Prestavitev električne omarice

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
sem mislil, da imaš vzidano v steno in je tam potem pol tanjša stena.
Mislim, da se ne zastopiva...
Zunaj na steni imam omarico, kjer so glavne varovalke in za to omarico ima ključ samo elektro. Če bi notranjo omarico prestavil ven, bi jo prestavil zraven obstoječe zunanje ali pa celo združil v eno zunanjo.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Mislim, da se ne zastopiva...
Zunaj na steni imam omarico, kjer so glavne varovalke in za to omarico ima ključ samo elektro. Če bi notranjo omarico prestavil ven, bi jo prestavil zraven obstoječe zunanje ali pa celo združil v eno zunanjo.
V notranji omarici imaš verjetno poleg števca še varovalke in FID stikalo. V to omarico so napeljano vodniki od vseh svetilk, vtičnic... v hiši. Tega ne moreš tako enostavno in poceni prestaviti ven. Je tudi nesmiselno (da ne zapišem kaj drugega).

V zunanji omarici so običajno glavne varovalke in števec električne energije. Omarica je plastična z okencem.

Ker omarice ne boš pritrdil na dokončano fasado ampak jo boš v njo vgradil na mesto vgradnje omarice ne bo izolacije. Izolacijo ti bo predstavljala le vrata omarice in debeline stene. To pa predstavlja kar velik toplotni most.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Da razjasnimo!
Imam takole:

in takole

Zgornja je zunanja, spodnja pa notranja v veži. In predlog je bil, da notranjo komplet preselim v zunanjo, ki se razširi in prilagodi po velikosti fasadi. Tega pa ne bom naredil, saj ne vidim nobene prednosti, razen vizualno bi bilo lepše.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
potem sem imel delno prov, da imaš na dveh mestih pol tanjšo steno:) no zato je bilo rečeno glede izolacije.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.549
284
83
Jaz bi v tem primeru samo števec prestavil v zunanjo. Notranjo z "hišnimi" varovalkami je nesmiselno prestavljati ven, saj verjetno nimaš želje vsakič, ki ti varovalko vn vrže ali kaj delaš in jo rabiš odklopi letati v zunanjo omarico.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Mater komplicirate
tudu jaz sem delal fasado, prej imel vse v bajti, zdej pa mam tako
glavna omara z stevcem in glavnimi varovalkami zunaj na fasadi noter v bajti pa varovalke z fit stikalom, in to je cela umetnost
notranjo omaro in vse varovalke je porihtal tast, zunanjo omaro pa lokalni stromar ki sodeluje z elektrom, vse porihtano v dveh dveh

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Števca ne smeš prestaviti sam ampak moraš za to pridobiti soglasje distributerja (plomba na števcu!). Ta pa ti bo takoj prepisal plastično merilno omarico, katero boš moral vgraditi najmanj 70 cm od tal (spodnji rob). V njo se bo namestil le števec. Kaj boš potem ti delal z ostalimi elementi (varovalke, kabli, zaščitno stikalo...) je pa povsem tvoj problem.
Če boš šel v prestavitev (tako bi lahko zunanjo omarico imel z nivojem fasade, zanjo in okrog nje pa bi lahko dal vsaj nekaj izolacije) potem se pripravi na strošek do max. 500 € (omarica, vgradnja, kabelska spojnica, ker bo nova omara višje, priklop, soglasja...).

PS-Kot vidim imaš vgrajeno še zaščitno napetostno stikalo (ZNS). Močno ti svetujem, da ga čim prej zamenjaš s FID stikalom.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
To si repliciral meni?
Sem se odločil, da ne bom nič prestavljal. Odčitavanje je itak na daljinsko, za lepši izgled pa bom preštrihal vratca. Bi pa mogoče malo zrihtal notranjo omarco, zamenjal bi varovalke ipd.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.610
4.563
113
50
Na sončni strani ALP
Staro omarico:

Sem zamenjal z novo:

Jutri še pozidam okoli nove omarice, pokitam in zbajsam.
Štromar mi je za priklop omarice kasiral uro dela in pivo po končanem delu.
nahrung002.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Lepo!
zmaga.gif
Jaz imam jutri naročenega električarja, da mi pregleda omarico. Potem se bom janrž tudi odločil za menjavo. Koliko pa stane omarica,kje si jo kupil?

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.610
4.563
113
50
Na sončni strani ALP
Hmm.. Poleg imaš napisane mere omaric. Izmeri števec pa boš videl kaj ti gre not...

Sicer pa, če ti pride štromar, njega vprašaj. Imajo izkušnje kaj gre kam in koliko placa rabi.
zmaga.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.965
113
pri taščici
Zasavje ima zagotovk DESovce. Kdaj so dobili ta naziv in zakaj pa ne vem.
Car:
Nekaj pametnega naredi s to omarico. Ali preseli vse skupaj v notrajost (dvomim da bodo dovolili,jaz imam vse v notranjosti je pa res da pride strom po luftu in da so pancerke v posebi omarici pod njihovim kljucem. Absurd je pa v tem da je dostop do te omarice iz kopalnice.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Vse lepo in prav, da si se odločil za zamenjavo notranje omarice. Varovalk pa nisi izbral najbolj posrečeno. V gospodinjstvu se uporabljajo varovalke tipa B. Varovalke tipa C se uporabljajo predvsem za napajanje elektromotorjev, kjer imamo opravka z velikimi tokovi, ko motor starta. Varovalke tipa C so predvsem dražje in prekinejo pri višjem toku, kot varovalke tipa B. Ob morebitnem kratkem stiku ti tako lahko povzročijo več škode na napravi (dražje popravilo).

Malce je problematična tudi 3 fazna varovalka 16 A in kabel 1,5 mm2. Tudi tam bi bila boljša 10 A varovalka ali pa kabel 2,5 mm2.

Na splošno pa imaš preveč 16 A varovalk. Sam imam le eno in to za napajanje ventilatorske pečice. Vse ostalo (pralni stroj, vtičnice, pomivalni stroj...) pa imam na 10 A. Pa ne pomnim, kdaj mi je nazadnje izpadla katera od njih.

PS- Če imaš glavne varovalke 20 A potem ti bodo pregorele, če boš dve 16 A varovalki obremenil na polno. Pri 10 A varovalkah pa bi to lahko naredil pri treh.