Prepoved vožnje iz 12 na 15 let

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.590
3.282
113
Mi smo se pa s kolesom vozili in se še danes. Jebeš elektriko. Drugače pa obstaja avtobus.

Mi je pa ostalo v glavi mnenje inštruktorja, ko sem delal izpit za avto. Da ima raje popolne začetnike kot tiste, ki so se učili voziti "sami" in mora pri njih sedaj popravljati slabe navade in preveliko samozavest.

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.549
1.041
113
tam ko se terc po tori rola
Vedno strožje in bolj zakomplicirano je vse skupaj... Tudi, če dvignejo mejo za vožnjo E-skiroja in skuterja na 20 let, oni modeli, zaradi katerih so to naredili, se bodo še vedno vozili. In to nekaznovano, ker jih ne bodo nikoli dobili. Včasih si pri 15 letih naredil tisti teoretični izpit in si lahko normalno vozil APN. 50/uro je že neka dokaj sprejemljiva hitrost za vožnjo okoli. Zdaj te pa pride skoraj toliko, kot za avto... Za B si odvozil 15 ur in izpitna vožnja. Za A zvoziš poligon, z L tablico se prevažaš 14 dni in izpitna vožnja, z 18 no limit. Če tako gledam, smo imeli kar srečo, da smo živeli v neki normalno urejeni državi.. pa kakršna je že bila.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen in Zgaga

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.363
5.552
113
Dajta me vidva mojstra spomnit kdaj je bil A 15 let? Motofrik je nekje moj letnik + - in mi smo lahko delali A pri 18 če me spomin ne vara, ker sem delal B, sošolec na gimnaziji pa mi je ponujal APN4 za praktično vožnjo, ker teorija in RK je bilo isto. V bistvu mi je še danes žal, da nisem odvozil, se pa bojim, da vem kako bi se že zdavnaj končalo. :jok:

PS: APN je spadal pod A, pod "bicikle" pa Solex, ki je enako kot sedaj električno kolo, to pa je šlo z izpitom za kolo, ki pa je bil tudi teoretičen in praktičen.

• Wow
Reactions: motofrik

mtl

Guru
19. jul 2007
11.475
1.102
113
Kras
www.mtl.si
Kaj je zate kasneje ne vem, jaz sem vse izpite delal takoj, ko sem izpolnil pogoj starosti.
Izpit za traktor sem pa bil zadnja generacija, ki je delala le teste. Naslednji so že imeli tudi vožnjo.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

AndrejD

Guru
20. jul 2007
8.257
1.728
113
Vso elektricno sranje - Obvezna registracija in zavarovanje. Ostali zakon pa je treba prilagodit. Voznja brez registracije in zavarovanja - 500€ vsak naslednji prekršek se podvoji.
Hujsi prekrsek avtomatski odvzem in unicenje. Nadaljevanje prekrskov - prepoved voznje za x čas. Prepoved se za vsak nadaljni prekršek podvoji.

Se odrasli ne razumejo hitrosti v avtu kaj bodo otroci vedeli kaj je to.

Ponoci divjajo v napacni smeri, skacejo na cesto. Luci se nikoli niso videli. Pa kam smo prisli.

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.629
6.236
113
Za moped sem jaz šel eno popoldne napisat teste, le neko dovoljenje s svoje UE sem rabil, ker sem delal v drugem kraju, kjer sem hodil v SŠ. Za B se mi ni zdelo veliko razlike od danes, za A pa sem par tednov po B še enkrat odpisal skoraj enake teste in se pred komisijo z izposojeno izpitno štirko odpeljal par km skozi mesto. Nobenega inštruktorja, nobenega poligona, vzelo mi je kake tri ure, da sem v istem dnevu domov prišel z opravljenim izpitom. Že zaradi tega, ker so kako uro teste popravljali. Za traktor sem ob B rabil samo še tečaj varnega dela s traktorjem z nekimi testi na koncu, ki jih tisti, ki sicer uporablja traktor enostavno naredi. Enako je verjetno še danes.
Pri nas stvari morajo biti zakomplicirane, ker je promet nevaren. Ne samo zaradi voznikov, temveč tudi zaradi slabe infrastrukture. Pomislimo samo, kako se je s kolesom peljati po neki kolesarski stezi, ki je nekaj časa črta na preozki cesti, potem nekaj narisano na pločniku, pa malo je povsem zmanjka, ko pride res jebeno križišče z veliko prometa in bi jo edino rabil ...

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.073
1.483
113
Vsi ste se zapičili (vključno z mediji) na eskiroje. Za katere se tudi delno strinjam, da so prekleto nevarni zaradi tistih malih koles. Zraven eskirojev so prepovedana tudi kolesa z motorjem ali karkoli že je tista zadeva, ki gre do 25km/h.
Ampak s tem so dejansko amputirali mladino, da se vključi v promet z nekimi normalnimi leti in jih postavili v vlogo mularije na klic, starše pa v vlogo taksistov.
Pa še dve zadevi:
- preden ste nekateri izjemno pametni, kako kolesa ne obstajajo. Razumite to, da niso vsi doma v Ljubljani in podobnih mestih. In ja, s kolesom bo mulc težje šel 10-20km stran čez hribe in doline, kot pa recimo s 25km/h prdalico.
- še glede močnejših otrok: le te so že sedaj starši večinoma vozili povsod in ta prepoved bo naredila le to, da bodo sedaj namesto eskirojev, kjer so vsaj minimalno gibanja dobili, sedeli na sedežu v avtu.
Recimo meni je noro že to, da so dvignili mejo za moped na 15 let.
S tem samo vzgajamo mularijo, ki je navajena, da se ji vse prinese k riti, namesto da bi se postopoma vključevala v promet.
Problem je, ker so naredili ravno narobe: prepovedali mulariji mopede in dovoljujejo e-skoroje. Obratno bi moralo biti: mularija na ima skuterje, e-skoroje pa čisto prepovedat.

• Všeč mi je
Reactions: mtl

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.549
1.041
113
tam ko se terc po tori rola
Samo Svoj ..nikoli ni bilo 15 let za motorno kolo, kje sem pa to napisal? ... me je že mtl popravil, da je za kolo s pomožnim motorjem bilo 14. Ne spomnim se točno... pač jaz sem delal to pri 15 letih in smo potem preganjali z APN in Automatici. Za A pa definitivno je bilo, kot sem zapisal -s 16 si naredil A in ti je veljalo do 125ccm, je pa z dopolnjenimi 18 leti prešlo v neomejeno. To je bilo v '80. V povojnem času pa si (tako je na Motosvetu zapisal Brumer, bog mu daj večni mir in pokoj), si naredil neki teoretični tečaj in si lahko vozil A no limit. No, saj takrat itak ni bilo nekih močnih motorjev, NSU, Horex, Ariel,...

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.073
1.483
113
Itak da ne...
Sem malo gledal statistike porabljenih ur in cene izpite za B...

Pri obeh vodimo... Smo med najdražjimi...
Tujcem pa priznavamo kupljene izpite
Hja, ljudje so pač trdi da se naučijo vizit. Zlahka se da naredit tudi z minimalnim predpisanim št. ur. Pa jih marsikdo natolče tudi 2x toliko.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
8.257
1.728
113
Mislim da tole spada v marsikatero temo:

Pac nevzgojeni soncki. Vse hocejo takoj. Odgovornosti in pameti nobene. Nikoli krivi. Vedo vec kot vsi ostali.
So center vesolja. ...

Saj ne da jih je tezko spremenit. Ne rabis se dret na njih lahko jim mirno poveš kako in kaj.
So se vedno hitro ucljivi. Samo starsem se ne da. Ni casa za njih.

• Všeč mi je
Reactions: tony