Priklop agregata

quest

Pripravnik
9. jun 2012
63
0
6
Ja gradnja je 15 let nazaj. Takrat ni še nihče pri nas pomislil na to.
Glavna vzspodbuda za nakup pa je ne samo problem ogrevanja pozimi, ampak tudi poletje. Imamo namreč v hladilniku shranjena zdravila, ki se ob povišani temperaturi uničijo in so neuporabna. Kaj bi bilo, če ostanemo brez zdravil, ki so dnevno v uporabi si ne morem predstavljati.
Kar se tiče pa izvedbe pa sem mnenja samo en način obstaja in to pravilen način in nič drugega.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.629
722
113
Citat:
Uporabnik quest pravi:
Ker moram uporabiti stikalo 63A moči so bila vsa ostala izredno globoka.

Od kje zahteva po 63A?

Kakšni je 5 polni vtikač je na podaljšku, moški ali ženski?

quest

Pripravnik
9. jun 2012
63
0
6
Imam pač potrebo po 50A glavnih varovalkah(pancerke) od tod 63A stikalo.

Na podaljšku je ženski 5 polna puša in navadni enofazni vtikač. Na steni pod stikalom pa moška 5 polni vtikač.(kontra kot je navada, mojster je dejal, da je to motorski priklop)
Na steni ni nikoli pod napetostjo ko ni podaljška gor tako, da ni nevarno. Na podaljšku je pa ženska vtičnica s pokrovom. Ko agregat deluje bi moral dvigniti pokrov in nekaj kovinskega notri vtakniti. To pa je enako kot na navadnih vtičnicah po hiši kjer ne vtikamo golih kovinskih stvari.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.629
722
113
zmaga.gif
brez pripomb

Končno en priklop, kot se spodobi!

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Vse kul, le na podaljšek imam pripombo.
Faze bi lahko brikal ali na stikalu ali pa v vtičnici pod stikalom, ne v podaljšku. Res je da ta podaljšek ne moreš uporabiti drugje, res ti pa tudi dela napoto en kup kabla ki čaka na uporabo. Bolje bi bilo ko bi bila na steni enofazna moška vtičnica in bi lahko v takem primeru uporabil katerikoli enofazni podaljšek, ki je večkrat v uporabi. Ali pa adapter za to vtičnico ("podaljšek" v dolžini 20cm), ostalo pa podaljšaš z običajnim šuko podaljškom.

Drugače pa, kot sem napisal - krasno
smile-1.gif
.

quest

Pripravnik
9. jun 2012
63
0
6
Samojed
Drži kot si napisal.

Moje razmišljanje o briki v podaljšku in tudi mnenje mojstra je če zamenjam iz bilokaterega vzroka agregat za trifaznega samo brike iz podaljška vzamem ven in deluje. Ni potrebe po predelavi priključka na steni. Da pa bo podaljšek samo za napoto, ker ga ne moreš za nič drugega porabiti je pa tudi res. Namen imam narediti nosilec za na steno za podaljšek-boben od agregata, ki ga bom montiral višje nad stikalo 1-0-2, da bo nemoteč in da nikomur ne bo padlo na pamet, da ga uporabi za bilo kaj drugega. Pač čisto namenski podaljšek za agregat. Ker ne bo veliko v uporabi bo tudi vedno ispraven, tako odpadejo problemi kot so potrebujem agregat a sem posodil podaljšek sosedu, ki ga ni doma. Moram prvo podaljšek zrihtat, ker sem vtičnico na njem izpulil. Itd...
Pač sem ziheraš. Upoštaval bom tudi nasvet, ki sem ga nekje prebral mogoče tudi tukaj enkrat na dva meseca vžgi agregat in ga nekaj časa pusti delovati. Menjaj olje po predpisih. Očisti filtre, menjaj bencin na pol leta itd... Delam na področju vzdrževanja in vem da je preventiva ključnega pomena za nemoteno obratovanje.
Ja pa projekt še ni zaključen. Še ozemljitveni kabel moram zrihtat. Imam na raspolago navaden zeleno rumen kabel s kleščami na koncu , ali pa malo krajši spiralni kabel s kleščami na koncu, ki ga bom pripel na strelovod, ki je povezan z valjancem ozemljitve hiše. Kaj bo boljše bom sprobal.

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.149
113
prav škoda bi bilo, če nebi zmanjkao elektrike za par dni, ko si tako lepo pripravljen

wind

Pripravnik
17. sep 2007
293
0
16
Lep pozdrav
Eno vprašanje, men je električar za priklop 4kw agregata uredil tako. V omarico kjer so avtomatske varovalke kjer je še bil prostor vgradil 4 polno 40 A stikalo 0 IN 1 od ETI sv 440 pred fid stikali. Za tem stikalom je vezal še 3 fazno vtičnico za priklop agregata za napajanje hiše. Mišjeno je to tako ko je stikalo v poziciji 1 oz. ON se hiša napaja iz javnega omrežja. Ko pa elektrike ni ročno izklopim to stikalo na pozicijo 0 oz. OFF ter priklopim agregat s te stikalom ločim napajanje oz. stik z zunanjim omrežjem. Ločena so vse faze ter zemlja. A li je to tudi vredu? stikalo je takšno kot na spodnjem linku

http://www.sklepy24.pl/sklep/sklep_dlaelektryka_pl/produkt/rozlacznik-izolacyjny-sv-440/2587

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Nisem štromar, a potem kar smo tu pisali, to ni ok. Stikalo bi moralo imeti 3 možne položaje, 1-0-2

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Saj jih ima, vsaj tisto na sliki.

P.S. - nisem videl vmesnega vprašanja - ne, stikalo 0-1 ni ok, vsaj ne če delamo kot je treba. Za bližnjico pa stikala ni treba, če je glavno stikalo že v omarici.

Nazadnje urejeno:

wind

Pripravnik
17. sep 2007
293
0
16
hvala
zakaj ni vredu stikalo 0-1
a mi lako kdo pove zakaj stikalo 1-0-2 kaj je na 1 in 0 in na 2 ?

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
791
39
28
0-1 samo vklop in izklop, pri stikalu 1-0-2 pa fizično ločiš napajanje iz agregata in omrežja, in je nemogoče spustiti napajanje v omrežje. Na 1 imaš naprimer napajanje iz omrežja, 0 je izklop na 2 pa napajanje iz agregata.

wind

Pripravnik
17. sep 2007
293
0
16
Hvala za odgovor
lej sedaj imam tak narejeno na 1 je štrom iz omrežja, ko pa štroma zmanka pa dam ročno na pozicijo 0 to pomeni da nima povezave z zunanjim omrežjem ter vklopim agregat, štrom napetost sploh ne gre v omrežje ker je s tem stikalom ločeno!

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.629
722
113
Citat:
Uporabnik wind pravi:
Lep pozdrav
Eno vprašanje, men je električar za priklop 4kw agregata uredil tako. V omarico kjer so avtomatske varovalke kjer je še bil prostor vgradil 4 polno 40 A stikalo 0 IN 1 od ETI sv 440 pred fid stikali. Za tem stikalom je vezal še 3 fazno vtičnico za priklop agregata za napajanje hiše. Mišjeno je to tako ko je stikalo v poziciji 1 oz. ON se hiša napaja iz javnega omrežja. Ko pa elektrike ni ročno izklopim to stikalo na pozicijo 0 oz. OFF ter priklopim agregat s te stikalom ločim napajanje oz. stik z zunanjim omrežjem. Ločena so vse faze ter zemlja. A li je to tudi vredu? stikalo je takšno kot na spodnjem linku

http://www.sklepy24.pl/sklep/sklep_dlaelektryka_pl/produkt/rozlacznik-izolacyjny-sv-440/2587

ne-ne-1.gif

Tebi je priklapljal "električar". Strokovnjak, ki tudi nosi ODGOVORNOST za svoje delo, tako ne bi naredil!

Takšna vezava je navadno igranje z ognjem. Vsake toliko se kdo pošteno opeče...
frown-1.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.024
3.682
113
Bo kdo pozabil izklopiti dovod iz omrežja in bo prava veselica ob tem stikalu. Predlagam menjavo za 1 - 0 - 2 kot vsi ostali, da se izniči možnost napake človeškega faktorja.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik wind pravi:
Hvala za odgovor
lej sedaj imam tak narejeno na 1 je štrom iz omrežja, ko pa štroma zmanka pa dam ročno na pozicijo 0 to pomeni da nima povezave z zunanjim omrežjem ter vklopim agregat, štrom napetost sploh ne gre v omrežje ker je s tem stikalom ločeno!

Ob tem stikalu je torej fizično mogoče, da se srečata agregat in štrom iz omrežja.

Si kar predstavljam kako bo tole fino, ko bo zmanjkalo štroma, vse bo v temi, tebi bo seveda prva ideja najprej izklopiti štrom, ki ga ni, šele nato vklapljati drugo stikalo... in obratno, ko se vrne.

quest

Pripravnik
9. jun 2012
63
0
6
Moje mnenje je samo en način je pravi in to stikalo 1-0-2. Drugače imaš vse možnosti, da hiša gori.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik quest pravi:
Moje mnenje je samo en način je pravi in to stikalo 1-0-2. Drugače imaš vse možnosti, da hiša gori.

Hiša ne bo nič gorela, bo pa vsekalo...
wink-1.gif