Primerjalni test podvodnih fotoaparatov

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Sepravi je Sony best buy, poleg Panasonica, kjer so vso doatki (globinomer, visinomer,GPS) neuporabni??

LP

I

Izbrisan uporabnik #488

Za "vikendaša" bo vsak od teh dovolj dober, jaz npr. še sedaj uporabljam 4 leta "starega" Olympus sw770 pa še vedno vse dela, slike pa so primerne za album in za "pokazat".

Skratka odvisno od zahtevnosti uporabnika. Zaenkrat še nisem zasledil potrebe oz. nuje po menjavi.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik alfist555 pravi:
Sepravi je Sony best buy, poleg Panasonica, kjer so vso doatki (globinomer, visinomer,GPS) neuporabni??

LP

Ne vem kaj so poljaki mislili, ko so dali zmago Sonyju, vendar pa je zame ravno on veliki poraženec, saj podvodna kamera, ki ji pod vodo ne moreš spremeniti nobenega parametra, nastavitve itd., ni vredna pol k. (če mene vprašaš). Glede FT3 mi pa ni jasno, ali so imeli defekten aparat, ali pa ne znajo brati navodil, meni GPS dela odlično, celo bolje in hitreje kot na Nuvijih 760 in 250. Višinomer dela tako, kot vsak barometrični višiniomer in je ravno toliko natančen, globinomer je pa res bolj indikacija globine, kot pa merilec, vendar pa je najpomembneje, da veš, kdaj si dovolj globoko, da ne poškoduješ kamere. In to funkcijo odlično opravlja.

Ker ima TX10 enake mere in ostalo, kot model TX5, ki ga poznam, lahko tudi zatrdim, da je to za pod vodo enostavno premajhna in preobčutljiva zadeva, še zlasti prednja spustna ploščica, s katero odkriješ lečo in mikrofona ter vključiš aparat, je problematična, saj se za njo redno nabira mivka in tudi drugi delci, ki plavajo v vodi in ti med zapiranjem in ponovnim odpiranjem redno delajo praske po prednji strani. Prav tako je občutljiv zadnji del aparata. Ker ima touch screen, tudi na suhem ni kaj prida uporaben, saj nima nobenih gumbov in je vsako najmanjšo nastavitev potrebno iskati globoko v menujih, pa še touch sistem ni najbolj zanesljiv. Pri TZ20 naprimer imaš na voljo gumbe in še touch screen in je vse skupaj prava poezija upravljanja. Pri Sonyju je očitno forma pred uporabnostjo in če nanj gledaš tako, je definitivno zmagovalec, pa ne samo v kategoriji UW aparatov, ampak tudi širše.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik map pravi:
Še malo primerjave teh multiuporabnih igračk je tule

Je že pred nekaj dnevi Oriolus objavil povezavo na ta primerjalni test https://www.alter.si/tabla/show...rue#Post1282848

In BTW, meni se moj FT3 ne zdi igračka, saj se da z njim pod vodo posneti prav uporabne fotke in odlične filmčke
smile-1.gif

map

Guru
6. jul 2008
7.847
1.965
113
najrajš na babi
BTW Primus. Ti imaš več izkušenj z tem. Na W60 se mi je letos začel pojavljati kondenz pod lečo in zaslonom. Kaj bi to bilo. Po cca 10 minutah v vodi pa je izginil. Apart ni bil zalit, ker dela normalno. Sumim, da je bil pregret na plaži, ter nato v hladnejšo vodo. Bi lahko to blo to ali je to kej drugega. Dihtunge sem za vsako spucal, preveril in dobro zaprl.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
O tem sem že 100x pisal, zato tokrat ne bom zelo izčrpen, ampak bolj na hitro:
Vsak vodotesni aparat je vodotesen, prahotesen ter tudi zrakotesen in zato, če vanj enkrat pride vlažen zrak (naprimer v tropskih krajih, kjer je vroče in hkrati zelo vlažno, zrak vsebuje zelo veliko vlage), tam tudi ostane in se zato ta vlaga kondenzira vsakič, ko aparat zelooo segreješ in predvsem vsakič, ko se del aparata, ponavadi leča (pri potopitvi aparata, saj je voda ponavadi relativno hladnejša od zraka), ohladi.

Zato: aparat odpiram vedno le v suhih in hladnih prostorih, če pa vanj že pride vlažen zrak, izkoristim prvo priložnost, da vstopim v lokal (hotelsko sobo, ..), ki je močno klimatiziran in tam iz aparata odstranim kartico in baterijo, ter pustim, da vanj par minut piha hladen zrak, direktno iz klimatske naprave, in ..... problem je rešen.

Nazadnje urejeno:

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik alfist555 pravi:
Evo nov konkurent v podvodni fotografiji...specifikacije niso slabe.
http://www.e-fotografija.si/templates/?a=2994&z=1

LP

Če pogledaš specifikacije aparatov z začetka te teme boš videl, da so praktično enake, razultati pa se dramatično razlikujejo med seboj. Zato trdim, da le na osnovi specifikacij ne moremo vedeti, kakšen bo aparat v resnici. Počakajmo na prve testne fotke (in da ga dobim v roke), pa bomo videli. Sem pa skeptičen, ker do sedaj Nikon med malimi kompakti ni ravno blestel.

Je pa res, da je edina fotka v polni velikosti, ki je objavljena na http://imaging.nikon.com/lineup/coolpix/allweather/aw100/sample.htm , odlična.

Nazadnje urejeno:

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik vanmarkus pravi:
a obstaja kak kompakt, ki gre do 20m
brez dodatnega ohišja? oz. koliko gre max

Uradno gre najglobje Panasonic FT3, 12 metrov, vendar pa sem šel jaz z njim globoko tudi 18 metrov (seveda le pri prostem potapljanju), a se že pri 10ih metrih prozorna zaščita nad LCDjem dotakne LCDja, pri 18ih pa sem se že bal poškodbe LCDja (tesnilo nad baterijo sploh ni problem) in odsvetujem tako ravnanje: 12 metrov ja, ampak le za kako minuto in ne več.

Zelo podobno se dogaja z Olympusom TG810, ki je deklariran za 10 metrov, kvaliteta fotk in filmčkov pa je bistveno slabša kot pri FT3. Je pa Olympus Tough 8010 (menda) brez težav zdržal tudi 20 metrov (deklariran pa je tudi le za 10), a le za kratek čas. Je pa delal ta aparat, predhodnik TG810ke, še slabše fotke in filmčke kot TG810.

V vsakem primeru pa noben od teh aparatov niti pod razno ni namenjen SCUBA potapljanju, ampak le snorklanju in prostem potapljanju, kjer so aparati na večjih globinah le kratek čas, vsekakor pa manj kot 2 minute.