Preživnina

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Kje si lahko preberem več o preživnini? kaj je, komu je namenjena, kaj obsega, kako se določa, kako se preverja poraba itd? Ali je preživnina samo dolžnost starša, ali je tudi pravica otrok ali starša plačnika?

Kake so vaše izkušnje? Problemi?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
OK, floskule. Otroka je treba preživljat, starši morajo zagotavljat... Lepo in prav. Kako se pa preverja? to kar tukaj piše je splošno znano in zame nič novega.
konkretno kaj obsega preživnina oz če je minimum to, d aje oblečen in sit, kam spada kolo, rolarji, plavanje, kino, sladoled, barvice....

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
ex-žena ti bo vzela maksimu, pa če otrok to rabi ali ne. to je tretjina plače. Izogneš se edino da se greš brezposelnega in nič ni nate pisano.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
tole ne bo povsem držalo. iz lastnih izkušenj.

ampak dejstvo pa verjetno je, da nben ne gleda kaj lahko ona in kaj je sploh normalno, sprejemljivo. ni excela za izračun.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Ko si v uni temi tako trobil, kako si srečen, sem se vprašal, kakšen človek si, da si srečen, ko veš, da tvoji otroci zaradi tebe in tvoje trpijo. Potem nisem bil siguren, če jih kaj imaš. No sedaj vidim, da jih imaš. Kako si potem lahko srečen, če otroci trpijo?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
ne to noben ne gleda, gleda se samo kolk te lahko opilijo, povečini. Zakaj? ker privresovraštvo itd, in se pozabi na prave razloge preživnine ampak gre pov ečini samo za nagajenje med ex-zakoncema. Najebejo itak otroci in skupni kolegi.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ti boš prinesel na sodišče papirje koliko zaslužiš, sodnica pa bo določila, koliko boš plačeval.

Ko otrok dopolni 18. let lahko denar nakazuješ direktno njemu.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.450
6.963
113
Tukaj noben sistem ne more biti pravi. Poznam 3 pare z otroci, ki so šli narazen. Pri nobenem izmed njih ni nekega žolca vpričo otrok in izsiljevanja z njimi, se pravi next best thing, če že nista mogla ostati skupaj. Pa čisto vsak par ima drugače rešene stvari med sabo. Pri enem ni problema in plačuje 300€ na otroka - zmenjeno mimo vseh sodišč ipd. Pri drugem fotr itak za nič ni imel, razen za avto, matki je blo vseeno. Tukaj je bilo bolj tako, da je fotra prosila, naj pride kaj naokoli mulce pogledati ali jih kam odpelje čez dan, ker jo je skrbelo, da bi pomislila, da ju fotr ne mara (v resnici se mu je bolj kot ne fržmagalo). Pri tretjem kot pri tem drugem, z razliko da je fotr redno hodil po tamale, samo plačeval ni nič, pa ga je mat na sodišče vlekla. Otroci to niso nikdar vedeli (še zdaj ne, pa so v poznih najstniških letih), tako da se to ni nikdar polagalo račune vpričo njih ali izsiljevalo z obiski.

To so samo tri zgodbe iz moje okolice, kjer je skupni imenovalec celo, da niso razčiščevali med seboj na račun otrok. Koliko jih je potem še drugačnih... Bistvo je, da se morata oba tolk pomirit pa k sebi vzeti, da sta se sposobna kaj konstruktuvnega zmenit. Ker takrat, ko se dva z družino ločujeta, je komunikacija precejšen problem ponavadi. Oba nastrojena, oba užaljena in prizadeta - težko se je trezno in pametno pogovarjati...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Kakor koli obrneš softi, si prestar, da bi ti pripadala preživnina.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.654
3.932
113
Ljubljana
hmpg.net
Moja izkusnja:
- dogovor kucu gradi:). Naceloma je najbolje dogovor skleniti na CSD (že prej, tja priti dogovorjen). Obstajajo neki minimumi.

Meni znan primer:
- pred sodiščem, do konca. Oče hotel minimum, mama maksimum. Na razpravi je bilo zanimivo tudi to, da je sodnica pogledal, ce je prisla v pravo dvorano, ker sta bila odvetnika, ki sta ju zastopala najbolj znana od najbolj znanih pri nas. Noben strokovnjak za druzinske zadeve, zato je bilo polno smeha. Na koncu je (sedaj osumljeni) odvetnik trdil da dela pro bono, da očetu ne bi bilo treba plačati preveč. Vseeno ni prišel skoz z minimumom.

Skratka obstaja nek minimum pod katerega sodišče ne gre (verjetno ti na CSD lahko dajo cifro). Kar koli boš dobil, boš plačeval dokler imajo otroci status in vsako leto se revalorizira.

Če si brezposelen se zadeva zamrzne (se mi zdi, nisem izkusil).

Razmišljaj pa takole: otrok je tvoj in verjetno zelis, da mu ne bi slo preslabo:)

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.114
10.966
113
kod Džej-Zija
Imam občutek, da gre bolj za to, če otroci dobijo preživnino, da se jo res na njih porabi. Ne pa bivša partnerica za cunje/parfume/frizure itd.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Ko si v uni temi tako trobil, kako si srečen, sem se vprašal, kakšen človek si, da si srečen, ko veš, da tvoji otroci zaradi tebe in tvoje trpijo. Potem nisem bil siguren, če jih kaj imaš. No sedaj vidim, da jih imaš. Kako si potem lahko srečen, če otroci trpijo?

To je srečen po sistemu Happy-Happy, za 14000€ letno. Od tod mu sreča.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Ja, srecen sem. Pa ves zakaj?
Zato ker sem:
- dojel da dolocenih stvari ne mores spremeniti. 1 aksiom
- dojel da meni logicno lahko tebi ni pol k jasno. 2 aksiom
- dojel da zdravje je prvo in da zaradi 1 in 2 ni vredno sebe unicevat
- dojel da 1 2 in 3 dajo oceta otrokom jutri, ceprav bi zarada 1 in 2 lohk dons crknu
- zacel ziveti sprosceno, polno, nasmejano
- dojel da otrokom dajem vse kar lahko, da so srecni z mano, da za drugo je pa 1 in 2
- pri sebi razjasnil kaj je vredno in kaj ne.

Biti srecen ob nesreci otrok ni nujno slabo. Biti srecen ob dajanju srece otrokom in ne se ubijat zakaj niso vedno srecni je pa celo prav. Edino prav.

In spoznal sem se dve resnici, butasti a na mestu.
Daj casu cas. Cas naredi marsikaj.
Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal.

Povzetek obeh
Budalam tut bog ne more pomagat.

Aja, spoznal sem tudi zabitost, sovrastvo, prezir, zanicevanje in celo samounicevznje. To so neprecenjljive izkusne, spiznanja...