tiste malenkosti, ki so vidne na monitorjih, ne vidijo vec.
Ce ima pa kdo zeljo in cas, lahko naredi recimo fotografijo z dvema razlicnima aparatoma (lahko vec) z istim motivom, istimi nastavitvami in istim objektivom, jaz pa castim fotke
smile-1.gif

Drugo pa je rokovanje in delo z aparatom. Tukaj pa primerjav res ni smiselno delati
cool-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
velikokrat sem delal tako, da sem namesto telekonverterja uporabljal fotoaparat s krop senzorjem. razlike v kvaliteti (zdaj če govorimo npr. Canon 7D vs Canon 1D mkIV oz. Nikon D300/s vs Nikon D3/s) niti ni toliko, če gledaš fotke, objavljene v časopisih, skratka, fotke objavljene v medijih. ko pa gledaš fotke med obdelavo, vidiš, koliko fore ima recimo še profi fotič. ne samo glede šuma, ampak koliko več detajla lahko potegneš ven. recimo, na fotki, ki sem jo objavil, je bi sneg malce presvetel in ga ni bilo problem omiliti. s fotičem ranga D300/7D/40D pa bi tu imel malce več problemov ...

drugo dejstvo pa je - procent uspelih fotografij. tu lahko recimo podam primer z nogometne tekme - 7D je sicer super super fotoaparat, a vseeno sem ujel več kritičnih momentov z manj napora s profi kamero. AF je le toliko boljši. smučarije sicer s 7D še nisem delal, sem jo delal s 40D, ker mi je pač takrat med 2. predtekmovalko odpovedal 1D mk IIn (oz. mi nekdo ni povedal, da počasi umira
tongue-1.gif
) ... z 1D mkIIn sem tekmovalki lahko sledil in delal kot sem navajen, s 40D pa nisem mogel in sem moral delati ostrenje na vratica in jo loviti izključno na vratih.

in nenazadnje - šum - v nedeljo smo delali nekje na 1000 - 1600 ISO. ponavadi se zaslonka precej zapira, saj razne roke, s katerimi gredo na vratica in podobno rade potegnejo fokus in potem ni tiste prave ostrine na očeh, z zapiranjem zaslonke pa se to omili (čeprav moram reči, da v nedeljo niti ni bilo tega problema, zato sem si upal delati na f/4 - to je odvisno tudi od pozicije, kako pokrivaš vratica) ... in vem, kako je zgledal ISO 1600 na 40D, D300s, 7D ... še zdaleč ne tako čisto in detajlno, kot na fotoaparatih profesionalnih serij.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
po mojih izkušnjah je takole...

IQ sta 7d in 40D bolj skupaj....daleč spredaj 1d (mkii in mkiii - to pač imam)
AF je 40d bogi..sta bolj skupaj 7d in 1D ( ampak še vedno 7D lovi zadeve...1D trofi...)
žal ima za moje pojme 7D prevelik mpixov...

meni se ni obnesel... sedaj imam kombinacijo 1D(mkii +mkiii) in 60d (izključno za video) in je veliko boljše kot prej samo 7D.

Žal je mene 7D razočaral.... nekomu bo pa bolj prav prišlo...(in ja sploh ona fora pri 7D ko v slabših svetlobnih pogojih dela samo z 4FPS - ne polnimi 8fps, pa še nekaj ostalih zadev kjer je 7d razočaral, ima pa tudi svoje prednosti
smile-1.gif
)

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Duplo več časa vzame ponoči kakor vem samo če imaš vklopljeno funkcijo za zmanjševanje šumov . To imajo vsi EOS-i.

Aja, pa če imaš čas dost dolg, verjetno ne more narst 7fps v sekundi
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ne ne ... nima to veze z dolgo ekspozicijo. ko obrneš na višje ISO vrednosti se začne obirat. kot napisano. in to je bil pri meni največji turn off. oz. razočaranje.

pa včasih tudi prav pride, da naredi čimhitreje 2 fotki drugo za drugo med party fotografijo, četudi so ekspozicije daljše (koli 1/10, če ne še daljše) - vedno naredim dva posnetka, da imam zagotovo odprte oči fotografiranjih oseb ...

kar se pa tiče tega, da vsem EOS-om pade FPS - 1D serija strelja z 8.5 (mkII/mkIIn) oz. 10 (mkIII/IV) neusmiljeno v vseh možnih pogojih ...
wink-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Včasih bi bilo fajn tud kaka navodila prebrat.

Custom function, po defaultu je na auto oz. ON, nad 1 sekundo oz. nad 1600 ISO. Če daš na off razlik v hitrosti ni.
Long exposure noise reduction
High ISO noise reduction

long.jpg

iso.jpg

Nazadnje urejeno: