Prodaja podedovane nepremičnine

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
Torej, lastniki podedovane hiše smo 3 leta, ker je ne rabimo, bi jo radi prodali. Znanec nam je omenil, da je v prvih nekaj letih po dedovanju nek višji davek pri prodaji, koliko je to res? Ker kolikor je meni znano, se normalno plača davek 2% pri prodaji nepremičnine, hkrati pa se plača nekje 20% davek od razlike v ceni, ki je bila prijavljena pri dedovanju in od katere se je plačala taksa, ter od cene, po kateri se je prodala. Torej če je bila hiša na sodišču ob dedovanju 50.000€, proda pa se a 80.000€, se od 30.000€ plača davek. Če se proda po enaki ceni, kot je bila na sodišču, tega davka ni. So komu te zadeve bolj jasne?
smile-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
To tudi mene zanima. Takrat ko smo mi urejali dediščino je notarka omenjala da mora minit 3 leta da ni davka na dobiček. Nekje sem pa prebral da vsakih nekaj let lastništva pade procent za nekaj odstotkov. V spominu mi je ostalo, da si šele po 20 letih popolnoma oproščen davka na dobiček.
confused-1.gif

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
91
28
V kolikor imaš prijavljeno stalno prebivališče, potem mora minit 3 leta, da ni davka na dobiček - seveda ti kot lastnik moraš biti prijavljen.
Če pa nisi prijavljen, pa potem obstaja ta lestvica, da je v prvih petih letih 25% oz. 20% davka, potem pa vsakih nadaljnih 5 let, -5%.

I

Izbrisan uporabnik #488

Tako je, pač prodajaš brez dobička, 2% pa je vedno...

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
Kako prodajaš brez dobička, če pa mi kdo rade volje da več, kot je bilo prijavljeno na dediščini
smile-1.gif
Razen če misliš prijavljenega dobička.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Neumni ste bili, da ste na dediščini prijavili prenizko ceno, če ste mislili prodajati.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
Se strinjam. Takrat so nam vsi samo svetovali, da naj prijavimo manjšo vrednost, da bo taksa nižja.

Torej če se proda, preden mine 5 let, je davek na dobiček 25%?

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Neumni ste bili, da ste na dediščini prijavili prenizko ceno, če ste mislili prodajati.

Navedba vrednosti na zapuščinski je samo za odmero takse...

Če niso navedli tržne vrednosti, lahko v postopku dobička s cenilcem dokazujejo vrednost.

Itak danes težko za "tržno" vrednost iz cenitve prodaš, tak da prodaja z dobičkom glede na cenitev je utopija

p.s.
popravljeno, da je razumljivo

Nazadnje uredil moderator:
I

Izbrisan uporabnik #488

Tisto je vrednost za takso...sem gori napisal

Če nočeš nasveta pač pi svoje, davčni dol visi...

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
Aha, štekam zdaj. Po prodaji in ob odmeri dobička lahko aktiviramo sodnega cenilca, ki bo verjetno ocenil hišo tako, da dobička res ne bo, je tako?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.027
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Jap, ironija je to.
Ne to je oksimoron oz. bistroumni nesmisel - vedno prodas po trzni ceni razen ce te kdo prisili v prodajo in je cena vnaprej dolocena. Torej ce danes das oglas in iztrzis za hiso le 10k potem pac ni kupca za visjo ceno. in je taka pac trenutna trzna cena doticne nepremicnine.

I

Izbrisan uporabnik #488

mišljeno je glede "tržne" cenitve, ki jo naročiš, ki so praviloma precenjene, tako da ni potrebno filozifirati, preberi vse drugič o čem pišem pa se ne spuščaj v vsako besedo in svetuj tistemu, ki vpraša za nasvet, ne pa off topic

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Če boste prodali pazite na ceno, ki bo na pogodbi - če bo nižja od 80% ocenjene na gurs-u jo bo uradnik na davčni sam dvignil min. na to vrednost (nekje priporočajo celo 90%). davku na kapitalski dobiček se izogneš samo tako, da lastniki prijavijo stalno prebivališče na predmetni nepremičnini za 3 leta (ali imeti v posesti 25 let).

pikapoka07

Pripravnik
6. dec 2013
212
3
18
Del dobička znižaš tako, da imaš v pogodbi napisano, da prodajaš hišo za npr. 100.00 in pohištvo za 20.000. Dobiček gre samo na nepremičnino, torej s tem zmanjšaš znesek, ki ga moraš plačati na dobiček.
Glede na cene in stanje, se splača prodati in ne čakati, da mine 5 let in se ti s tem zmanjša davek, ker moraš vmes plačati še davek na nepremičnino, fiksne stroške, morebitno vzdrževanje,....
Ocena vrednosti nepremičnine pa, kot so že napisali, naj ne bo manjša kot je 80% po GURSu.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
davku na kapitalski dobiček se izogneš samo tako, da lastniki prijavijo stalno prebivališče na predmetni nepremičnini za 3 leta (ali imeti v posesti 25 let).

Ni res. Je že Snecer omenil kako. Samo je izvedljivo samo za 1. dedni red, saj v nasprotnem primeru so dediči morali plačati davek na dediščino, ki je bil plačan od ocenjene vrednosti hiše. In zato se le te ne da spreminjati za nazaj (s cenilcem na dan dedovanja). Za 1. dedni red se pa da, ker je bila plačana le sodna taksa.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik pikapoka07 pravi:
Del dobička znižaš tako, da imaš v pogodbi napisano, da prodajaš hišo za npr. 100.00 in pohištvo za 20.000. Dobiček gre samo na nepremičnino, torej s tem zmanjšaš znesek, ki ga moraš plačati na dobiček.

Zdaj ne vem, ali se delaš norca, ali ste do tega prišle ženske na kuharskem tečaju.