Prodaja podedovane nepremičnine

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik pikapoka07 pravi:
Ocena vrednosti nepremičnine pa, kot so že napisali, naj ne bo manjša kot je 80% po GURSu.

S pohištvom ali brez?
hysterical-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
davku na kapitalski dobiček se izogneš samo tako, da lastniki prijavijo stalno prebivališče na predmetni nepremičnini za 3 leta (ali imeti v posesti 25 let).

Ni res. Je že Snecer omenil kako. Samo je izvedljivo samo za 1. dedni red, saj v nasprotnem primeru so dediči morali plačati davek na dediščino, ki je bil plačan od ocenjene vrednosti hiše. In zato se le te ne da spreminjati za nazaj (s cenilcem na dan dedovanja). Za 1. dedni red se pa da, ker je bila plačana le sodna taksa.

Drži, dejstvo je, da moraš imeti za cenitev na dan pridobitve darila zaradi ugotavljanja dobička iz kapitala.

Če si plačal davek na dediščino, se domneva da si imel cenitev, razen če je Gurs vzel za osnovo 80% vrednosti informativnega izračuna.

Potem je pač to merilo.

Glede cene pa tudi drži, kar navaja eden izmed uporabnikov, da lahko v ceno vneseš tudi premičnine-opremo, od katerih se davek ne plača.

Samo ne pretiravat.

2CV

Pripravnik
16. avg 2012
505
12
18
Pozdrav !

Bom iskoristil temo in vprašal še za eno situacijo glede davka na dobiček pri prodaji nepremičnine. Primer: Hči je lastnica 1/3 hiše mati 2/3 hiše. Po materini smrti hči podeduje še ostali 2/3 in izplača ostale dediče glede na oporoko. V tej hiši je v svoji 1/3 z družino živela 20 let in hišo sama tudi praktično vzdrževala. Celotno hišo proda za precej več kot je bila ocenjena vrednost dednega deleža, saj je bilo za plačilo takse podana ocena za 2/3 hiše, ki se je dedovala saj je 1/3 že bila v lasti hčerke. Ali se sedaj plača davek na dobiček od celotne kupnine ali samo od tistega deleža, ki je bil dedovan in ki predstavlja osnovo za izračun razlike med dedovanim in prodanim delom in kot tak osnovo za davek na dobiček? Upam, da nisem preveč nerodno zapisal in da boste razumeli kaj me zanima.

Že vnaprej hvala !

I

Izbrisan uporabnik #488

Če ima 1/3 v lasti 20 (oz. pred 01.01.2002) let oziroma je v njej prebivala, potem se dobiček ne ugotavlja za 1/3.

Pri prijavi na davčni se pač napiše
1/3 pridobljena ...
2/3 pridobljeni ... vrednost ob daritvi/dedovanju..... vrednost ob prodaji

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Zakaj misliš da se je delal norca? Ko sem jaz kupoval stanovanje,mi je prodajalec rekel: "napisana cena na uradni kupoprodajni pogodbi bo nižja,ker ne mislim plačevat davka. Če želiš,da je na pogodbi prava cena,boš pač sam plačal razliko v davku"
V čem je problem? Kupcu daš pogoj,da je cena na pogodbi nižja,če se s tem ne strinja,naj sam plača davek. Simple!

pikapoka07

Pripravnik
6. dec 2013
212
3
18
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Citat:
Del dobička znižaš tako, da imaš v pogodbi napisano, da prodajaš hišo za npr. 100.00 in pohištvo za 20.000. Dobiček gre samo na nepremičnino, torej s tem zmanjšaš znesek, ki ga moraš plačati na dobiček.

Zdaj ne vem, ali se delaš norca, ali ste do tega prišle ženske na kuharskem tečaju.

Ok, ni šlo za dedovanje, je pa nepremičnina bila pridobljena z darilo pogodbo (1. dedni red). Ob prodaji smo dejansko tako sestavili pogodbo, da smo ocenili vrednost premičnin (pohištvo) in same nepremičnine. Šlo čez bp.

Ne razumem
confused-1.gif
, kaj ima tukaj moj spol ali (ne)udeležba na kuharskem tečaju? Napisala sem pač svojo izkušnjo in s tem skušala pomagati. Ni mar to tisto, kar si želi nekdo, ko objavi svojo težavo/vprašanje?

P.S. Kuharskega tečaja pa sta se udeležila odvetnik in svetovalec za davke.....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Mont:tako se delajo pogodbe, vsaj predloge sem dobil v tej smeri ko sem kupoval nepremičnino. Koliko pa je dejansko izvedenih pa ne vem. Je pa nekaj pasti v takih pogodbah, tako da previdno.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Mene zanima glede teh 3 let stalnega bivanja, ali so to šteje od sestave pogodbe (npr. darilna) ali od vpisa v zemljiško knjigo?

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Zakaj misliš da se je delal norca? Ko sem jaz kupoval stanovanje,mi je prodajalec rekel: "napisana cena na uradni kupoprodajni pogodbi bo nižja,ker ne mislim plačevat davka. Če želiš,da je na pogodbi prava cena,boš pač sam plačal razliko v davku"
V čem je problem? Kupcu daš pogoj,da je cena na pogodbi nižja,če se s tem ne strinja,naj sam plača davek. Simple!

Pohištva nisi omenil.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Mont:tako se delajo pogodbe, vsaj predloge sem dobil v tej smeri ko sem kupoval nepremičnino. Koliko pa je dejansko izvedenih pa ne vem. Je pa nekaj pasti v takih pogodbah, tako da previdno.

Saj verjamem. Sicer sam kot kupec ne bi nikoli pristal na to, da se piše nižja cena od dejanske.

Poanta pa ni bila v tem, da se piše nižja cena, ampak da durs priznava to, kar bom napisal v odgovoru Pikapoki.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Ok, ni šlo za dedovanje, je pa nepremičnina bila pridobljena z darilo pogodbo (1. dedni red). Ob prodaji smo dejansko tako sestavili pogodbo, da smo ocenili vrednost premičnin (pohištvo) in same nepremičnine. Šlo čez bp.

Ne razumem
confused-1.gif
, kaj ima tukaj moj spol ali (ne)udeležba na kuharskem tečaju? Napisala sem pač svojo izkušnjo in s tem skušala pomagati. Ni mar to tisto, kar si želi nekdo, ko objavi svojo težavo/vprašanje?

P.S. Kuharskega tečaja pa sta se udeležila odvetnik in svetovalec za davke.....

Glej pikapoka. To, kar sem napisal, nima veze s ženskim spolom. Če bi to napisal moški, bi pač stavek prilagodil moški zadevi (npr. v gostilni za šankom namesto kuharskega tečaja). Vesela bodi, da nisem napisal "na tečaju šivanja"
evil.gif

Prepričan sem, da si želela pomagati in to je zelo lepo od tebe.

Vendar pa je pri teh stvareh pomembnih precej dejavnikov, ki jih ne navaja niti avtor teme, niti ti v tvojem primeru.

Pri avtorju teme je npr. bistven podatek, kateri dedni red je (so).
Kot je bilo že omenjeno, je zadeva, če je 1. dedni red, enostavno rešljiva in ni potrebno prodajati pohištva niti pisati nižje cene.

Kako je bilo v tvojem primeru tudi ne vemo. Kaj bi npr. bilo pomembno?:
- kdaj si dobila nepremičnino kot darilo (npr. prelomna letnica je 2002),
- koliko ste ocenili darilo? (pri 1. dednem redu je bolje več kot premalo, ker itak ni davka),
- ali si prebivala v nepremičnini (bila prijavljena) več kot tri leta?,
- je bila prodajna cena nižja ali enaka od vrednosti ob darovanju?,...

Kajti če je bila zadeva za DURS neproblematična (glede na zgornje kriterije), lahko zraven prodaš še avto, psa, diamante,...pa bo davek enak, kot če tega ne bi bilo.

Nekako pa lahko trdim, da npr. situacija (glede na avtorja teme in tvojo izkušnjo):

- podedovali so hišo, ocenili so jo na 40.000 EUR
- čez pol leta - leto dni jo prodajo za 160.000 EUR
- po gurs-u je vredna 160.000 EUR
- v pogodbo navedejo, da znaša kupnina 160.000 EUR, od česar stane nepremičnina 130.000 EUR, 30.000 EUR pa stane pohištvo

Ne bo pilo vode.

Vložek v nepremičnino je olajšava, dokazana z računi. Samo pohištvo pač ne sodi sem.

p.s.
Všeč mi je bila cvetka avtorja pred tabo, s katero si se strinjala (povzetek):

V prodajne pogodbe ne pišite kupnin, ki znašajo manj kot je 80 % ocene gurs-a.

Kajti če boste pisali manj, vam bo referent na durs dvignil ceno na 80 % ocene gurs-a.

To je nekaj res groznega. Če ti iz 60 % vrednosti po gurs-u dvigne na 80 % vrednosti.

Za vsak slučaj raje napišite 90 % vrednosti po gurs-u, da se kaj takega ne bo pripetilo.
hysterical-1.gif

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Torej postavite realno ceno.

Najdite kupca.

Pokličite enega od sodnih cenilcev, ki vam bo naredil dve cenitvi. Prvo na dan dedovanja, drugo pa na dan, ko bo pri vas. Le ti bosta skoraj enaki in približno ustrezali višini kupnine.

Poleg napovedi davka na promet nepremičnin morate itak izpolniti še napoved za plačilo davka iz kapitalskega dobička.

Vnesete lepo podatke iz cenitve ter še ostalo navlako in to je to.

Cenilec vzame 300 - 400 EUR.

Hvala Mont, kdaj greva na pivo?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
to je spet bearija, ki se je zmislijo lahko samo v SLO. Vsako nepremičnino nekdo podeduje in če tega ne rabiš, pač prodaš. Prodaš pa za tolko, kolko danes dobiš. In država že hoče svojih "celo"25%. Razumem, da hočejo preprečiti preprodajalce, ampak če pa podeduješ..... nisi je pa namensko kupil za preprodajo!!!

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Saj če na zapuščini poveš tržno ceno ni teh 25 % pri prodaji (če ni razlike v ceni). Oziroma se da za 1. dedni red "rešiti", kot je bilo opisano.

Samo vsi se želijo izogniti višji sodni taksi, davku v primeru 2., 3.,... kolena.

Je pa zanimivo, da je sodna taksa pri npr. cca 50.000 EUR cca 650 EUR, pri cca 100.000 EUR pa cca 750 EUR (približno). Se pravi ni linearna. In da nekdo prišpara 100 eur pri sodni taksi potem plača 12.500 EUR davka na dobiček.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
torej lahko pri zapuščini rečeš, da je hiša vredna (tržno) 50,000€. Ne glede kolk je Gurs ocenil. Plačaš takso (praviš da je 650€) in če hišo prodaš, plačaš 2% davka. Če bi to hišo prodal za 80,000€ plačaš davka za to razliko 30.000€ 25%???

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Od prijave na UE...
smile-1.gif

Ja dobro, samo kolikor vem morajo biti izpolnjeni tri pogoji, se pravi da si lastnik nepremičnine 3 leta (od česa to štejejo, od datuma pogodbe ali vpisa v zemljiško knjigo?), da imaš prijavljeno tam stalno bivališče 3 leta ter da notri dejansko prebivaš 3 leta (kako to dokazuješ?).

Ali morajo res biti vsi trije pogoji izpolnjeni in kakšni so odgovori na vprašanja v oklepajih?
sprasujem se.gif

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
torej lahko pri zapuščini rečeš, da je hiša vredna (tržno) 50,000€. Ne glede kolk je Gurs ocenil. Plačaš takso (praviš da je 650€) in če hišo prodaš, plačaš 2% davka. Če bi to hišo prodal za 80,000€ plačaš davka za to razliko 30.000€ 25%???

Tako je.

Pravzaprav 2 % na 80.000, ostalo pa še zraven tako, kot si napisal.

Samo za sodno takso sem dal priblično oceno. Lahko je par 10 eur gor ali dol. Pri 50.000 eur se mi zdi, da je dol.