Primerjava spletnih bank ?

profi

Zelenc'
11. nov 2007
13
0
1
SLO
Imam izkušnje s ProKlik, iNET, BankaNet, EPP WEB, Prosplet, SkbNET in Pro SKB NET.

Proklik in iNET sem videl pri drugih, ki so me prosili, da jim pokažem kako se uporablja. Sam niti pod razno ne bi šel k banki, ki zahteva certifikat. To enostavno ni mobilno
bonk.gif

BankaNet, EPP WEB, Prosplet in (Pro) SKB NET delajo vsi v IE in Firefox-u. Na NKBM sicer pravijo, da ni kompatibilno s Firefox-om ampak, če izklopiš da ti Javascript spreminja velikost okna, potem deluje čisto brez problemov. Arhiv je vsaj za eno leto nazaj. Deluje pa poslovna varianta tudi v angleškem jeziku, tega pri drugih nisem opazil. Vsaj v EPP WEB bi sicer lahko naredili boljši iskalnik po transakcijskih računih, te malo malo bolj kompaktni GUI. Poleg tega, ko označuješ naloge nimaš gumbka, da bi označil vse.

Prosplet je hiter in sedaj že kar v redu. Arhiv je kolikor je meni znano od začetka.

Pro SKB NET pa mi je vizualno najbolj všeč in se mi zdi, da še največ nudi. Tudi z arhivo ni problemov.

Ta zadnji trije vsi uporabljajo enkratna gesla za prijavo v program tako, da lahko do e-banke dostopaš praktično kjerkoli brez velikega tveganja. Dodatna prednost enkratnih gesel pa je še v tem, da naš računovodski program omogoča za vse te tri banke direktni uvoz izpiskov iz spletne banke in torej ni treba shranjevat datotek na disk in jih potem uvažat v program ampak se oba programa avtomatsko sinhronizirata
cool-1.gif

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Uporabljam Bankanet NKBM in mi je super. Sploh je fajn odkar so omogocili kopiranje starejsih placil, da jih ni treba ponovno vnasati, ce placujes isti firmi.

Tudi sam niti ne pomislim, da bi uporabljal bancnistvo, ki temelji na certifikatu. SecurID je zakon.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.451
3.766
113
Citat:
Uporabnik profi pravi:
Imam izkušnje s ProKlik, iNET, BankaNet, EPP WEB, Prosplet, SkbNET in Pro SKB NET.

Proklik in iNET sem videl pri drugih, ki so me prosili, da jim pokažem kako se uporablja. Sam niti pod razno ne bi šel k banki, ki zahteva certifikat. To enostavno ni mobilno
bonk.gif
Ne vem kaj si ti preizkušal in kaj si kazal drugim. Pri Prokliku je certifikat na kartici in ga ne nameščaš na drugi računalnik.
17758-icon_confused.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz

a na hypotu ni pa nobenga:)?
no jst sem na njemu, edini minus, da transakcije niso ažurne, kak dan rabjo da osvežijo podatke.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
To sploh ni velika baza za vzdrževanje, če smo že pri temu. Sem zej na abanki pogledal svoje izpiske od 28.6.2003 do danes, izvozil v excell in pride datoteka velika 1,4MB, pa kar precej uporabljam elektronsko bančništvo. V izpisku so datum, namen, znesek, prejemnik in pošilatelj. Če to zadevo zararam, pride datoteka velika 45kB, kar bi zneslo za vseh 2M Slovencev cca. 85GB podatkov.

Torej?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Torej so NLB škrti. Kar pa itak že vemo
wink-1.gif
Ker so tako veliki, lahko pač prišparajo tistih par ojrov na dan in si jih rajši uprava spravi v žepe.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Oh sveta preproščina... Ni tako enostavno kot ti misliš... Zararana baza je popolnoma neuporabna s stališča on-line dostopa...
Si kdaj slišal za transakcijske loge, indexe,...?

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
Skratak, dokler bodo neuki uporabniki hvalili mobilnost pred varnostjo (sploh kar se tiče WWW poslovanja) potem naj ne jamrajo, da jih je kdo "okradel"! Zanimivo pa razno-raznih anketah, pa je ravno obratno, in sicer je uporabnikom VARNOST na prvem mestu!
bonk.gif

Naj podam samo namig, da kdor pozna algoritem generiranja gesel............................oz. kako pa se KEY generator za CRACK programov ali pa špilov "naredi".......
shocked-1.gif

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Mene kot uporabnika zanima samo komu sem nakazal, kdaj in koliko. Sem izvozil zej lepo v text datoteko, katera je zate bolj uporabna, pa pride dolžina 250kB. Še zmer za vsakega Slovenca ne pride na en disk za 80€. Če maš že z bazo pokrito za ne vem koliko nazaj, je vseen, če maš še za nekaj let več.

Muzo

Pripravnik
10. sep 2007
268
0
16
Roberto ima zagotovo prav, kar se tiče kompleksnosti celotnega postopka. S stališča uporabnika, pa zna biti 6 mesecev za koga premalo. Omejitev lahko s polletnimi izpisi stanja praktično odpraviš. Je pa res, da so to težave več in je to slabost Klika v primerjavi z drugimi.

Sam recimo prisegam na SKB.net v kombinaciji s Klikom
smile-1.gif
Generator kod lahko pozabiš doma (ali USB ključ s certifikatom za Klik), če imaš možnost varne povezave na oddaljen računalnik z nameščenim certifikatom je pa kar OK za kakšno nujno plačilo.

Drugače bi direkten plus SKB.net-u izbral izgled, meniji so mi precej bolj všečno urejeni, tudi način za depozite, ko jih lahko pregleduješ, podaljšuješ itn. mi je bolj všečen, moti pa me, da plačila z BA kartico niso takoj vidna, ampak z zamudo kakšnega dneva. Klik ima tukaj prednost, ker je vidno takoj.

Moje mnenje
smile-1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik Muzo pravi:
Roberto ima zagotovo prav, kar se tiče kompleksnosti celotnega postopka. S stališča uporabnika, pa zna biti 6 mesecev za koga premalo. Omejitev lahko s polletnimi izpisi stanja praktično odpraviš. Je pa res, da so to težave več in je to slabost Klika v primerjavi z drugimi.

Sam recimo prisegam na SKB.net v kombinaciji s Klikom
smile-1.gif
Generator kod lahko pozabiš doma (ali USB ključ s certifikatom za Klik), če imaš možnost varne povezave na oddaljen računalnik z nameščenim certifikatom je pa kar OK za kakšno nujno plačilo.

Drugače bi direkten plus SKB.net-u izbral izgled, meniji so mi precej bolj všečno urejeni, tudi način za depozite, ko jih lahko pregleduješ, podaljšuješ itn. mi je bolj všečen, moti pa me, da plačila z BA kartico niso takoj vidna, ampak z zamudo kakšnega dneva. Klik ima tukaj prednost, ker je vidno takoj.

Moje mnenje
smile-1.gif

Seveda so vidna. Sicer ne med prometom, ampak vidna je "rezervacija" sredstev z datumom in zneskom.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Ja, nahaja se na prvi strani pod linkom "več o stanju". Škoda, ker so tako skrili. Zame je ta podatek zelo pomemben.

Muzo

Pripravnik
10. sep 2007
268
0
16
Aha. No, meni je tudi to pomembno. Jst vedno kliknem tm na promet. Bom probu doma, (beri zgornji post, pozabil kalkulator kod)

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Se pridružujem temu mnenju. Max zadovoljen z NetStikom od Sparkasse.
write.gif

sem pri njih pa bom šel stran ker je spletna banka totalen poden!!!
v firefoxu ne deluje - polno napak.

da ne govorim o drugih cvetkah ki so izvedene katastrofalno in ne vidim razloga za takšno izvedbo kot jo imajo.

verjetno grem nazaj na abanko ker imajo spletno banko na nivoju.

lp

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
Citat:
Uporabnik profi pravi:

To enostavno ni mobilno
bonk.gif

si že kdaj slišal za recimo firefox portable?

narediš si usb ključ z gesli in naložiš certifikat...itd itd..

potem pa imaš varno če želiš.

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
če bi unicredit zamenjal vmesnik bi šel k njimi, tako pa še kar furajo tisto javo...bljak!!

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik BohVar_alias_BOHL pravi:

Naj podam samo namig, da kdor pozna algoritem generiranja gesel............................oz. kako pa se KEY generator za CRACK programov ali pa špilov "naredi".......
shocked-1.gif
hysterical-1.gif

Naj podam samo namig nazaj: a lahko dobim algoritem za generiranje RSA enkratnih gesel?
evil.gif
. Ups.
Tukaj pišeš, kot da banke uporabljajo neke žnj rešitve... No, morda nekatere res
evil.gif
.

Citat:
Skratak, dokler bodo neuki uporabniki hvalili mobilnost pred varnostjo (sploh kar se tiče WWW poslovanja) potem naj ne jamrajo, da jih je kdo "okradel"! Zanimivo pa razno-raznih anketah, pa je ravno obratno, in sicer je uporabnikom VARNOST na prvem mestu!
A lahko definiraš prednosti certifikata pred avtentikacijo z enkratnimi gesli zgolj z vidika varnosti? Da so enkratna gesla bolj priročna in praktična že vemo.
aplauz.gif

Sicer me pa zanima, kako lahko nekatere banke (vsaj kolikro vem tako deluje) ponujajo online bančništvo z vsemi pogodbami, itd. zgolj na podlagi avtentikacije z enkratnimi gesli, če pa to ni v skladu z zakonom. Še enkrat poudarjam, da nisem 100% da tako deluje, ker moram še preverit.

Aja, še tole. Nekatere banke uvajajo nove rešitve, druge jim pa sledijo s par letno zamudo
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik BohVar_alias_BOHL pravi:
shocked-1.gif

Jao jao jao, kaj pa ti govoriš ...
bonk.gif