Privijanje vijakov koles

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.087
448
83
45
dolenska
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Mene pa zanima na koliko potem zategujejo tile šalabajzasti vulkanizerji. Ponavadi itak zgleda tako da tista pištola nardi TRTRTRTRTRTRTRTRTRTRTRT in potem še enkerat TRTRTRTRRTRTRTT, ti pa se potem čez pol leta jebeš ko opica da to zadevo odtegneš.
Sem bil kar malo šokiran, ko sem videl, kako malo je dejansko tovarniško predpisanih 120nm, ko sem prvič menjal kolesa na novem avtu

Glede na zgoraj napisano ti "mojstri" torej kar konkretno uničujejo vijake, platišča in ostale stvari tam okrog.

Za osebne avte je švohnejša pištola in pravi vulkanizer popravi s moment ključem.
Jaz sem nehal zategovati, ko je mogel prijatu s pištolo za tovornjake dol jemat šraufe
grin1.gif
. Na roke sedaj dosti manj zategnem, kot ponavadi a ma vulkanizer še vedno delo. Očitno bo treba nabavit ta moment ključ.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik bigMIKE pravi:
Hoferjev moment ključ pri momentu ki ga nastaviš samo "zaškrta" kot opozorilo, nakar vseeno lahko zategneš kolikor gre... osebno sem si predstavljal da po določenem doseženem momentu, ključ vrže v "ler" in ni možno prekomerno zategovanje. Vseeno je za teh 18 EUR kr praktična zadeva, predvsem bolj od tiste v osnovnem kompletu ki ga dobiš v avtu.
Sem prek študenta delal v eni večjih vulkanizerski delavnic, kjer smo imeli profi moment ključe in je delal na povsem enak način kot ga ti opisuješ za hoferjevega. Ko klikne, veš da je dovolj, ne vrže pa ga v "ler" kakor ti pričakuješ ...

jello

Guru
22. sep 2008
10.160
3.883
113
Nekaterim klik ni dovolj in morajo (poleg feltne) prtegnit vsaj še s členki po asfaltu in z betico v blatnik.
cheer.gif

Kupim momentkladivo, momentmetlo in momentlopato,....s fuknckijo da gre štil v ler preden se mi odlomi.
hysterical-1.gif

konjujedan.press

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.833
2.107
113
Z moment ključem moraš zategniti v gibanju, brez prekinitev, ker je željena (nastavljena) sila trenja, ne lepenja.
Sčasoma dobiš občutek, brez skrbi. Tudi najcenejši moment ključi nimajo več kot 10% odstopanja, če se z njimi ravna kot je treba (predvsem, da jih po uporabi razbremeniš).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Mene pa zanima na koliko potem zategujejo tile šalabajzasti vulkanizerji. Ponavadi itak zgleda tako da tista pištola nardi TRTRTRTRTRTRTRTRTRTRTRT in potem še enkerat TRTRTRTRRTRTRTT, ti pa se potem čez pol leta jebeš ko opica da to zadevo odtegneš.
Sem bil kar malo šokiran, ko sem videl, kako malo je dejansko tovarniško predpisanih 120nm, ko sem prvič menjal kolesa na novem avtu

Glede na zgoraj napisano ti "mojstri" torej kar konkretno uničujejo vijake, platišča in ostale stvari tam okrog.
Vaj "moj" vulkanizer mora na koncu vedno do konca zategnit z moment ključem, ker mu zračna pištola ne zategne dovolj ...

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Kaj pa, če ima en vijak namazan navoj z mastjo, eden pa ne. Bo enako zategnil moment ključ. Pomoje, da ne, torej se moramo vprašati ali velja 12Nm za namazan navoj ali suh?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Kaj ima to veze? ko se material vijaka zaustavi na materialu matice( +sesedanje materala zaradi sile 120Nm,) je to sila 120Nm..namazan navoj pa samo lažje potuje po vijačnici zaradi manjšega trenja.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.538
2.923
113
v lokalni ostariji
sjtv1 pištola (razen če je kakšna cheap shit) bi mu mogla zategnt dovolj... samo on raje malo manj zateguje preventivno. da potem dokončno zategne z momentključem. pač tako kot je po "PS"... najbrž ve kdo si in nebi rad v kakšni kolumni pristal...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.062
5.659
113
@Vincent......Hofer/Lidl momentni ključ je čist OK......za matice koles zategovat......pa za vrtni kosilnici glavo zategnt...pa take nepomembne stvari

Za F1 šravfat ga pa res ne bi mel
tongue-1.gif

Ne rabaš pretiravat!

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.062
5.659
113
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Nekaterim klik ni dovolj in morajo (poleg feltne) prtegnit vsaj še s členki po asfaltu in z betico v blatnik.
cheer.gif

Kupim momentkladivo, momentmetlo in momentlopato,....s fuknckijo da gre štil v ler preden se mi odlomi.
hysterical-1.gif

konjujedan.press

467716-post_slo.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
sjtv1 pištola (razen če je kakšna cheap shit) bi mu mogla zategnt dovolj... samo on raje malo manj zateguje preventivno. da potem dokončno zategne z momentključem. pač tako kot je po "PS"... najbrž ve kdo si in nebi rad v kakšni kolumni pristal...

Ah ne, tega poznam že "sto let", vedno so bili zelo po "PS". Verjetno je res tako, kot praviš, da imajo naštimano pištolo blizu te vrednosti, potem pa dokončajo z momentključem. Se mi zdi, da ljudje to opazijo - lani enkrat sem bil čisto slučajno pri enem drugem vulkanizerju, pa je enat teta poba, ki je tam delal, vprašala, če ji ne bo zategnil šraufov z unm tadolgim ključem ki klika. Ker je bil mulc kar tiho, si pač nisem mogel pomagat, pa sem na glas omenil momentključ. Ga je šef (sumim, da smo zato, da bo videti, da to sicer počnejo) skoraj nalomil z njim.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Gatto, če je navoj suh, ti bo moment ključ prej preskočil
Zanemarljivo prej, kar si lahko tudi sam zračunaš z znanjem fizike (za 0,16% prej - ključ pa ima 10% napako). Sicer pa ne vem zakaj smetiš temo s svojimi dognanji o masti, ki se sploh ne uporablja pri kolesnih vijakih.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Sem enkrat kot mulc menjal gume in zategnil kot konj, pa mi je glava šraufa odletela... Zdaj pa po "pameti" na roko zategnem. Nikoli težav, menjam gume na vsaj 2 avtih vsako sezono.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.265
1.894
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
@Vincent......Hofer/Lidl momentni ključ je čist OK......za matice koles zategovat......pa za vrtni kosilnici glavo zategnt...pa take nepomembne stvari

Za F1 šravfat ga pa res ne bi mel
tongue-1.gif

Ne rabaš pretiravat!

A ga prideš iskat? Ta menda da dela
evil.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Pbutec, teme ne smetim, saj se moj post 100% nanaša na temo in nič drugega.