Prevrtan kabel v steni ?!?!!?!

Domen

Pripravnik
24. jul 2007
207
0
16
zgodilo se je pac da se je prevrtal kabel v steni in je prislo do kratkega stika,...sicer sedaj vse deluje z izjemo ene vticnice...
ali obstaja se kaka nevarnost sedaj? Kajti se je zabliskalo in pocilo ob stiku.....?

Hvala za odgovore !

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
odvisno, kje je ta luknja, s kakšnim namenom se je tam vrtalo, kaj je bilo vse vezano na ta kabel, ki ste ga prevrtali... predvidevam, da kabel ni v stiku, če ste dali varovalko nazaj in ni še enkrat počilo... jaz bi odkopal mesto, kjer je kabel prekinjen in ga poizkusil popraviti, mogoče potegniti nov kabel, če gre... ker nikoli ne veš, kaj se dogaja z žičkami v luknji tekom časa... da ne bodo nekoč spet prišle v stik.

Domen

Pripravnik
24. jul 2007
207
0
16
hvala za odgovor.....kabel je v kopalnici vezan samo na eno vticnico (predvidevam. ker sedaj samo ta ne dela).
Sanirati ne bi zelel, ker mi vticnica ni pomembna...zanima me samo kaksna je kaj nevarnost da se kaj zgodi ?
Kajti zanimivo je da ko sem vrtal ni bilo nic, vstavil sem vlozek in pricvrstil lajšto, ko pa sem prisel na pol poti da jo privijem
je pa varovalko vrglo ven, potem pa ko sem jo dal gor je se vse delalo - tudi vticnica, nato pa je samo od-enkrat pocilo in se pobliskalo, takrat je ponovno vrglo ven varovalko in omenjena vticnica ne deluje vec.....ostalo deluje normalno!

nato sem potegnil ven vlozek. ki je bil povsem pozgan...samo zanima me varnost nic drugega - sanacija potem kasneje.... ?

še enkrat hvala in lep pozdrav.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Prišlo je do stika in ti je zato kabel nekje pregorel ter prekinil "stik" .. sam se sicer ne bi preveč zanašal na to, da se to ne more ponovit, sploh v kopalnici kjer pride včasih do visoke vlage in posledično kondenza. Če si imel srečo je kabel pregorel na mestu stika, lahko pa je prekinil tudi kje drugje (kakšno drugo mesto "prevezave").

Če imaš opcijo poišči (če ne veš na pamet pa z "orodjem") kje se kabel konča oz. združi z drugo napeljavo, ponavadi je to v najbližjemu podometnemu "razdelilcu". To je ponavadi en plastični pokrov, ki ga ni težko locirat. Če potem tam odključiš kabel nevarnosti ne bo več, prej pa ne boš nikoli 100% ...

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Citat:
Uporabnik Domen pravi:
...kabel je v kopalnici..

Štrom pa voda (pod to spada tudi vlaga) ne gre skup!
10.gif
Ne ga biksat, saniraj zadevo, ker je to v kopalnici življensko nevarno.
Zaupaj nam, ali gre res za kabel ali so morda žice v cevi, za natančnejši nasvet za sanacijo. V vsakem primeru pa je potrebno vsaj odklopiti kabel/žice v dozi, iz katere gredo proti vtičnici. Lahko sicer tudi pustiš izklopljeno varovalko, ampak to je varno samo do takrat, ko jo bo nekdo vklopil, pa še zelo verjetno ti takrat ne bo delala še kakšna vtičnica v sosednjih prostorih.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Mogoče se da v kaki dozi prej fizično prekiniti povezavo. Varovalko ti zmeraj lahko da kak mojster noter, ki ne bo vedel, kaj je zadaj.

Domen

Pripravnik
24. jul 2007
207
0
16
kot sem lahko ugtovil je na to varovalko vezana samo ta vticnica pa en grelc za kopalnico, ki pa je ze dlje ne deluje...varovalko sem izklopil...ali je kabel ali zice v cevi ne bi vedel...menim da je samo navaden elektricni podometni kabel napeljan, je pa to na visini preko dveh metrov, dalec od vode...doze da bi odklopil pa zal ne najdem ..... :/

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Če ti vtičnica ni pomembna, jo odklopi v razdelilni dozi, demontiraj vtičnico in namesto nje daj navaden PVC pokrovček doz, ki ga dobiš v vsaki elektro štacuni. Kako bo to zgledalo estetsko, je pa druga stvar. imaš pa pomojem najmanj problemov tako.

Domen

Pripravnik
24. jul 2007
207
0
16
tocno tako bom tudi naredil - hvala za idejo! estetsko pa ni pomemno....sem našel razdelilno dozo, a sedaj se ne znajdem kateri kabel bi bilo potrebno odklopiti...notri je 5 kablov vezanih...ugotovil sem cemu sluzijo trije, za dva pa ne vem, s tem da je na enem prikljuceno vec stvari....nisem toliko stromar, zato raje se tole vprasam...ali ima v razdelilni dozi vsaka stvar svojo funkcijo? recimo lucka ima svoj kabel, potem vsaka vticnica...ipd ?

hvala

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik Domen pravi:
tocno tako bom tudi naredil - hvala za idejo! estetsko pa ni pomemno....sem našel razdelilno dozo, a sedaj se ne znajdem kateri kabel bi bilo potrebno odklopiti...notri je 5 kablov vezanih...ugotovil sem cemu sluzijo trije, za dva pa ne vem, s tem da je na enem prikljuceno vec stvari....nisem toliko stromar, zato raje se tole vprasam...ali ima v razdelilni dozi vsaka stvar svojo funkcijo? recimo lucka ima svoj kabel, potem vsaka vticnica...ipd ?

hvala

Načeloma je to namen razdelilne doze; ne gre se pa 100% zanašat. Lahko imaš en krak ki ima več stvari .. recimo vtičnice na steni, ki so vezane v "liniji". Sicer pa en instrument v roke pa preveri če pride "stik" do katere žice od vtičnice (lahko probaš po nuli, če je faza skurjena).

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.616
89
48
Vzemi ven varovalko, odpri vtičnico in poglej kakšnee barve kabli so. Te kable potem odklopi pa v dozi. Če je več kaplov v dozi take barve kot v vtičnici malo pocukaj iz doze, da boš videl kateri kabli so ta pravi. Nato tiste kable iz doze povleci ven iz cevi. Če so ta pravi bodo nekje očitno prevrtani.

LP

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik Domen pravi:
zgodilo se je pac da se je prevrtal kabel v steni in je prislo do kratkega stika,...sicer sedaj vse deluje z izjemo ene vticnice...
ali obstaja se kaka nevarnost sedaj? Kajti se je zabliskalo in pocilo ob stiku.....?

Hvala za odgovore !

Samo da so živ...Lahko bi stekel tok in te pošteno zdrmal
ne-ne-1.gif

Domen

Pripravnik
24. jul 2007
207
0
16
dobra ideja, da odklopim kabel kar direktno na varovalki !
Je pa ta stikalna varovalka...se to da? predvidevam da ja..... ?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Najboljš da pokličeš električarja, ker se sam na te stvari nič ne spoznaš. Nekaj nasvetov tu na forumu pa ne more nadomestiti strokovnjaka. Boljš da plačaš štromarja, kot pa da sam kaj zajebeš in (lahko tud čez leta) koga ubije.

Z elektriko se ni za igrat, sploh pa ne v kopalnici.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik Mare77 pravi:
Če ti vtičnica ni pomembna, jo odklopi v razdelilni dozi, demontiraj vtičnico in namesto nje daj navaden PVC pokrovček doz, ki ga dobiš v vsaki elektro štacuni. Kako bo to zgledalo estetsko, je pa druga stvar. imaš pa pomojem najmanj problemov tako.

tako je..odklopi celoten tokokrog za to vtičnico, tudi nevtralen vodnik oz..PEN..NE IGRAJ SE V KOPALNICAH, ker po novejši zakonodaji moraš uporabiti za kopalnice KZS, torej odklopnik na diferenčni tok..če ne znaš, raje pokliči štromarja
wink-1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.515
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Pretiravat? Bolje to, kot pa da nekoga od tvojih bliznjih (lahko tudi cez 10 let) ubije zaradi tega...

Voda in elektrika pac ne gresta skupaj... V kopalnici pa ves, da je vendo dovlj vode in vlage ...
smile-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Pretiravat? Bolje to, kot pa da nekoga od tvojih bliznjih (lahko tudi cez 10 let) ubije zaradi tega...
Mojega kolega je pred leti ubila elektrika iz vtičnice, ki jo je sam nekaj let prej narobe zvezal.
Tko da če točno ne veš in razumeš kaj delaš, potem se ni za igrat.