Primerjava Nikon:Canon

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
To ti mislis
evil.gif

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Ne vem kaj ga tolko obremenjujete s temi objektivi kaj je dobro in kaj ne. On verjetno ne bo uporabljal tega 18-55 za slikanje Formule 1. Človeku je treba svetovat iz njegovega stališča kot začetniku in ne kot profiju.
Za njegovo uporabo bo eos 600D in 18-55 več kot dovolj. Če pa je zraven še 50 1.8 pa bo tak lahko delal "čudeže". Tak, da moje mnenje je da je to dobra ponudba.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.507
889
113
Ponavadi je tako, da če ne veš, ne boli

In ista zgodba je pri objektivih. Najbolje da ne poves s katerim si fotkal. Ker kakor hitro jim poveš, da si uporabil kak kit objektiv, ti fotke skritizirajo.
Čredni nagon forumskih ocenjevalcev pač.

Za začetnika je kit objektiv popolnoma dovolj.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
ksz
No, danes sem imel v rokah Nikona 3100 in 5100 ter Canona 600D in glede na priporočila prodajalca in glede na osebni občutek bo padla 600D
smile-1.gif
Sicer sem gledal v Harveyu, kjer za akcijo z nifty-jem še niso slišali, ampak ker imajo vsi istega uvoznika bodo preverili če to velja tudi pri njih..

dejk0

Pripravnik
25. apr 2009
837
21
18
Si bom kar to temo sposodil, da ne odpiram nove...

Mi lahko prosim kdo pove, če se mi splača kupit nek vstopni model zrcalno refleksnega aparata glede na to da o fotografiji ne vem kaj dosti in sem popolni začetnik. Rad bi se začel učiti in počasi delat kvalitetnejše fotke. Na kaj moram bit pozoren pri nakupu in kaj izbrati? Aja pa kater objektiv za začetek? Ne bi rad že takoj na veliko zapravljal za te zadeve. Nekaj za okoli 500€...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Če se boš poglobil v zadeve in ne boš izgubil poguma takoj pri prvih desetih posnetkih, ki so za marsikoga razočaranje, potem se ti splača.

dejk0

Pripravnik
25. apr 2009
837
21
18
Se imam namen poglobiti v fotografijo ja... Saj verjetno imajo te aparati tudi samodejni način veliko boljši kot kakšni kompakti ali se motim? Drugače sem pa gledal nekaj takega Canon EOS1100D Je to dovolj dobra zadeva?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Za zacetek bo vsak ok, da bos vsaj dobil obcutek delati s takim aparatom. Kasneje, ce te bo se zanimalo, bos pa tudi vedel, kaj ti manjka pri sedanjem in mogoce katere objektive zelis (ter zakaj
smile-1.gif
)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Canon 1100 je čisto soliden vstopni model DSLR-ja in kolikor spremljam forume, vsekakor vreden tega denarja.

Glede samodejnega načina je pa takole: marsikateri kompakt bo SAM NAREDIL bolj všečen posnetek od večine vstopnih modelov DSLR-jev. Vendar je ta všečnost le navidezna in primerna za popolne laike, tako za fotografiranje, kakor tudi za oglede. Celo več - tudi napredni in celo profesionalni DSLR-ji so v rokah nekoga, ki misli, da bo aparat sam naredil fotografijo bolj teža, kakor korist.
Tudi zato sem ti napisal, da boš morda na začetku razočaran. Kar pa spet ne pomeni, da ne bo tudi samodejni, ali pa prednastavljeni scenski način precej uporaben. Vendar le v dveh primerih - ko se bo mudilo in se ne boš imel časa ukvarjati z nastavitvami in kakor kontrola za tvojo odločitev pri nastavitvah, kjer najprej pogledaš kaj je aparat sam nastavil, nato pa iščeš dodatne možnosti sam. To je tudi eden bolj uspešnih načinov samoučenja dela z DSLR-jem.
Naslednja stvar, ki v veliki meri opraviči uporabo DSLR-ja je postprodukcija, torej obdelava fotografije na računalu po posnetku.
Način, da se škljoca, nato pa printa fotografije direktno iz kartice, ali pa se jih le pomanjša in postavi na net za ogled, je pač tak, da končni rezultat še daleč ne pokaže tega, kar dejansko je v posnetku. Pred kakšnim letom sem prijatelju, ki ima vstopni model Nikona in je počel prav to, torej škljoc - ogled na ekranu - print, pokazal nekaj manjših možnosti, ki jih nudi že Picasa. In potem je bilo oh in ah in "ali sem to res jaz naredil" in tako naprej.
Ko boš sčasoma ugotovil, kaj pomeni večje tipalo v DSLR-ju za globinsko ostrino, za manjši šum, večjo barvno globino in ne nazadnje zapis RAW, poleg vsega tega pa še možnost kontrole vseh pogojev pri posnetku, boš razumel, kje je prednost 'teže' ki jo boš nosil s seboj.

LP

dejk0

Pripravnik
25. apr 2009
837
21
18
Hvala za razlago... Kako pa je s temi objektivi? Recimo priložen je namenjen vsakodnevnemu slikanju kot npr. kompakti ali je npr. samo za blizu? Ne vem ne spoznam se zato sprašujem. Aja pa kako je z zumom pri teh aparatih? Koliko imajo recimo te objektivi 18-55 zuma?

Hvala za odgovore na moja "butasta" vprašanja
grin1.gif

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Zum je kolicnik med obema skrajnima vrednostima objektiva. 18-55 "je 18 mm sirok in 55 mm dolg", njegov zum je torej 55:18=3,08.

P.S. ta objektiv je namenjen fotografiranju na blizu ali pa fotografiranju pokrajin.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Nihče se ni rodil 'pameten'
wink-1.gif

Objektiv, ki je na aparatu, je osnovni objektiv, z goriščnico 18-55, kar pomeni da je to 3-kratni zoom.
Kako pa je to videti v praksi: na 18mm, bo kot zajema posnetka približno 65°, pri 55 pa 24°.
Priložen objektiv, ki je 'darilo' pa ima prednost zaradi večje svetlobne moči, primeren naj bi bil za fotografiranje portretov in v slabših svetlobnih pogojih.
Za začetek bosta zadostovala, ta ki je na aparatu za vse vrste posnetkov, le ko boš ugotovil, da je nekaj zanimivega dlje od sposobnosti 'približanja' tega objektiva te bo zamikalo kaj daljšega, recimo do 300mm ali več.

In potem se odpre 'črna jama' za metanje denarja
wink-1.gif

LP

Nazadnje urejeno:

dejk0

Pripravnik
25. apr 2009
837
21
18
Hvala za razlago. Nekako sem se ogrel za tega Canona(1100D) ali Nikona D3100. Kateri bi bil po vašem mnenju boljša izbira? Kolikor sem videl pa ima Canon precej slabši display...

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik dejk0 pravi:
Hvala za razlago. Nekako sem se ogrel za tega Canona(1100D) ali Nikona D3100. Kateri bi bil po vašem mnenju boljša izbira? Kolikor sem videl pa ima Canon precej slabši display...

To je stvar okusa,odloci se, ali ti je lepsa rumena ali rdeca barva. Zgresil namrec ne bos z nobenim.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
V tem primeru je Nikon v prednosti. Tudi zaradi ekrana, še bolj pa zaradi drugih prednosti - kvalitetnejši video, boljši posnetki v slabših pogojih, več fokusnih točk, po ocenah testiranj nekoliko boljši posnetki tudi zunaj in še nekaj manj pomembnih razlik v njegov plus.

Če je dilema, predlagam Nikon-a, še prej pa morda stopi do kakšne trgovine, kjer imajo oba modela, ju primerjaj ob prijetju v roke in se odloči tudi na osnovi občutka.

Še beseda o 'barvah', torej 'rumeni in 'rdeči' (ki sta zaščitni barvi znamk): tekmovanja in pregovarjanja o tem, katera 'barva' je boljša so za resne ljudi že davno preteklost. Vsak seveda poskuša pohvaliti svojo znamko, kar je normalno, vendar je v nekaterih primerih ta razgovor šel preko vseh pametnih mej.
Ne samo v SLO, tudi na tujih forumih je enako.

Zato ti predlagam, da se s tem niti najmanj ne obremenjuješ.

LP

dejk0

Pripravnik
25. apr 2009
837
21
18
ok hvala. Z znamko se zagotovo ne bom obremenjeval. Mogoče kdo ve kje so te aparati narejeni? Po izkušnjah z drugo tehniko so kvalitetnejši izdelki, ki so narejeni doma(na japonskem) kot tisti, ki jih delajo na kitajskem, itd...