Previdno pri oglaševanju pri Bolha.com !!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.135
113
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Torej ce ni naloga od sodisca,je prisel do teh podatkov po ilegalni poti?

Če prodajaš kot Janez Novak te jasno lahko inšpektor dobi, sej je inšpektor in ne rabi naloga! Ne more pa od bolhe zahtevat, da mu da IP in nato od SiOLa (oz. tvojega ISP) še podatke o tvojem priključku!

Zdej če je "nekdo" rekel da "ti" (Janez Novak) prodajaš nekaj nelegalno, te inšpektor seveda lahko povabi na razgovor. Tam pač rečeš, da to nisi ti .. podpišeše izjavo in je zate zadeve konec! 99% ne bo šel do Bolhe po IP in nato po nalog na sodišče (itak mu ga ne bodo dali) in potem na Siol zahtevat da povejo kdo si!

Skratka inšpektor ima omejena pooblastila, ampak če te pa dobi (je dobil) z roko v vreči potem je to čisto legalno (recimo da je poklical podatke v oglasu in si mu pač povedal kdo si)!
grin1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.135
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
če imaš morda številko še kje objavljeno tudi lahko 2poveže" podatke...

niso inšpektorji neumni...

To da je pri oglasu tvoja št. in potem pogleda v imenik ne more veljati kot dokaz .. pač rečeš da je nekdo po pomoti vpisal tvojo št.! Skratka edini neposredni dokaz je ali tvoj IP povezan s tvojim prikjučkom (spet, vprašanje kdo od "domačih" je vpisal oglas, mogoče si samo proxy gostitelj itd.) ali pa da te zasači fizično pri prodaji.

Meni je logično da te pač inšpektor povabi na razgovor (ker te je nekdo poimensko prijavil), tam rečeš da nič ne veš o tem - pač delaš se budala (bolha, kakšna bolha? naš pes nima bolh, itd. ...). Če si fizična oseba ti nima kaj - če si pa s.p. oz. je prijavljena firma je pa malo jebe, ker gre potem iskat dlako v jajcu in 100% najde pa kaj drugega, če ima ravno čas!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.962
113
pri taščici
svašta, me zanima razplet, sicer pa že kako leto ni več mojih oglasov na bolhi, prej so bil ipa precej redno.
Skratka inšpektorji, tožilci, sodišča in podobni organi se bodo ukvarjali s "pedalami" za kolesa, stvari v GOSPODARSTVU (VEGRAD, IB, merkur....) bodo pa šla mimo njih..

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.079
113
v lokalni ostariji
utiševalec fora je v temu da inšektor lahko začne nadzor ker obstaja sum... zato je tudi losta povabil na razgovor. pač kontakte je dobil pri oglasih, pobrskal za naslov... in ga malo vabi da se zadeva razjasni... če nimaš kej skrivat in delaš pošteno se nimaš kej bat... če pa hodiš po "tanki liniji" potem pa... be affraid be very very affraid!

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
ksz..

Tako je. Inšpektor NE SME nič logično povezovati, pač pa mora imet zakonsko osnovo. In tle pade vsa zadeva.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.079
113
v lokalni ostariji
kripo na žalost ni čisto tako...

konec koncev inšpektorji tudi po lokalih fotografirajo račune, in zahtevajo čez 5 tednov taiste račune...

on preprečuje delo na črno. dobi tel. št. pogleda in najde naslob. pokliče... zdaj pa ti njemu dokazi da nisi kriv...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.153
113
spet se priožujete, enkrat vsaj inšpektorat dela približno tako kot ji je namenjeno, pa spet ni okej.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Glede računov se strinjam (pa tudi načeloma z delom inšpektorjev in podpiram njihovo delo), ampak IP in kdo je dal oglas na Bolho pa ne morejo zahtevati, razen, kot pravim, ni zadeva že uradno pregonljiva ..

In tudi, če bi on poklical tega, ki prodaja .. bi bilo to pravilno. Ne more pa IP zahtevati.

Tole z Bolho in vabili smrdi. Primer: kolega je vdrl nekomu v PC. V isti službi. Ugotovili so, s katerega IP so vdirali. Vedeli so, čigav je ta IP. A nikakor niso mogli dokazati, da je bil on na tem PC. Pa je šlo za hujšo stvar, kot prodaja novega GSM.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.061
1.858
113
Emona / Carnium
Mene zanima, če Bolha o posredovanju inšpektorja obvešča tudi tiste uporabnike, ki so registrirali Bolha trgovino, prodajajo pa ravno tako kot fizična oseba oz. "na črno"?
Tako malo hipokritsko se mi zdi...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
Citat:
Uporabnik ForeignBreed pravi:
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
v predkazenskem postopku lahko od ponudnikov zahtevajo podatke...

lost, če nisi delal nič nezakonitega se nimaš kej bat...

če si prepordajal nove "pedale" s ebay-a potem se boj...

ni res, točno zaradi tega sem jaz dobil tozbo na vrhovnem sodišču...

Bolha, Telekom in Siol, NE sme beležit to vrsto podatkov v nobenem primeru (oz. največ 24ur). Beleženje te vrste podatkov je protiustavno in se jih lahko zbira samo v primeru utemeljenega suma kaznivega dejanja - nalog mora izdati tožilec...

na to temo si lahko preberete literaturo od g. dr. Mateja Kovačič-a

Lahko pa ga vprašaš osebno na ST forumu
wink-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
No da malec na kratko objasnim kaj in kako je bilo.

Epilog je bil tak, da je Bolha posredovala oglas na Tržni inšpektorat ( čeprav je bil samo en oglas !! ) , nato je tudi bolha posredovala IP moj inšpektorju, ta pa je poslal dopis na T2 in T2 je inšpektorju posredoval moje podatke, na ta način je prišel inšpektor do mene, na bolhi namreč niso imeli mojih pravih podatkov profilu,temveč izmišljene.

Zdej z inšpektorjem smo se dogovoril da gre tukaj za nesporazum in da niti pod razno se ne preživljam s temi stvarmi, ker iskreno povedano tudi časa nimam, tako da je potem to tudi sam videl in mi je izdal je opozorilo ( brezplačno) , medtem ko prve pol ure obiska,je vztrajal na kazni cca 200€ oziroma 100€ polovicka ( opomin ) .

Sedaj pa mene zanima, ali ima inšpektor pravno podlago, da zahteva od T2 podatke o uporabniku IPja v določenem času ali ne? Ker sumim da je se T2 samo po domače "usral" inspektorja in jim posredoval podatke ( z dopisom, ne samo ustno ) .
Ker če je res tako kot pišete, potem je tukaj T2 izdal podatke ki bi jih moral varovati z zakonom oziroma jih ne sme posredovati tretji osebi brez odredbe sodisca. Inspektorja sem tudi povprašal o tem če sem v predkazenskem postopku in pa če ima nalog za pridobitev podatkov, pa je bila njegova izjava da on ker je inšpektor tega ne potrebuje, temveč mu morajo povedati.

Zdej pa strokovnjaki z besedo na dan, jaz sem uspešno rešil, je pa imel tam še kar lep kup primerov in glej ga hudiča, vsi z bolha.com .

Od zdej naprej, na bolhi definitivno ne prodam več nobene stvari, upam da propadejo cimprej oziroma da jih konkurenca izrine.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Operater sme posredovati podatke samo na podlagi sodne odredbe. Jaz bi na tvojem mestu podal prijavo informacijskemu pooblaščencu proti T-2 in proti inšpektorju. Kolikor poznam delo Pirc-Musarjeve, ima zelo "rada" telekomunikacijske operaterje.

Edit:
Pa prijavo bi podal tudi zoper Bolho. Če se prav spomnem, je Pirc-Musarjeva enkrat zapisala, da je IP osebni podatek in torej ga Bolha ne sme posredovati tretji osebi brez odredbe sodišča ali osebne privolitve posameznika. Zdaj je samo vprašanje, če imajo slučajno v splošnih pogojih napisano, da se uporabnik strinja z možnostjo, da bo njegov IP posredovan državnim organom.

Nazadnje urejeno:

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
En predlog:

Namesto, da na vrat na nos podajaš neke prijave, rajši uporabi pravice, ki ti jih kot posamezniku podeljuje Zakon o varstvu osebnih podatkov, in sicer Pravica do seznanitve z lastnimi osebnimi podatki.
smile-1.gif

T-2 ima prijavljenih precej zbirk osebnik podatkov - =1&tx_register_pi1[pointer]=0&tx_register_pi1[sifra]=ay9llextcspdxnrexlv67g46vfyrw62&tx_register_pi1[letter]=T&tx_register_pi1[sword]=]KLIK

V skladu z zakonom http://www.ip-rs.si/varstvo-os...ebnimi-podatki/ - 30. člen 4. točka :

(1) Upravljavec osebnih podatkov mora posamezniku na njegovo zahtevo:
4. posredovati seznam uporabnikov, katerim so bili posredovani osebni podatki, kdaj, na kakšni podlagi in za kakšen namen;

Seznam lahko zahtevaš najmanj za zbirke, ki so na spletni strani pooblaščenke opisane v točkah 1., 8., 9. in 11.

Ko dobiš seznam, se potem odloči, kako boš ukrepal dalje.

Drugače pa Zakon o inšpekcijskem nadzoru http://www.uradni-list.si/1/content?id=80270 inšpektorju podeljuje kar nekaj "pravic", opisane so v 19. členu. V tvojem primeru bi mogoče prišlo v poštev tole:
"Pri opravljanju nalog inšpekcijskega nadzora ima inšpektor pri fizični ali pravni osebi, pri kateri opravlja inšpekcijski nadzor, pravico:
- – brezplačno pridobiti in uporabljati osebne in druge podatke iz uradnih evidenc in drugih zbirk podatkov, ki se nanašajo na zavezanca in ki so potrebni za izvedbo inšpekcijskega nadzora, "

Ali pa tudi ne ...
confused-1.gif

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
se pravi lahko samo čakam obisk....
smile-1.gif
sem dobil podobno obvestilo na mail in nanj odgovoril, ker nisem vedel kaj je v nasprotju z splošnimi pogoji. Čez kak dan dobim odgovor, da je pomota. 2 meseca nisem NIČ spreminjal oglasov, in dobim spet obvestilo, ki sem ga ignoriral. seveda so mi račun pobrisali. In ja imel sem gor 2 novi stvari. Ampak zadeve so mi hodile viške in jih nisem nikoli uporabljal in to lahko prodam... razumem pa, če se gre nekdo dejansko trgovino...

V glavnem na bolhi me ne vidijo več!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
Operater sme posredovati podatke samo na podlagi sodne odredbe. Jaz bi na tvojem mestu podal prijavo informacijskemu pooblaščencu proti T-2 in proti inšpektorju. Kolikor poznam delo Pirc-Musarjeve, ima zelo "rada" telekomunikacijske operaterje.

Edit:
Pa prijavo bi podal tudi zoper Bolho. Če se prav spomnem, je Pirc-Musarjeva enkrat zapisala, da je IP osebni podatek in torej ga Bolha ne sme posredovati tretji osebi brez odredbe sodišča ali osebne privolitve posameznika. Zdaj je samo vprašanje, če imajo slučajno v splošnih pogojih napisano, da se uporabnik strinja z možnostjo, da bo njegov IP posredovan državnim organom.

Tocno tako. Takoj podaj prijavo informacijskemu protti Bolhi, takoj! Pa vprasaj jih, ali lahko potem (ali bodo oni) sprozis se kazenski postopek proti odgovrni osebi in to tudi stori. Enko proti T2 in protininspektorju.
Sicer 100% zagovarjam boj proti delu na crno in izmikanju davkom, ampak na 100% legalen nacin.
Tudi ce v solosnih pogojih kaj takega pise, je to vseeno. Splosni pogoji niso nad zakonom.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Cist mimogrede, sem v tem primeru upravičen do bilokakšne denarne ali kompenzacijske odškodnine ali ne? Sej ne drugega,ampak tolk butasto se mi zdi, da sem imel en to sranje in da sem se moral opravičevati za zadevo ki je praktično nisem naredil narobe.