Mi že dobro leto uporabljamo lokalne rekuperatorje SIKU RA1-50 (cena za 4 rekuperatorje z vgradnjo po vrnjenem EKO skladu je bilo nekje 1500 eur), in sicer 2 imamo v spodnji etaži (dnevna in jedilnica) in 2 v zgornji etaži (spalnica in otroška soba). Prej sem se med spanjem (če sem se zbudil) opazil nek "tunst" v sobi, sedaj tega več ne opazim... Tako da se mi zdi vredu naložba. V mrzlejših mesecih oken skorajda ne odpiramo več in je vredu zrak po hiši. Težav z vlago nismo imeli niti pred rekuperacijo, ampak takrat smo se greli z dvema klimama, ampak smo hišo temeljito prenovili in smo med obnovo vgradili tudi rekuperatorje. Okolice se ne sliši (pri prejšnjih starih 2 slojnih oknih se je precej bolj slišalo okolico kot sedaj s 3 slojnimi okni in z rekuperatorjem). Pri nas delujejo 24/7.
Prednosti rekuperacije:
- konstanten vredu zrak po hiši
- ne rabiš prezračevat hiše (odpirat oken) (super tudi, če si odsoten par dni)
- okolica je zaradi rekuperatorja neslišna (bi rekel da skoraj enako, kot če ga ne bi bilo...)
Slabosti:
- zdi se mi, da pozimi kar precej hladi hišo (tudi če sediš pod rekuperatorjem, opaziš hladen zrak), poleti pa se mi zdi, da "greje" hišo - na nek način je to tak logično, ker čez zimo je zunaj konstantno hladno, poleti pa čez dan čez 30 stopinj (in takrat ti lahko noter piha samo segret zrak...)
- ta model je kar slišen; sicer te ne zbudi, ampak pri čisti tišini ga slišiš, predvsem ko zamenja smer pihanja - ampak nebi rekel, da je moteče... Lunos (pri kolegu) je precej tišji (pa ne delam reklame
, ampak samo povem lastne izkušnje)
Če koga zanima še kaj, naj napiše in z veseljem odgovorim...