Prevelika hitrost - čudna slika radarja

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.575
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Slikan ob 2h zjutrej najbrž
tongue-1.gif

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
ksz...

Sicer malo off topic ampak vseeno.

Nekaterim je všeč radarski nadzor za zmanjševanje hitrosti, nekaterim pa ležeči policaji. A nebi bila super kombinacija če bi oboje združili. Radar bi zaznal da voziš prehitro in bi iz tli dvignil ležečega policaja. Če bi vozil po omejitvah nebi bilo nič pred teboj, večje kot bi bilo odstopanje od omejitve, višje bi skočil ležeči policaj.

Npr.
60km/h--------------------5cm ovira
70km/h-------------------10cm ovira
70km/h+-----------------2m visok in 1m širok armiran zid
evil.gif

Plus super bi bilo če bi bil tak sistem mobilen in bi se ga brez opozorila lahko prestavilo kamorkoli. Me zanima kje bi bili dinamiki ki zagovarjajo 100km/h preko naselja. Bi imeli možnost preizkusiti svoje reflekse in superiornost svojega dirkalnika. In družina dirkača ki bi podrl 2meterski zid, dobi položnico za popravilo
cheer.gif

Leska

Pripravnik
8. sep 2007
268
0
16
Citat:
Uporabnik sass pravi:
kot so ti že rekli, kot meritve ne vpliva na tvojo kazen, večji je namreč kot meritve, počasneje se boš premikal glede na točko opazovanja. če karikiram, če bi te slikali pod pravim kotom, bi radar zaznal, da miruješ.
edini način, da se izogneš kazni, je da utemeljeno dokažeš, da v tem trenutku nisi ti vozil. to pa storiš tako, da:
- poveš, da nisi ti vozil ampak nekdo drug. in da ta seveda prizna in sprejme to kazen
- si priskrbiš dokazan alibi. npr obisk pri zdravniku, sestanku ali kje drugje, kjer je pisno dokazana tvoja prisotnost. v tem primeru ti ni potrebno razkriti dejanskega voznika, dovolj je le, da ti dokažeš, da nisi vozil. policija mora potem naprej sama iskati dejanskega voznika (če ga..)

pravna podlaga je v ZVCP, 233. člen:

Odgovornost lastnika vozila

233. člen

(1) Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se za prekršek kaznuje lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.
Sass, tnx. Upal sem, da je na strani sodišča, da mi dokaže krivdo, ne pa na moji, da dokažem nedolžnost. Ne vem, zakaj so rabl 2 mesca, da so mi poslal pildek - očitno namenoma... Kako naj se spomnim, kaj sem počel na nek dan ob 3h popoldne pred dvema mesecema
rolleyes-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.214
851
113
sodišče ti še ni dokazalo krivde, ampak te je le avtomatično obtožilo. kar se meni zdi logično, saj ti kot lastnik vozila dejansko odgovarjaš za to, kaj se dogaja z njim in komu ga posojaš. še vedno ti dopušča možnost, da dokažeš svojo nedolžnost. res da gre samo za prekršek, ampak če bi se s tvojim avtom na primer zgodila nesreča, te debate ne bi bilo.
moj nasvet je, da prevzemi odgovornost za svoja dejanja in vzemi to kot lekcijo za naprej. saj ne da si se vozil z neko vrtoglavo hitrostjo, ampak če se že hočemo iti neko civilizirano družbo, se poskusimo vsaj približno držati nekih pravil.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.267
1.896
113
zmeril te je seveda prej - vsak avto na istem mestu..ker si pač hitro vozil, je zgolj slika že malo bolj v kotu...tako da...kot slikanja pri ceni položnice nima veze (še manj prr točnosti meritve).

Tak da..plačaj pa je.

Dandanes je (pre)hitra vožnja po mestu komfort...in ta komfort je potrebno tudi plačati.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Če bi šel hitreje te še na sliki nebi blo.

Se zgodi...plačaš in konec...če nimaš nobenih pik potem ni panike....če se jih pa da rešit...zakaj pa ne.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
če ti vleti otrok direkt na haubo je vseena zavorna pot, ker ne pride do zaviranja ampak direktno do trka.

Se mi je kar zdelo da bom dobil spet same izgovore. Odgovora od tebe tako ali tako nisem pričakoval. Me zanima kako boš reagiral, ko ti bo kater divjak ubil ljubljeno osebo. Verjetno boš rekel: "pa saj se je samo 20km/h več peljal. Ubogi voznik."

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.712
77
48
On bo najbrž reku da je šel 50 km/h prepočas. Če bi šel hitreje, bi bil že pred 3 sec mim. :p

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik irCAR81 pravi:
Meni bolj ustreza radar. Nič ne ruka in trese ko grem lepo po omejitvah mimo, kar pa za ležečega policaja nebi mogu rečt.

In ja zavorna pot pri 30 kmh je 4m, pri 50 kmh je 16m, pri 100 pa cca 50m (brez reakcije). Če prišteješ še to so pa podatki še bolj v prid vožnji po omejitvah.
Ti pa nimaš kaj dosti pojma od fizike, kajne?

So tudi tebe nafopali, da zavorna pot raste s kvadratom in ti nato pokazali formulo za kinetično energijo? Ja res je, energija, ki jo morajo v obliki toplote odvesti zavore narašča s kvadratom hitrosti. Sama zavorna pot (od začetka zaviranja, brez reakcije) pa lepo narašča linearno. Seveda pa k zavorni poti bistveno prispeva reakcijski čas.

Ne glede na vse, v naselju ni pardona, kar se tiče upoštevanja omejitev.

@avtor teme: če si imel toliko jajc, da si v naselju vozil vsaj 75 km/h (glede na kot radarja), potem imaj tudi dovolj jajc, da krivdo priznaš in se ne izmotavaj kot ena usrana rit.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
pa je kje kakšna študija, ki dokazuje, da jhe 50kmh tista prava hitrost, ali je to bolj tako narejeno.. "po občutku" ? meni se še vedno zdi, da če nekoga povozim pri 50kmh, kaj dosti spasa ni in bodo resne poškodbe takoj nastople.

zaradi tega je verjetno marsikje zona 30kmh in ležeči...30kmh se mi zdi dokaj "ok" hitrost, da ne pride do pretiranih poškodb.

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.712
77
48
Torej če ima povprečen avto zavorno pot iz 100km/h na nič cca 50m. To je seveda brez reakcije, tko kot je pospešek brez reakcije - pač čas avta.

Ker sem bolj slab v fiziki prosim povej...če gre vse linearno potem ima po 25m zaviranja hitrost?
In če gre res vse linearno, kakšno zavorno pot ima pri hitrosti 10 km/h?

sass

Guru
1. sep 2007
5.214
851
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
malo sicer mešate, kakor tudi mešajo v samem čalnku, a pot ustvaljanja je približno raste s kvadratom

http://www.tecajcpp.com/cpp/hitrost.php

linearen je samo reakcijski cas.
tudi ti si zamešal: reakcijski čas ni lienaren, ampak konstanten (neodvisen od hitrosti), t.j. okoli 1 sekunde. linearna je reakcijska pot v odvisnosti od hitrosti
grin1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
No ne vem glih glede formule, je pa bilo na videu nazorno pokazano (isti voznik, isto vozilo, enaki pogoji) pot ustavljanja pri 50km/h in 70km/h. Ovira so bile kartonaste škatle... In ja, avto s hitrostjo 50km/h se je pred škatlami ustavil, avto s hitrostjo 70km/h pa je tam šele dobro začel zavirati in treščil v škatle z hitrostjo nekje 50 ~ 60 km/h.

Sedaj pa ker ste tukaj neki znalci boste z lahkoto verjetno ovrgli ta emperični poizkus...