Primerjava spletnih bank ?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Je kje kaka dobra primerjava (predvsem slovenskih) spletnih vmesnikov bank ?

Redkokateri imajo demo dostop, večina pa ne...

Recimo Klik NLB ne omogoča vpogled v promet na računu starejpi od 6 mesecev. Pa še to le v blokih po 1 mesec.
Iskanje po kriterijih je le napis na gumbu, dela pa ...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Verjetno veš da tudi diskovje ni poceni. In verjetno veš, da je transakcijska baza ogrooomna (verjetno še zmerja največ ljudi/podjetij uporablja NLB). In verjetno tudi veš, da večje kot so baze, bolj so neobvladljive in ranljive.
Torej jo lepo poarhivirajo.
Itaq pa imaš zraven navodilo, da si mesečno izvažaj promet...

Stein, od tebe bi pa ja pričakoval, da si bolje seznanjen s temi pojmi (disk cost, tiering, archiving, retention period...)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.987
113
Potem je pa NLB izjema. NKBM in Abanka imata vpogled za par let in ne samo par mesecev.

Ampak...saj vem kaj je NLB
smile-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ker se ukvarjam z arhiviranjem mi je jasno, da je njihov arhiv pač offline. Nikjer ne piše, da mora biti online...

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
probanka ima vpogleda nazaj od začetka elektornskega bančništva to je kar nekaj let nazaj!

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Zaradi mene imajo lahko tudi za 20 let nazaj... Osebno ne vidim nekega smisla v tem, tudi prednosti ne...
Ko boš pa še tako veliko bazo vzdrževal se pa javi... Sem prepričan da boš skrčil aktivni del na zakonski minimum...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Roberto, torej trdiš, da te druge banke kažejo neresnične podatke. Nekak goljufajo ?

Ker res ne vidim tvoj point.
Jaz sem samo vprašal o lastnostih spletnih bank, ne pa kako je to odzadaj rešeno in kako visoko plačo ima vratar.

Nazaj na temo ...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Tema tudi mene zanima - torej dajte se malo razpisat o prednostih/slabosti dotičnih bank na naslednjih področjih:
- dostop (kjer koli, samo na kompih, kjer imaš inštaliran certifikat, ...).,
- varnost (generiranje gesel, ključi, nič... posebna gesla za plačila)
- enostavnost uporabe (da se ti ni treba mučiti po posameznih podmenijih, večkrat vnašati neke podatke,..),
- pregledi prometa (kako daleč so arhivi, promet po posameznih računih oz. karticah, po plačnikih,...).

Vem da so stvari med seboj malo v nasprotju (večja je varnost, bolj komplicirano je vse skupaj... in podobno), vendar človeka nič bolj ne razkuri kot to, da oddide za nekaj časa nekam v tujino, pa nima dostopa do stanj na svojih računih, ker pač nima s seboj svojega kompa, z nainštaliranim geslom,.... Če se slučajno vmes kaj zgodi (recimo kakšna kraja podatkov), bo to torej opazil šele takrat, ko ga bo kakšen črpalkar zelo pisano gledal - torej pozabi na zavarovanje, saj lahko čas prijave krepko zamudiš, ker pač nimaš pojma, da se kar koli dogaja... No, potem pa pride domov in "se pusti presenetit" z informacijo o tem, kaj se je v vmesnem času dogajalo z njegovim denarjem...
stupid-1.gif

Hvala!

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ne dragi moj, daleč od tega. Samo povedal sem, kje lahko tiči vzrok v samo 6 mesečnemu dostopu do stanja (glede na to da vsaj mmičkeno vem njihovo stanje). Da je NLB zanič pa si ti začel, se ne spomniš več?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Ne dragi moj, daleč od tega. Samo povedal sem, kje lahko tiči vzrok v samo 6 mesečnemu dostopu do stanja (glede na to da vsaj mmičkeno vem njihovo stanje). Da je NLB zanič pa si ti začel, se ne spomniš več?
In kaj ima vzrok veze s stanjem? Pač ni možen vpogled, pri ostalih pa je. Izgleda si lahko privoščijo malo več diskovja.
grin1.gif

Aja, pa da ne boš takoj osebno vzel. Tudi moja banka je tako ''revna'', da lahko zgolj za 3 mesece nazaj pogledam.
crazy1.gif

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
NLB Klik:

dostop na vseh računalnikih kjer je nameščen certifikat, (opcija tudi namestitev certifikata na posebni USB ključ ali kartico), podpora FF, IE, Safari, Netscape (Opera ni podprta, Chrome v trenutni beta verziji še ne podpira vseh možnosti certifikatov)

varnost: certifikat, vstopno geslo, varnostno identifikacijsko sporočilo, dodatno geslo pri plačilih - pri starejših uporabnikih opcijsko

posebnosti: ni mesečnih stroškov, podpora E-Računom (za podjetja ki to podpirajo), možnost pregleda vrednostnih paprijev odprtih pri NLB, cedrtifikat je primeren tudi za državne institucije (DURS, registracijo vozila, eindeks...), pregled v kartično poslovanje, western union nakazila, e-izpiski, naročila depozitov, limitov, kartic, nakazil v tujino, ...

Arhiv online za 6 mesecev, poreko elektornske komunikacije z banko dostopni podatki za vsa leta od kar je stranka komitent banke.

Nazadnje urejeno:

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
Net.Stik - Banka SPARKASSE d.d.
Vpogled v TRR (plačevanje v tujino brez provizij (
cool-1.gif
SEPA plačilo) itd....)
Vpogled v kartično poslovanje (MasterCard)
Vpogled v varčevalni račun in poslovanje z njim (Bonus Račun)
Vpogled v depozitne posle
Vpogled v kreditne posle
Sklepanje in naročanje depozitov (ON-line)
.....sem max. zadovolje!
cheer.gif

Problem je samo zato ker (še) nimajo povezave z BANKARTOM ON-line in zato zamuda knjiženja pri nekaterih transakcijah....sicer, pa naj bi tudi to uredili še letos...(tako so mi povedali v njihovemu CallCentru).
priden.gif

Varnost: Kval. digitalna potrdila....za tujino imam pač na USB-ju certifikat in ga po potrebi uvozim...in po opravljenem pregledu (in plačilih) ga preprosto zbrišem iz brskalnika!
cool-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.987
113
Če banka ni sposobna zagotoviti on-line arhiva pa res ne vem kaj se gredo, ker zgleda "šrotom" pa jim ni problem dat miljard za neke nakupe podjetjij za lastne stranke pa ne bi poskrbeli?

Še online trgovine imajo bazo opravljenih nakupov...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
PS: Za Klik NLB
Iskanje po kriterijih je možno, a pod menujem ARHIV / PLAČIL
Gumb za "Iskanje po kriterijih" pod PROMET pa je le za okras oziroma da "se zmede sovražnik"
tongue-1.gif

PS: Še vedno pa velja omejitev na zadnjih 6 mesecev.

Nazadnje urejeno:

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
SKB vem da im arhiv za dosti več kot 6 mesecev ker sem ravno zadnjic racunal eno povprečje si .... nemorem pa rečit za koliko casa ima,ampak vem da sem imel tudi SIT v igri..

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
SKB ima arhiv od 1.6.2003 (takrat so se uvedli transakcijski računi). Omejitev ni, lahko vsega naenkrat shraniš v datoteko.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Se pridružujem temu mnenju. Max zadovoljen z NetStikom od Sparkasse.
write.gif

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
bil na Gorenjski banki in presedlal na SKB. Pri gorenjski namreč rabiš certifikat, na skb pa imaš kalkulatorček za gesla.