Previdno pri oglaševanju pri Bolha.com !!

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Če je to res, potem se lahko toži Bolho.com, ker izdaja zasebne podatke. V kolikor bi bila oseba že v kazenskem postopku, pa lahko in morajo dati podatke naprej. Ker to še ni v tej fazi, bi bilo zelo nespametno od Bolhe, da bi dajali te podatke.

Pa tudi nikjer ni dokazano, da ta, čigar GSM in ostali podatki so gor, RES prodaja zadevo in da ni to neka potegavščina. Tole nikakor ne more škodovati nikomur. Ni pravne podlage. Lahko naredim račun na poljubno ime, prodajam stvari, potem pa dobi prava oseba domov Vabilo. In pol? NISEM JAZ pa se lahko pod nosom obrišejo. Aja, z mojega IP? NIsme bil jaz. Jaz ne uporabljam PC doma, ga pa mojih 5 druinskih članov. Pa so spet obstali .. Tal evabil anikakor ne držijo vode.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
uporabniško ime se prijavlja od nekje. ip se beleži. vzorec odkrije od kje gre večina prijav. naslov je tu. vse to na zahtevo policije v predkazenskem posotpku. ip ni emso, davcna.

iFan

Pripravnik
20. jun 2010
80
0
6
Ceneje.si je super alternative, če imaš trgovino, podjetje in nove produkte. Seveda je nekaj pogojev (mislim pa da lahko prodaja tudi fizična oseba).

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Plačaš vsak mesec 49€ + DDV in prodajaš na veliko
wink-1.gif

Za deset evrov zraven pa raje stari kupim 05' twingota na leasing, pa furam salamonca pa diler.si in alter mali oglasi.
smirk-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
Če je to res, potem se lahko toži Bolho.com, ker izdaja zasebne podatke. V kolikor bi bila oseba že v kazenskem postopku, pa lahko in morajo dati podatke naprej. Ker to še ni v tej fazi, bi bilo zelo nespametno od Bolhe, da bi dajali te podatke.

Si prepričan v to z odebeljenim tiskom? Sprasujem zato, da imam kakšen argument pripravljen.

Citat:

Pa tudi nikjer ni dokazano, da ta, čigar GSM in ostali podatki so gor, RES prodaja zadevo in da ni to neka potegavščina. Tole nikakor ne more škodovati nikomur. Ni pravne podlage. Lahko naredim račun na poljubno ime, prodajam stvari, potem pa dobi prava oseba domov Vabilo. In pol? NISEM JAZ pa se lahko pod nosom obrišejo. Aja, z mojega IP? NIsme bil jaz. Jaz ne uporabljam PC doma, ga pa mojih 5 druinskih članov. Pa so spet obstali .. Tal evabil anikakor ne držijo vode.

Več bom kmalu zvedel kaj in kako so prisli do kakršnih koli podatkov.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.079
113
v lokalni ostariji
v predkazenskem postopku lahko od ponudnikov zahtevajo podatke...

lost, če nisi delal nič nezakonitega se nimaš kej bat...

če si prepordajal nove "pedale" s ebay-a potem se boj...

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Sigurno ne gre za eden produkt ampak več novih produktov...zelo dvomim da prodajaš 10 novih telefonov..itd....upam da je jasno sedaj, pa nimam nič z bolho edino tudi sam oglašujem gor, in mi gredo nekateri na živce ki prodajajo brez ddv-ja itd...Verjemi da če bi bil sam na tem bi tudi isto razmišljal, kajti da ti plačuješ nekaj plus davek...

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
A slovenski eBay pa misliš, da bo inšpekcija pustila pri miru
rolleyes-1.gif
Sicer pa na eBayu plačaš za čisto vsak oddan oglas.

Inšpekcija me ne moti, ne vem pa, kaj tebe moti pri plačljivem oglasu.
Vse ponudbe, prodaje in nakupi so zavezujoči. Če prodajam in plačam za oglas, sem dolžan prodati tebi, ki si največ ponudil ali preprosto kupil, ne pa enemu kretenu, ki me po telefonu/mailu gnjavi že en teden, če spustim ceno.
Kot drugo imaš postopek verifikacije, tako da moraš vsaj nekje vpisat svoje prave podatke, na podlagi katerih te lahko kasneje tudi preganjajo, če je potrebno. Potem maš kredibilnost prodajalcev in kupcev (feedback in top seller sistem). Poenoten sistem transakcij - kdo je plačal, če je plačal in ali si samo zmišljuje ... Same prednosti. Je še vedno problem dat tistih par 10 centov za oglas?

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Jaz sem na bolhi od l.2003, prodajal sem že marsikaj, tud ponujal storitev, prodajal nove izdelane domače lesene zadeve....nikol težave, oglas je bil dostikrat tud po več tednov tud mesec...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.765
113
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Jaz sem na bolhi od l.2003, prodajal sem že marsikaj, tud ponujal storitev, prodajal nove izdelane domače lesene zadeve....nikol težave, oglas je bil dostikrat tud po več tednov tud mesec...
Do posebnežev so vedno vsi popustljivi
evil.gif

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Do posebnežev so vedno vsi popustljivi
evil.gif

..bratu pa so izbrisal račun, ker je prodajal eno novo zadevo, ampak on je reg.račun lansko leto

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:

ni res, točno zaradi tega sem jaz dobil tozbo na vrhovnem sodišču...

Bolha, Telekom in Siol, NE sme beležit to vrsto podatkov v nobenem primeru (oz. največ 24ur). Beleženje te vrste podatkov je protiustavno in se jih lahko zbira samo v primeru utemeljenega suma kaznivega dejanja - nalog mora izdati tožilec...

na to temo si lahko preberete literaturo od g. dr. Mateja Kovačič-a

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Lahko malo bolj natančno pojasniš, zakaj je šlo? Ker kolikor vem, smejo (oz so celo dolžni, če se ne motim) beležit (in arhivirat) s katerega IPja je prišel kateri zapis (na forumih, blogih, dražbah ...) IP, če ne vbeš, kdo ga uporablja, namreč ni osebni podatek (spet: kolikor sem inormiran), ker te po njem tidti, ki ga beleži (recimo admin foruma) ne more identificirat.

Po drugi strani se pa beleži za vsakega userja (pri providerjih) kdaj je s katerega IPja uporabljal net.

Ampak to sta dve popolnoma ločeni bazi, dostop do njiju pa zelo omejen (nalog sodišča).
Ne sme pa recimo ISP beležit, do katerih IPjev je user dostopal ipd ...

Dr_S

Pripravnik
22. avg 2007
899
6
18
A ni na eBayu tako, da je pri prodaji potrebno za vsako sliko plačati nekaj centov in potem pri uspešni prodaji nek %.

Za objavljen oglas, brez slike pa ni plačila?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.135
113
Citat:
Uporabnik ForeignBreed pravi:
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:

ni res, točno zaradi tega sem jaz dobil tozbo na vrhovnem sodišču...

Siol, NE sme beležit to vrsto podatkov

Katerega leta? Po zakonu o telekomunikacijah je celo OBVEZNO hranit te podatke 3 leta (konkretno gre za podatke o dodeljenem IPju in celo beleženje prometa (kdo,kam) za ta IP) in jih dati organu pregona, jasno mora imeti za to sodni nalog! Tole ureja 130 in 131. člen zakona o komunikacijah!

Bolha pa "lahko" hrani podatke o dostopu (IP), to je čisto zakonito in tudi stalna praksa. Itak IP naslov ni tajen podatek ... ne more pa bolha tvoje ime IN IP posredovat tretji osebi oz. javno objavit tega podatka! To je tricky, saj recimo bolha uradno ne sme podati prijave nekoga z imenom in priimkom, ampak mora najprej podati prijavo zoper "neznano" osebo katera je imela ta-in-ta IP. Sodišče pa lahko potem na podlagi tega ukrepa dalje!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Točno. Problem je v tem, da inšpektor teh podatkov ne bi smel dobiti, saj inšpekcijski postopek nima zveze s sodiščem, ki lahko izda tako odredbo.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Torej ce ni naloga od sodisca,je prisel do teh podatkov po ilegalni poti?