PREŽIVNINA

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Meni glede preživnine ne bo nikoli jasno, če je nedvomno kriv mož za ločitev naj plačuje preživnino, če pa je ženska kriva (ker ne prenese pijanca) pa nima smisla plačevat preživnino.

Babe se lahko zmislijo vse živo, lahko je 1 km stran bolj srčan tip, sexi in pač fanta v zakonu zapusti, le zakaj bi potem mogu plačevat preživnino.

Sploh pa današnje ženske, vsaj nekatere, da nočejo delat ono tretje....

Nazadnje urejeno:

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Citat:
Uporabnik lkontr pravi:
In lahko dobim denar za nazaj?? Otrok je star že osem let.

Po osmih letih ti je zapasalo, da bi ti tvoj osemljevalec plačeval preživnino?

Izterjava neplačane preživnine je mogoča za obdobje do 10 let, kar pa je odvisno od posameznega primera.

@Ikontr, predlagam ti da se obrneš na CSD, ti bodo gotovo znali pomagati.

@Sheriff - tvoja opcija 2 (podpis, da se odreka otroka v zameno za preživnino) že precej let ni možna. Zdaj se dela najprej v korist otroka in odrekanje preživnini to vsekakor ni.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
ksz:

nekako se mi zdi, da je izterjava plačila preživnine otroka danes v korist zahtevnika in ne v korist otroka....

tony

Guru
23. jul 2007
9.839
1.604
113
No, tole je gotovo v pomoč vsem in vsakomur
zmaga.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kaj prva institucija na katero se obrneš v podobnih primerih?
CSD?

Včasih se o CSD pišejo horor zgodbe...

Odvetnik? Kako društvo?

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
CSD sam po sebi ni slab. No, relativno. Bolj je problem v tem, kakšno socialno delavko ti dodelijo. To je pa tko kot v Mercatorju naprimer. Kakšna prodajalka je prijazna in pomaga in svetuje, kakšna te pa gleda kot da boš vsak cajt kaj ukradel.

Problem CSDja je predvsem v tem, da vse živo standardizirajo, izpolnijo obrazce v računalniku, sistem po raznih formulah izračuna in te popredalčka, v 40% primerov neživljenjsko.

V splošnem pa tudi velja to, da mamici samohranilki na CSDju še ni bilo hudega
smirk-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Kaj mora narediti, sem že napisal
smile-1.gif
druge poti ni. CSD se itak vključi v ta postopka.
Ostalo so pa pravljice, da ne bo preživnine, ker dela na črno, je na borzi in nima premoženja... zakon in praksa sta jasna.

In stein me je še na nekaj spomnil: če preživnina ni izterljiva, ker pač v izvršbi ni rubljivih stvari, premoženja, prilivov.

Se obrneš na sklad, ki plačuje preživnino in potem on izterja od zlikovca.

http://www.jps-rs.si/si/

I

Izbrisan uporabnik #488

Ti nič, ker gre za otrokov denar
smile-1.gif

Tu si lahko pogledaš statistiko.
http://www.mddsz.gov.si/si/uveljavljanje_pravic/statistika/prezivnine/

Po moje nekje med 50 in 100 bi mu nabili.

Še tole.

Citat:

Neplačevanje preživnine

194. člen

(1) Kdor ne daje preživnine za osebo, ki jo po zakonu mora preživljati in za katero je višina njegove preživninske obveznosti določena z izvršilnim naslovom, ČEPRAV BI TO ZMOGEL, se kaznuje z zaporom do enega leta.

(2) Če je zaradi dejanja iz prejšnjega odstavka ogroženo ali bi lahko bilo ogroženo preživljanje upravičenca ali če se storilec izmika dajati preživnino, se kaznuje z zaporom do treh let.

(3) Če sodišče izreče pogojno obsodbo, lahko naloži storilcu dejanja iz prvega ali drugega odstavka tega člena, da mora redno plačevati preživnino, lahko pa tudi, da mora poravnati zaostalo preživnino ali druge prisojene obveznosti, nastale s preživljanjem.

Model denar ima od fuša in je očitno sposoben za delo, a noče plačevat NITI EURA. A ne? ne da niti 5, 10, 20 EUR... zadeva je kristalno jasna.